
AUDITS: 
COUNTIES: 
STATE AUDITOR: 

(1) The scope of an audit requested 
pursuant to Section 29.230.2, RSMo, 
l ays within the discretion of the 
State Auditor, provided that discre­
tion is reasonably exercised; (2) the 

CITIES, TOWNS & VILLAGES: 

State Auditor is authorized to include those public offices in the 
City of St. Louis performing a function comparable to a county with­
in an audit of the City of St. Louis, requested pursuant to Section 
29.230.2, RSMo; and (3) there is no requirement that the political 
subdivision, which is to be audited, produce to the Auditor the re­
ceipt of the state collector showing that the cost of such audit has 
been paid to the collector. 

Honorable George W. Lehr 
State Auditor 

March 28, 1975 

State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Lehr: 

OPINION NO. 98 

FILED 

9~ 

This opinion is in response to the questions you have asked 
as follows: 

" 1) Do I have the sole discretion to deter­
mine the scope of the audit properly re­
quested for the City of St. Louis, pur­
suant to Section 29.230.2, RSMo? 

"2) In determining the scope of said audit, 
am I authorized to include those public 
offices in the City of St. Louis which 
perform a function comparable to county 
offices? 

"3) Does Section 29.275, RSMo prevent me, as 
State Auditor , from initiating said audit 
until I receive a receipt from the Direc­
tor of Revenue , pursuant to said section?" 

Concerning your first question , Section 29.230.2, RSMo, states: 
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"2. The state auditor shall audit any polit­
ical subdivision of the state, including coun­
ties having a county auditor, if requested to 
do so by a petition signed by five percent of 
the qualified voters of the political subdivi­
sion determined on the basis of the votes cast 
for the office of governor in the last elec­
tion held prior to the filing of the petition. 
The political subdivision shall pay the actual 
cost of audit. No political subdivision shall 
be audited by petition more than once in any 
one calendar or fiscal year." 

In the case of Deubler v. Iron County, 93 S.W.2d 899 (Mo. 
1936), the Supreme Court of Missouri considered the issue of the 
Auditor's discretion to establish the scope of an audit requested 
by residents of a county, pursuant to statutory provisions then 
existing which were similar in nature to, and statutory predeces­
sors to, Section 29.230.2, RSMo. The county, in that action, at­
tempted to limit the audit to a three year period by refusing to 
pay for the financial obligation incurred (personal services and 
expenses of the examiners) for the portion of the audit that went 
beyond the three year period. While disallowing the extra amount 
for other reasons, the court held, at page 903: 

" .. Since the statute did not limit the 
period of time the audit should cover or the 
expense which might be incurred, the only rea­
sonable construction to be given it is that 
the state auditor was required to make an au­
dit covering the time and at such expense as 
might be necessary to accomplish all of the 
proper purposes for which the audit was being 
made, and that in determining the necessary 
period to be covered , the state auditor should 
exercise a reasonable discretion .... " 

Therefore, it is our view that the scope of an audit requested 
pursuant to Section 29.230.2, RSMo, is solely within your discretion, 
provided it is exercised reasonably. 

Concerning your second question, Section 29.230.2, RSMo, must 
again be considered and specifically the portion which reads: 

"The state auditor shall audit any political 
subdivision of the state , including counties 
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having a county auditor, if requested to do 
so by a petition ... " (Emphasis added} 

If the City of St. Louis is considered a political subdivision 
for the purpos·es of this stat•..1te , then it would appear that the is­
sue would be clearly resolved. However, an analysis of the unique 
nature of the City of St. Louis is necessary to fully consider the 
question. 

