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This official opinion is in response to your request f o r a 
ruling on the following questions: 

11 Section 168.104, Subsection 5 of the Re­
vised Statutes of Missouri provides in part 
that 'in the case of any probationary teach­
er who has been employed in any other school 
system as a full- time teacher for two or 
more years, the board of education shall 
waive one year of his probationary period.' 

11 1. Shall the board of education waive one 
year of a teacher's probationary period 
for being employed as a full-time teach­
er for two or more years in another 
school system outside the state of Mis­
souri? 

"2. Shall the board of education waive one 
year of a teacher's probationary period 
for being employed as a full-time teach­
er for two or more years in nonpublic 
elementary and secondary schools? 

"3 . Shall the board of education waive one 
year of a teacher's probationary period 
for being employed as a full-time teach­
er for two or more years in a junior col­
lege or a four-year college or university? 
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"4. Shall the board of education waive one 
year of a teacher's probationary period 
for being employed as a full-time teach­
er for two or more years in a school of­
fering only an early childhood or pre­
school program?" 

At the outset, we note that the Teacher Tenure Act, Sections 
168.102 through 168.130, RSMo 1969, provides for "probationary" 
and "permanent" teachers, the difference between them being the 
length of service in the district. A permanent teacher is defined 
as: 

" •• . any teacher who has been employed or 
who is hereafter employed as a teacher in 
the same school district for five successive 
years and who has continued or who thereafter 
continues to be employed as a full-time teach­
er by the school district; .•• " (Section 
168.104(4)) 

However, Section 168.104(5), the section with which your opinion 
request deals, provides that: 

" ... In the case of any probationary teach­
er who has been employed in any other school 
system as a full-time teacher for two or more 
years, the board of education shall waive one 
year of his probationary period;" 

The answer to your question depends on the definition of the 
phrase "employed in any other school system as a full-time teacher." 
The phrase is not defined in the Teacher Tenure Act, and we are un­
able to find any judicial definition of that phrase either from Mis­
souri or elsewhere. In order to ascertain its meaning, therefore, 
we must try to determine the context in which it was used. 

The _status of "probationary teacher" was established so that 
a school ~istrict could evaluate the performance of a teacher over 
a period of years before that teacher became eligible for permanent 
status. A teacher who has had prior teaching experience, however, 
is not required to wait the full five years before acquiring perm­
anent status. This is so both because the school district can ob­
tain an evaluation of that teacher's earlier work from his previous 
employer and because that earlier work has provided experience which 
presumably makes the teacher more valuable to the school district. 

Your opinion request asks whether the prior teaching experience 
is limited to particular schools or particular age groups. We do not 
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believe it is . So long as a person has been employed as a full­
time teacher for two years, it shoul d not matter whether the school 
system was public or private and in Missouri or not. Further, we 
believe that this statute includes bona fide early childhood or pre­
school teaching experience and teaching in a college or junior col­
lege. Employment in any of these situations allows evaluation of 
the teacher's earlier work and gives the teacher experience which 
makes the teacher more valuable to the district. 

CONCLUSION 

It is, therefore, the opinion of this office that employment 
"in any other school system," as that phrase is used in Section 
168.104(5), RSMo 1969, includes any f ull-time teaching position, 
whether inside or outside of Missouri and whether in public or pri­
vate schools. It includes teaching service in a junior college, 
four-year col l ege, or university and in a bona fide early childhood 
or preschool program. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Richard E. Vodra. 

Yours very truly, 

~ < J~.--:z:r 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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