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Mr. William J. Raftery, Director 
Division of Accounting 
Office of Administration 
Room 121, Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Raftery: 
I 

This letter is in response to your question asking: 

"If a judge retires from service under the 
disability retirement provision, must the 
judge continue his contribution of 5% of 
salary to maintain his eligibility for reg­
ular retirement under the retirement provi­
sions of 476.515 to 476.570 RSMo 1973 Sup­
plement." 

You also state that: 

"Judge John C. Casey, retired judge of the 
22nd Judicial Circuit, receives 50% of his 
past salary as disability retirement bene-
fits. To protect his rights and possibly 
his wife's rights to receive regular re­
tirement following the end of his origi­
nally-appointed term at December 31, 1976, 
Judge Casey has continued payment of 5% of 
his disability retirement benefits for re­
tirement purposes. He has asked us to de­
termine if he needs to continue paying the 
5% of his disability retirement benefits to 
remain eligible for regular retirement benefits." 

Sections 476.515 to 476.570, RSMo Supp. 1973, relate to the 
retirement of judges. Judges are defined in Section 476.515(4) as: 
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11 
••• any person who has served or is serv­

ing as a judge or coiTmissioner of the su­
preme court or of the court of appeals, or 
as a judge of any circuit court, probate 
court, magistrate court, court of common 
pleas or court of criminal corrections of 
this state or as a justice of the peace;" 

Salary is defined in Section 476.515(5) as: 

11 
••• the total compensation paid for per­

sonal services as a judge by the state or 
any of its political subdivision." 

Section 27, Article V, Constitution of Missouri, provides in 
part that: 

11 
•• Where a judge or magistrate, sub-

ject to retirement under other provisions 
of law, has been retired under the provi­
sion of this section [Section 27], the 
time during which he was retired for dis­
ability under this section shall count as 
time served for purposes of retirement un­
der other provisions of law. 11 

However, a judge who has been retired under Section 27 is 
no longer a judge of any court. State on inf. Dalton v. Russell, 
281 S.W.2d 781 (Mo.Banc 1955). 

Although the definition of "judge" in Section 476.515 is 
broad enough to include a judge retired under Section 27 and al­
though the time during which an eligible judge is retired under 
Section 27 expressly counts as time served in computing retire-
ment benefits under Sections 476.515 et seq., it is our view that 
a judge receiving retirement benefits under Section 27 is not re­
ceiving a "salary" as defined in Section 476.515 and therefore is 
not required to make the contribution required under Section 476.525. 

Therefore, the retirement contribution should not be col­
lected from judges retired under Section 27. 

Yours very truly, 
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JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


