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Dear Mr. Hamilton: 

This letter is in response to your question asking: 

11 The question of law upon which we are request­
ing an Attorney General 1 s opinion involves an 
interpretation of Chapter 114 RSMo 1969 con­
cerning voter registration. When a registered 
voter resides in an area of the county which 
is annexed by a city subsequent to his regis­
tration, who has the responsibility to change 
his voting preci11ct on the voter registration 
book? Does this responsibility fall to the 
County Clerk, the City, or to the individual 
voter himself?" 

You also state that: 

11 A voter resides in one of the rural precincts 
of Callaway County, Missouri. He properly 
registers to vote in Callaway County as a 
voter in that rural precinct. Subsequent to 
his registration, the City of Fulton annexes 
the area in which he lives. He continues to 
live in the same house but is now inside the 
City of Fulton and is in a Fulton city ward, 
rather than the rural precinct. The voter 
does not contact the County Clerk's office 



Mr. c. E. Hamilton, Jr. 

and on the registration books he is shown 
as a resident of a rural precinct. This 
voter then desires to vote in a City elec­
tion. He is turned down at the polls because 
he is listed on the registration books as a 
resident of a rural district. When an area 
is annexed by a City, who has the responsi­
bility for the change to be made on the reg­
istration books? Does the City have the 
responsibility to notify the County Clerk, 
does the County Clerk have the responsibility 
to change each person in an annexed area, or 
does the individual voter have the responsi­
bility for notifying the County Clerk's 
office?" 

Under § 114.021, RSMo Supp. 1973, the county clerk is the 
ex officio registration officer of the county. Under § 114.016, 
RSMo Supp. 1973, the voter, having once registered, is not required 
to register again. Under § 114.116, RSMo Supp. 1973, election 
precincts for that part of the county within any city, town or 
village, are set by the governing body of the city. 

While we find no statutory provisions which directly anmver 
your question, it is our view that the legislature intended that 
it is the duty of ·the city clerk to notify the county clerk of 
the new ward and precinct lines. It is also our view that it is 
the duty of the city clerk to ascertain which voters are to be 
included in the new ward or precinct lines when there is a change 
of boundaries because of annexation and to provide the county 
clerk with the names of such voters. 

Very truly yours, 

M_.J---e~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


