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OPINION LETTER NO. 126 

Honorable Kenneth J. Rothman 
Honorable James P. Mulvaney 
Honorable Wayne Goode 
~1embers of the General Assembly 
c/o House Post Office 
Jefferson City, Missouri 65101 

Gentlemen: 

This opinion is in response to your question asking: 

"Whether under Chapter 135 RSMo. 1973, Supp. 
the Department of Revenue can require a per­
son to refund part of tax credit allowed plus 
charge interest and a penalty due to the fact 
that the property is held in joint names with 
a person other than the claimant, even though 
the claimant paid all of the property taxes 
on the property, and the other person or per­
sons names which appear on record title are 
only for purposes of estate planning and to 
avoid probate, and the claimant contributed 
the entire amount toward the purchase of, or 
acquisition of the property, while the other 
person or persons, contributed nothing." 

You also state: 

"The Department of Revenue, in some instances, 
allowed a tax credit on the full amount of 
property taxes paid, but then in a recheck has 
found that some cases involve property held in 
some form of joint ownership with the claimant 
and a person or persons other than the claimant. 
The Department then demanded a refund to the 
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State by the claimant on part of the tax credit 
allowed and already paid to the claimant. Fur­
ther the Department has assessed an interest 
charge and a penalty on these persons who were 
paid the tax credit, in this type of situation." 

It is our understanding that the position taken by the De­
partment of Revenue is that if the property upon which the taxes 
were paid is owned jointly by the claimant and someone other than 
a spouse, it is the policy of the Department of Revenue to allow 
the claimant credit only for that portion of the taxes which re­
flects his percentage of ownership in the property. 

Our review of the provisions of the "circuit breaker" law 
lead us to the conclusion that the position of the Department of 
Revenue, as stated, is legally sound. 

We have avoided a detailed analysis of our views in view of 
the urgency of your request and so that the legislature may be 
promptly advised that amendments to the law might be considered 
if such conclusion does not reflect the legislative intent. 

Yours very truly, 

~_J~ 'J__f:___;a 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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