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ATTORNEY GENERAL 

September 10, 1975 

OPINION LETTER NO. 172 

Honorable Doris M. Quinn 
State Representative, 40th District 
3302 North Osage 
Independence, Missouri 64050 

Dear Representative Quinn: 

This letter is in response to your question asking: 

"Does Section 162.491 of the Public School 
Laws of Missouri require that candidates for 
Lhe School Board be cross·-endorsed by the 
political parties and this being the case, 
does that mandate that these names be listed 
in duplicate under each political party, with 
the names of each individual nominated by pe­
tition listed separately, one time only with 
no political party affiliation showing? 11 

You also state that: 

11 Cross-endorsement has been used by the Jack­
son County Democratic and Republican party 
committees. These cornmi ttees appoin-t 5 mem­
ber candidate selection panel for their re­
spective parties. After the candidates are 
selected, they are submitted for endorsement 
by the other party's selection panel. The 
·two cross-endorsed candidates for the two 
seats which are up for election every two 
years appear twice on the ballots, once under 
the Republican column, once under the Demo­
cratic column. An independent candidate 
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nominated by petition vlhich requires signa-­
tures of registered voters in the district 
equal to 10% of the total votes cast for the 
candidate who received the most votes in the 
las·t board race, appears separately from the 
other two candidates. 11 

Section 162.491, RSMo, to which you refer, provides: 

"1. In any urban school district in a 
city having a population of less than three 
hundred thousand inhabitants, which city lies 
within a county which also contains a city 
having a population of more than three hun~ 
dred thousand inhabitants, candidates for 
school directors may be nominated by a ma­
jority of t.he members-elect residing in the 
school district of each political party com·­
mittee of the city in which the school dis­
trict is located. If there is no political 
party committee of a city having a population 
of less than three hundred thousand inhabi­
tants and lying within a county which also 
contains a city having a population of more 
than three hundred thousand inhabi tan·ts, t.he 
nominations may be made by a panel consisting 
of ten members, each of whom shall be at least 
thirty years of age and a resident of the 
school district. Five of the members shall 
be selected by a majority of the members­
elect of each major political party com!1li ttee 
of the county in which the school district 
is loca·ted. 

11 2. A certificate of nomination signed by 
the chairman of the party committee, by a ma­
jority of the members-elect of the committee 
residing in the school district, or by the 
majority of the members of the noJTtinating 
panel, whichever is applicable, giving the 
names of the candidates and certifying that 
they have been selected by a majority of all 
the members·-elec·t of the comrni ttee residing 
in the school district or by the majority of 
the members of the nominating panel, as the 
case may be, shall be filed with the secre­
tary of the board of directors of the school 
district not later than thirty days before 
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the election. In case of any vacancy in a 
nomination by resignation, death or otherwise, 
occurring after the filing of a certificate 
and before the election, the vacancy may be 
filled in the same manner as herein provided, 
and an affidavit shall be made by one or more 
members of the committee residing in the dis­
trict covering all of the facts, and shall 
be presented to the judge of some court of 
record, who shall under his hand and the seal 
of the court grant a certificate covering 
the facts. The certificate shall be filed 
with the secretary of the board of directors 
of the school district. 

"3. Directors for urban school districts, 
other than those districts containing the 
greater part of a city of over three hundred 
thousand inhabitants, may also be nominated 
by petition to be filed with the secretary 
of the board and signed by a number of voters 
in the district equal to ten per cent of the 
total number of votes cast for the director 
receiving the highest number of votes cast 
at the next preceding biennial election. 11 

We find no legal precedent to guide us in answering your 
question and therefore must rely solely on our view of the 
legislative intent in enacting such provisions. 

Under the provisions of Section 162.491, such candidates 
may be nominated by a majority of the members·-elec·t residing in 
the school district of each political party committee of the city 
in which the school district is located. If there is no political 
party committee of such a city the nominations may be made by a 
panel consisting of ten members, each of whom shall be at least 
thirty years of age and a resident of the school district. Five 
of the members shall be selected by a majority of the members­
elec-t of each majority political party committee of the county 
in which ·the school district is located. 

We understand that in the case about which you inquire the 
nominations are made by the ten member panel. We find nothing 
in the statute ·to authorize cross filing of names of candidates 
so nominated as party candidates. Section 162.491 simply autho­
rizes nominations for school director to be made by two methods; 
by nominating petitfons and by panels consisting of the members 
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of city political cornmi ttees or a conlbination of menlbers selected 
by the two major political parties. The legislative intent is 
that candidates be nominated for the office of school director 
but there is no intent that candidates be listed as political 
party candidates. The city political cornmittE\es or the panel 
selected by political cowmittees simply are representative bodies 
that the legislature believed should have ·the power of nominating 
candidates for school director but there is no intimation that 
candidates for the school boards under Section 162.491 are candi­
dates of a political party or are to be listed under party labels. 
The intent clea.rly is that candidates can be nominated by repre­
sentative bodies without having imposed on such candidates the 
onerous and crushing burden of securing petitions containing 
names equal to 10% of the votes cast for the candidate who re­
ceived the most votes in the last board race. The nomination 
of the san1e candidate by two political party committees refut.es 
any contention that such persons are party candidates as it is 
clear that a person cannot be a Democrat and a Republican (the 
two major parties at present) at the same time. I·t is also 
clear that no legislative intent is shown to authorize nomina­
tions of both Republican and Democratic candidates by a panel 
of Republicans and Democrats. In fact, the past practice you 
describe of listing candidates under both political parties 
(or under one political party) is, in our view, contrary to the 
legislative intent, illogical, confusing·to the voters, and 
unfair to candidates nominated by petition. 

Very truly yours, 

V._.J---1'~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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