
September 10, 1975 

Honorable Harold J. Esser 
State Representative, District 33 
3 West Glen Arbor Road 
Kansas City, Missouri 64114 

Dear Representative Esser: 

OPINI ON LETTER NO. 110 
Answer by Letter - K1affenbach 

Fl LED 
j/() 

This letter is in response to your question asking which 
election laws relating to election judges and clerks apply to 
elections conducted by the Jackson County Board of Election 
Commissioners for a fourth class city of over 10,000 population 
and a six-director school district when such elections are held 
together. 

Under Section 162.371, RSMo, the Jackson County Election 
Board does not conduct school elections in the usual sense. 
That section merely empowers the board to designate the polling 
place and appoint election officials within cities having joint 
elections with school districts. We are doubtful that tile elec­
tion board has authority to appoint election officials in school 
elections not held concurrently with municipal elections or 
scl1ool elections held outside municipal limits. 

The contention has been advanced that Section 111.111, RSMo 
authorizes the Jackson County Election Board to conduct school 
elections when such elections are held the same day as municipal 
e lections. We enclose Opinion No. 115, rendered March 13, 1974, 
to James C. Kirkpatrick. It is clear from such opinion that Sec­
tion 111.111 has no application when a municipal election and a 
school election are held on the same day but no state or county 
election is held on such day. Further discussion in this letter 
will therefore be based on the provisions of Section 162.371 and 
the authority of the Jackson County Election Board under provi­
sions of such section and the provisions of Chapter 113, RSl-io. 
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The Jackson County Election Board is created and receives 
its authority under Sections 113.490 to 113.870, RSMo. It is 
also given authority over concurrent school elections within 
municipal limits under Section 162.371. Under Section 113.560, 
RSMo, the board has authority to conduct "any and all elections 
in the county. " However, Section 113.520, RSMo, clearly provides 
that such sections do not apply to "school elections." While 
the contention has been made that the exemption in Section 113.520 
was originally intended to apply only to registration requirements, 
the exception is still clear and literally without ambiguity. In 
the absence of ambiguity, we must conclude that the legislature 
intended the exception relating to school elections to apply to 
all those provisions found in Sections 113.490 to 113.870, respect­
ing registration and the authority of the election board. There­
fore, literally, the election board has no authority over school 
elections not held concurrently with city elections or outside 
city limits • 

It is our view that the election board cannot contract to 
conduct elections which it is prohibited by statutes from con­
ducting. 

Further, it is our view that in school elections not held 
concurrently with city elections and in election precincts outside 
city limits, judges and clerks are to be appointed by the board 
of education. We reach this conclusion because Section 162.371, 
relative to six- director school districts, authorizes the board 
of election commissioners to designate the polling place for both 
the school district and the municipality holding concurrent elec­
tions and to designate the election officials in each precinct to 
conduct the election for all the subdivisions involved but expressly 
provides that the board of education shall designate the polling 
places for voters who reside outside the corporate limits of the 
cities holding elections concurrent with the school district, and 
also clearly provides that the school board "shall appoint three 
judges and two clerks of election for each polling place designated 
by the school board." 

The election board has authority and is required to appoint 
election officials in elections conducted by it under the provi­
sions of Sections 113.630 and 113.650, RSMo. However, these pro­
visions apply only to elections under Sections 113.490 to 113.870 
and not to school elections under Section 162.371, except where 
there are joint elections within the municipality because such 
section expressly provides that their application is so limited. 

It is also our view that where the election board appoints 
election officials in joint municipal and school elections within 
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the city limits, the board is to appoint election officials under 
the provisions of Sections 113.490 to 113.870 because the provi­
sions of Section 162.371, which apply to the appointment of judges 
and clerks appointed by the board of education, expressly apply 
only to the situation where the board of education makes the 
appointments, i.e., outside the city limits, and not to the ap­
pointment of election officials by the election board . 

Election officials in municipal elections in cities of over 
10,000 population are appointed as provided in Sections 113.490 
to 113.870 under provisi ons of Section 113.530, RSMo . 

We acknowledge and appreciate the views of other counsel in 
reaching our conclusions. It can readily be observed from the 
diversity of opinion however that the subject matte r is one 
requiring legislative attention. 

Enclosure : Op. No . 115 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 

3/13/74, Kirkpatrick 
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