
January 6, 1975 

Honorable Richard J. DeCoster 
Representative, District 1 
Room 407, State Capitol Building 
J e fferson City, Missouri 65101 

Dear Representative DeCoster: 

OPINION LETTER NO. 54 
Answer by letter- Klaffenbach 
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This letter is in response to your question asking our opin­
ion concerning the residency requirements of policemen in fourth 
class cities. We understand your question primarily concerns 
whether or not police officers have to be residents of the state 
of Missouri. 

The residency requirements of regular policemen are set out 
in the following sections. 

Section 562.210, RSMo, provides: 

"Hereafter no sheriff in this state shall 
appoint any under sheriff or deputy sher­
iff except the person so appointed shall 
be, at the time of his appointment, a bona 
fide resident of the state. " 

Section 562.220 , RSMo , provides: 

"The mayor, chief of police and members of 
the board of police commissioners of any 
city in this state shall be governed by the 
same restrictions and subject to the same 
penalties as a sheriff of any county, un­
der the provisions of section 562 .210." 

Section 562 . 230, RSMo, provides: 
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"Any sheriff of any county, or mayor, chief 
of police or member of the board of police 
commissioners of any city, now holding of­
fice or hereafter elected to any such of­
fice, who shall knowingly violate any of 
the provisions of sections 562.210 and 562. 
220, shall be punished by imprisonment in 
the county jail for not less than three 
months nor more than one year. " 

Further, we have held in Opinion No. 106, 1972, copy en­
closed, that Article VII, Section 8, Missouri Constitution, re­
quires that a city marshal of a town or a fourth class city must 
be a citizen of the United States and must have resided in this 
state one year next preceding his election or appointment. Sec­
tion 79.250, RSMo, applicable to fourth class cities provides in 
part as follows: 

"All officers elected or appointed to of­
fices under the city government shall be 
qualified voters under the laws and con­
stitution of this state and the ordinances 
of the city except that appointed police 
officers, the city attorney, and other em­
ployees having only ministerial duties need 
not be registered voters of the city • • •• " 

This constitutes legislative recognition that policemen are "of­
ficers." Since fourth class city policemen are 11 0fficers," the 
holding in Opinion No . 106, 1972, is applicable to such policemen. 

With respect to special deputies or policemen, Section 542. 
190, RSMo, provides: 

11 No sheriff of a county, mayor of a city or 
other private person authorized by law to ap­
point special deputies, marshals or policemen 
in this state to preserve the public peace 
and quell public disturbances, shall appoint 
as special deputies, marshals or policemen 
any person who is not a resident of this 
state and who has not been a resident of 
this state for at least three years prior 
to his appointment." 
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we conclude that such police officers therefore must meet 
the requirements set out above. 

Enclosure: Op . No. 106 
11-9-72 , Cox 

Yours very truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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