It is our view that the C1ty of St. ~ouis has been considered a 
political subdivision of the state since at least 1875. The Supreme 
Court of Missouri, in Kansas City v. Neal, 26 S.W. 695 (Mo. 1894}, 
stated , at page 696: 

" ... 'Subdivision' means to divide into 
smaller parts the same thing or subject­
matter, and no city or town in this state 
is a subdivision thereof, except the city 
of St . Louis; and it b ecame so under sec­
tions 20, 22, 23 , art. 9, Const., and by 
an act of the legislature, in pursuant 
thereof, setting off certain defined bound­
aries defining the city limits, and confer­
ring upon the city all the rights and privi­
leges possessed by a county .... " (Emphasis 
added} 

Furthermore , in State on inf . of Barker v. Koeln, 192 s .w. 748 
(Mo.Banc 1917), the Supreme Court of Missouri considered whether the 
collector of the City of St. Louis was a county officer or a city of­
ficer. In concluding that the City of St. Louis was to be considered 
a political subdivision of the state, as are other counties, the court , 
at page 751, stated: 

"The process of logic by which is determined 
whether the collector of the city of St. Louis 
is a city officer or a state officer is apt to 
become confused by reason of the singular and 
peculiar relationship which the city of St. 
Louis bears to the state. Loosely speaking 
any officer elected by the suffrage of the city 
of St. Louis might be termed a city officer, 
at least in the sense that he is elected by 
the vote of the city. The character of the 
electorate , however, should not necessarily 
determine the character of the office. The 
territory confined within the boundaries-of 
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the city of St. Louis forms a political sub­
division of the state. This territory has no 
county organization in the o rdinary use of that 
term, but by the Constitution the said city is 
to ' collect the state revenue and perform all 
other functions in relation to the state, in 
the same manner, as if it were a county as in 
this Constitution defined .' If this politic al 
subdivision of the state were styled a county, 
no confusion would arise in arriving at the 
conclusion that the person whose duty it was 
to collect the state taxes was an off icer of 
the state , and that his election would be a 
subject of legislative control. 

"Why , then, should the election of the collec­
tor of the revenue of the city of St. Louis (a 
separate political subdivision of the state 
which, under the Constitution , bears the same 
relationship to the state as a county) who, at 
least so far as collecting the revenue ordi­
narily collected by a county collector, per­
forms the same governmental function, be con­
trolled by a law different from that which 
controls the election of collectors in the 
other political subdivisions (counties) of the 
state? No reason is apparent why the elec­
tion of one should be controlled by a law di f ­
ferent from that applying to other officers e x­
ercising a like governmental function, and none 
can be said to exist unless perchance the power 
of control over the election of this officer in 
the city of St. Louis was, by the Constitution, 
permanently transferred to the charter making 
power of said city." (Emphasis added) 

The court conc luded that the state law (Section 11432, Rev.St. 
1909) was applica~le to the City of St. Louis, as a political 
subdivision, as it is to counties of the state. 

In State on inf. of McKittrick v. Dwyer, 124 S.W.2d 1173 
(Mo.Banc 1938), the Supreme Court of Missouri dealt with a simi­
lar issue concerning the treasurer of the City of St. Louis. Again 
the court considered whether the selection of the city treasure r 
was subject to the provision relating to selection of a county trea­
surer (1937 M.S.A. §12130) or whether the charter provision of the 
City of St. Louis (Article VIII, Section 1) prevai led. The court 
acknowledged , at page 1174, that: 
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"On the adoption of the ' scheme' for the 
separation of the city and the county, the 
city became both a political subdivision of 
the State and a city in its corporate ca­
pacity. . . . " 

In concluding that the City of St. Louis was to be included in the 
interpretation of the law relating to counties, the court also ac­
knowledged the dual role that the office played, at page 1176: 

" . The treasurer of the city performs 
official duties relating to the city as a 
political subdivision and also performs of­
ficial duties relating to the city in its 
corporate capacity." 

See also State ex rel . Walker v . Bus, 36 S.W. 636, 639 (Mo . Banc 
1896). 

