
September 22, 1975 

OPI NI OL"i LE'l'TER NO . 97 
Answer by Letter - Card 

Honorable Jerry E . HcBride 
State Representative , District 130 
Room 118B , Capitol Buil d ing 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative ~1cBride: 
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This is in response to your request for an opinion of this 
office on \'lhether a city by ordinance can p roh i bit the sale of 
intoxicating liquor on Sunday even if a liq uor establishment 
has been issued a retail by the drink license under t he pro­
visions of S 311.095, Rillio, and has also obtaine d a Sunday bar 
license pursuant to the provisions of § 311. 09 7 , RS!1o. You 
state that a third class city has adopted an ordinance which 
prohibits the sale of intoxicating liquor and non-intoxicating 
beer within the city limits bct~recm t he hour s of 1.30 a . m. on 
Sunday and 6;00 a.m. on ~onday . The answer to your question, 
we believe, must be in the negative. 

In Crackerneck Countr~Club , Inc. v. CiSL_of Independence, 
522 s.~7 .2d 50 (Mo.Ct . App . at K. C. 1974 ) (cause r c transferred 
to the Court of Appeals, April 15, 19 75 by t he t1issouri Sup r eme 
Court on the grounds that transfer had been i mproviaently granted), 
the Court of Appeals has considered almost the precise question 
and has held that such an ordinance was void because it was i n 
conflict with state law and because it was prohib itory r ather 
than r egulatory. There, Rockwoo d Country Club and Crackerneck 
Country Club had b e en licensed by the State of Missouri to 
dispense liquor by the driru~ at r etail for consumption on the 
premises Monday through Saturday pursuant to the provisions 
of S 311.090, RSMo. They had also qualified and obtained from 
the State of Mi ssouri a restaurant bar license pursuant to the 
provisions of § 311.097, authorizing them to sell liquor by the 
drink on Sundays between the hours of 1 :00 p. m. and midnight. 



Honorable Jerry E. McBride 

The City of Independence adopted an ordinance which totally pro­
hibited the sale of intoxicating liquor by t he drink on Sundays 
by any city licensee . 

We see no d i fference between the questi on which you raise 
and the question which was ruled upon by t he court in Cracker­
neck except for the fact that here t he licensees have qualified 
for a retail by the drink lice nse under the provisions of 
§ 311. 095 rather than § 311.090. Ho,..reve r , this differ ence has 
no bearing on the hol ding of the court since S 311.095 provides 
an alte rnate basis for obtaining the Monday through Saturday 
retail by t he dr ink license . See Opinion No. 151, issued 
Apri l 10 , 1974, copy enclosed . 

Ther efor e, we must conclude t hat a city does not have t he 
authority by or dinance to pr ohibit the s ale of intoxicating li­
quor on Sunday by tnose holding licenses issued by the St a t e of 
Missouri pursuant to the provisions of § 311.095 and § 311.097. 

Encl osur e : Op . No. 151, 
4-10- 74, Garrett 

Very truly yours, 

JOHN C . DANFOR'.L'H 
Attorney General 
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