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OPINION LETTER NO . 207 
Answer by 1etter-Mansur 

Honorable Edward c. Graham 
Prosecuting Attorney 
Mississippi County 
107 East Commercial Street 
Charleston, Missouri 63834 

Dear Mr. Graham: 
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This is in response to your request for an opinion from this 
office as follows: 

"Is there a violation of the nepotism pro­
vision of the Constitution, Art. VII, Sec­
tion 6, when a County Collector employs a 
former sister-in-law who had a son by the 
said former marriage, but who is now re­
married to a person not related to the 
County Collector?" 

It is not stated whether the former marriage has been dissolved 
by death or divorce. 

Article VII, Section 6, Constitution of Missouri, 1945, pro­
vides as follows: 

"Any public officer or employee in this 
state who by virtue of his office or em­
ployment names or appoints to public of­
fice or employment any relative within 
the fourth degree, by consanguinity or af­
finity, shall thereby forfeit his office 
or employment." 

Section 52.010, RSMo, provides for the election of the county 
collector in each county of this state except counties under town­
ship organization and shall hold such office for a term of four 
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years and until a successor is duly elected and qualified. It is 
our opinion that he is a public officer within the provisions of 
the above-constitutional provision. It is also our opinion that 
a sister-in-law of the public officer is a relative within the 
fourth degree by affinity under the above-constitutional provi­
sion and the only question is whether that relationship continues 
after dissolution either by death or divorce of the spouse. 

l'i'e are unable to find any appellate court decisions in this 
state directly passing upon this issue. In 2A C.J.S. Affinity 
p. 514, the rule is stated in part as follows: 

"It is an ancient rule of the common law, 
that affinity or relationship by affinity 
implies or rests upon a subsisting mar­
riage, and not a dissolved one; and that 
relationship by affinity ceases with the 
dissolution of the marriage which pro­
duced it if there are no children of the 
marriage; but if the marriage has resulted 
in issue who are still living, the rela­
tionship by affinity continues after the 
marriage is dissolved. In a number of 
cases the courts have traced the history 
and development of this rule, and have 
shown that its applicability may depend 
on the nature of the case, that is, on 
whether it involves the disqualification 
of a judge or juror, a prosecution for in­
cest, the right to receive insurance, or 
some other aspect of the law." 

Diebold v. Diebold, 141 S.W.2d 119 (Spr.ct.App. 1940) involved 
the construction of a will, and one of the questions was whether the 
man who married the daughter of the testator should be considered as 
a son-in-law or whether the death of such daughter terminated the re­
lationship by affinity between the testator and the man who married 
his daughter. The court in discussing this matter referred to 2A 
C.J.s. which states the rule that death of the spouse terminates the 
relationship by affinity unless the marriage has resulted in issue 
who are still living in which case the relationship by affinity con­
tinues. The court in discussing this rule stated, l.c. 126: 

"The ancient common-law rule was laid down 
by no less authority than Lord Coke, as 
follows: 'That the marriage must continue 
or issue be had to continue the affinity'. 
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(Coke 157 a). The rule thus stated, so 
far as we have been able to ascertain, has 
been universally recognized in every case 
where there was issue of the marriage in 
existence at the time the question arose as 
to whether the relationship was severed or 
continued. It has been directly held that, 
if the marriage has resulted in issue still 
living, the relationship by affinity con­
tinues. Stringfellow v. State, 42 Tex.Cr. P. 
588, 61 s .w. 719; Bigelow v. Sprague, 140 
Mass. 425, 5 N.E. 144, loc. cit. 146; Jac­
ques v. Commonwealth, 10 Grat., va., 690." 

Our review of numerous court decisions reveals no cases di­
rectly in point. While it is recognized that interpretations re­
specting affinity in such a situation will vary according t o the 
nature of the particular case involved, 2A C.J.S. Affinity p. 514, 
it seems highly probable that a court interpreting the law in these 
premises would find the prohibited degree of affinity to still ex­
ist because of the fact that there has been issue of the marriage. 
Therefore, in our view, a prudent officer would avoid such an ap­
pointment. 
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Yours very truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