Articl e VI, Section 31 , Missouri Constitution of 1945 , states : 

"The city of St. Louis, as now existing, is 
recognized both as a city and as a county un­
less otherwise changed in accordance with the 
provisions of this constitution. As a city 
it shall continue for city purposes with its 
present charter, subject to changes and amend­
ments provided by the constitution or by law, 
and with the powers, organization , rights and 
privileges permitted by this constitution or 
by l aw ." 

The 1945 Constitution did not alter the status of the City of 
St. Louis, as a political subdivision, as indicated by the Supreme 
Court of Missouri, en bane, in Stemmler v. Einstein , 297 S.W.2d 
467 (Mo.Banc 1956), at pages 469-470, as follows : 

" Since the adoption of the Constitution of 
1875, the City of St. Louis, by virtue of 
the provisions of Sections 20-26, Article 
IX, thereof, has been invested with and has 
exercised the powers of both a city and 
county , with the same power reserved over 
it by the General Assembly, however , under 
Section 23 of said Article, that it had over 
other cities and counties of the State. And 
such of its officers as have performed the 
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f unctions and duties generally e xercised by 
county officers have been held to be county 
officers and subjec~ to the gen~ral laws of 
the State rel ating ~o the selection a nd du­
ties of county officers , as distinguished 
from municipal officers. State e x rel. 
Walker v . Bus, 135 Mo . 325, 36 S.W . 636 , 639 , 
33 L.R.A. 616 ; State on inf . of McKittrick 
v . Dwyer , 3 4 3 Mo . 9 7 3 , 12 4 S . N. 2 d 11 7 3 , 11 7 4 -
1176. It is also provided in Section 1.080 
RSMo 1949 , V.A.M.S., that whenever t~e word 
' coun t y ' is used in any law general i n char­
acter to the w~ole StatP. , it shtlll b~ con­
strued as applicable to the City of St . Lou: 3 

unless such a construction be inconsist~nt 
with its evident intent or some law specially 
applicable to the city. But, although it con­
stitutes a legal subdivision of the State and 
e xercises such governmental functions as are 
generally exercised by the one hundred four­
teen counties of this State, the City of St . 
Louis is not legislatively classified a~ 
county , but as a city. Section 46.040 . And 
the framers of the 194 5 Constitution declared 
in Section 1 of Article VI that the ' existing 
counties' were 'recognized as legal subdivi­
sions of the state '." (Emphasi s added) 

See Stemmler, supra , generally for a comprehensive review of the 
probl ems involved in determining the legal nature of the City of 
St. Louis. See also Preisler v. Hayden , 309 S.W . 2d 645 (Mo. 1958). 

It is clear, from the previously cited cases, that the City 
of St. Louis is one legal entity (a political subdivision of the 
state) that has a "dual nature." It is also clear that the City. 
of St. Louis has consistently been considered a county for the 
purposes of statutes which relate to county functions . Indeed, 
Section 1.080, RSMo , states: 

"Whenever the word ' county ' is used in any 
law, general in its character to the whole 
state , it includes the city of St. Louis, un­
less such construction is inconsistent with 
the evident intent of the law, or of some l a w 
specially applicable to such city . Whenever 
the county clerk is authorized or required to 
perform an act by a law which applies to the 

-6-



Honorable George W. Lehr 

city of St. Louis as well as to the counties 
of the state , the register of the city of St . 
Louis is authorized or required to perform 
the act insofar as it is to be performed in 
the city." 

In light of this, we must next consider whether the City of 
St. Louis is a "political subdivision" for the f:>Urpose s of Section 
29.230.2 , RSMo. In the case of Consolidated School District No. 1 
of Jackson County v. Bond, 500 S.W.2d 18 (Mo.Ct . App. at K.C. 1973), 
the Missouri Court of Appeals, Kansas City District , considered 
whether a school district is a political subdivision within the 
application of Section 29.230. The court stated, at page 21: 

" . The established rule of statutory con-
struction is that the legislative intention 
must be ascertained if possible from the words 
used in the statute. State ex rel. Highway 
Comm. v. Wiggins, 454 S.W.2d 899 , 903 (Mo. 
bane 1970). Here the statute can be construed 
from the words used. There is no ambigui~y 
and therefore no room for the use of extrin­
sic aids to construction . (citations omitted) " 

Looking to the words used in Section 29.230.2, RSMo, it is 
our view that the City of St. Louis is a " po l itical subdivision 
of the state" for the reasons previously expressed. This view is 
further supported by the supplemental language in the section which 
states " . .. including counties having a county auditor, . " 
The City of St. Louis has, as previ ously expressed, been consider ed 
a county for the purposes of applying statutory provisions relating 
to counties. See also State ex rel . McClellan v. Godfrey, No. 58894 
(Mo . Banc February 21, 1975). 

Furthermore, this office has previously held in Opinion No. 41 
to Holman, dated March 7 , 1955, that cities are considered political 
subdivisions of the state for the purposes of Section 29 . 230, RSMo. 

Therefore, it is our view that you are authorized to include 
within the scope of your audit , pursuant to Section 29.230 . 2, RSMo, 
those offices in the City of St . Louis that perform a city function 
and those that perform a function analogous to that of a county. 

Your third question, in effect , is whether Section 29.275, RSMo, 
is applicable to audits petitioned for pursuant to Section 29.230.2, 
RSMo. Section 29.275, RSMo , states : 
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"Before the state auditor performs a duty or 
service required by law for which a fee i s 
charged , the person requiring the service 
shall produce to the state auditor the re­
ceipt of the ~ tate collector of revenue 
showing that the fee has been paid to him." 
(Emphasis added) 

Section 29.230.2, RSMo, in relevant part, requires that: 

" . The political subdivision shall pay 
the actual cost of audit . ... " (Emphasis 
added) 

Therefore , the question becomes whether the "actual co s t" of 
an audit is considered a " fee " as such word is used in Se c t i o n 
29.275 . 

It is our view that the "actual cost" of the audit is unknown 
until the audit is completed and therefore cannot be a ''fee" within 
the meaning of Section 29 . 275. 

In addition , Section 29 . 275 states that t.he "pErson" requiring 
the service shall pro~uce a receipt from the collector of revenue 
to the State Auditor. In the case of audits requested pursuant to 
Section 29.230 . 2 , the " person " requiring the service is at least 
five percent of the qualified voters of the political subdivision 
by petition. However, the political subdivision, itself, is re­
quired to pay the actual cost . It is our view that this conside r a ­
tion adds further support to our view concerning the nonapplicab 1-
ity of Section 29 . 275 to this situation . 

Therefore, it is our view that Section 29.275 is not appli­
cable to an audit petitioned for pursuant to Section 29.230.2. It 
follows that you are authorized to initiate an audit pursuant to 
said section without first being presented with a receipt from the 
collector of revenue (now d irector of the department of revenue 
pursuant to Section 12.2 of C. C.S.H.C . S.S.C . S . S.B. No. 1, First 
Extraordinary Session , 77th General Assembly). 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that (1) the scope of an au­
dit requested pu rsuant to Section 29 . 230 . 2, RSMo , · lays within the 
discretion o f t h e State Auditor , provid ed that discretion is rea­
sonably exercised; (2) the State Auditor is authorized to include 
those public offices in the City of St . Louis performing a function 
comparable to a county within a n audit of the City of St. Louis , 
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requested pur suant to Section 29 . 230.2 , RSMo ; and (3) there is no 
requirement that the political subdivision, which is to be audited, 
produce to the Auditor the receipt of the state collector showing 
that the cost of such audit has been paid to the collector . 

The foregoing opinion , which I hereby approve, ·was pre pare d 
by my assistant, Andrew Rothschild. 

Yours very truly , 

~.:2-f_:ce 
JOHN C . DANFORTh 
Attorney General 
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