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{1) The cost of special educa­
tional services , including 
transportation, for a handi­
capped child who has been placed 
in a home by the Missouri Depart­

ment of Mental Health , regardless of where those services are pro­
vided, is paid by the Department {under the provisions of Section 
162 .970 , RSMo Supp. 1973). The Department of Mental Health is then 
reimbursed by the school district in which the parent or guardian 
resides or which would otherwise be responsible for special educa­
tional services for the child in an amount not to exceed the average 
sum produced per child by the local tax effort of the parent ' s dis­
trict. {2) The cost of special educational services and of trans­
portation for a handicapped child not admitted to the programs or 
facilities of the Missouri Department of Mental Health who resides 
in a home that provides care or treatment--whether the child is an 
offender or troubled, abandoned, or neglected--is the responsibility 
of the school district in which the home is located. If the respon­
sible district does not provide those services itself , it must con­
tract with another district or with a public or a private agency 
for those services and it must provide transportation to the place 
where the services are provided. 

June 25, 1975 

Honorable Morris G. Westfall 
Representative , District 133 
Room 105, State Capitol Building 
Jefferson City , Missouri 65101 

Dear Representative Westfall: 

OPINION NO. 48 
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This official opinion is issued in r esponse to your request 
for a ruling on whether, under the new law on special educational 
services {Sections 162 .670-162 . 995 , RSMo Supp. 1973), it is the 
school district {1) in which a child resides or {2) in which a 
child ' s parent or legal guardian resides that must pay tuition and 
transportation costs for special educational services when a handi­
capped child has to go to. another district for education. 

According to the facts that you supplied to us, two homes in 
your area provide care to chil dren who are considered handicapped . 
Handicapped chi ldren have been defined as : 

" . .• children under the age of twenty-one 
years who have not completed an approved high 
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school program and whP,:;t~~<r.ause o't mental": . 
physical , emotional : dt learning problems; · ·:~J~ . 
requi:re special educational servic'es i 'n · 
order to develop to their maximUIQ: capacity; " 
(Section 162 .6 75 (2), RSMo Supp • .1;97-3) .· .. : . .' 

\"' t ,( I ' - ,.;. • ( • ~ 

The first . home, privately owned , provides care but not educa- · 
tion for children; some of the children have been placed there by 
the Missouri Department of Mental Health, which pays for their care. 
~he second home, located in another school district, is a nonprofit 
boys ranch. 

" ... Many of these boys have had encoun­
ters with the law and are considered to have 
mental blocks which prevent them from learn­
ing~ through the normal education process. 

II 

We understand that some of these boys have been referred to the 
home by the Missouri Department of Social Services, Division b f 
Family Services, which pays for their care; others, by the j~ve­
nile court; still others may have been sent by their parents. Fur­
ther , many of the boys " • .. have no parents or guardian apq are 
not originally from the area ." In both homes, some of the students 
may be suffering from nervous disorders. The forego ing facts will 
be used as the basis for this opinion. 

The new ~pecial educational services law (House Bill No. 474) 
is designed to provide all handicapped children special educational 
services sufficient to meet their needs and to maximize their capa­
bilities. Section 162 . 670, RSMo Supp . 1973. Thus, the intent of 
the legislature is to afford the handicapped child the same rights 
to a free education as a normal child, recognizing that the handi­
capped child has special needs that require special services. See 
Opinion No. 179, Hallory, September 18, 1974. 

From the facts that you have provided, it appears (and we shall 
so assume) that the children in the two homes are or may be "handi­
capped," as defined in Section 162.675(2), RSMo Supp. 1973, quoted 
above, rather than '' severely handicapped." Section 162.675(3) defines 
"severely handicapped children" as: 

" .•• handicapped children under the age 
of twenty-one years who, because of the 
ext ent of the handicapping condition or 
conditions , as determined by competent pro­
fessiona l evaluation , are unable to bene­
fit from or meaningfully participate in 
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programs in the public schools of a regu­
lar or special nature;" 

Handicapped Children Placed In Homes 
By The Department Of Mental Health 

Our Opinion No. 290, Robb, December 6, 1974, holds that the 
Department of Mental Health must provide or procure special educa­
tional services for handicapped children who are patients of the 
Department of Mental Health on community placement. A child who 
is placed in a horne by the Department of Mental Health has been 
"admitted to the programs or facilities provided" by the Depart­
ment, for purposes of determining whether or not the Department 
must pay the school district in which the horne is located for spe­
cial educational services. Thus, these services are considered 
as if they were "provided or procured" by the Department of Mental 
Health. Section 162.970, RSMo Supp. 1973. Under the provisions 
of Section 162.970, the Department of Mental Health must charge the 
school district of residence of the child's parent or guardian an 
amount equal to the local tax effort per child of the parent's dis­
trict. We also held in Opinion No. 290, 1974, that the Department 
of Mental Health may use state community placement funds or federal 
funds to furnish transportation for children who are admitted to 
the Department's programs. 

Thus, the cost of special educational services for a handi­
capped child who has been placed in a horne by the Missouri Depart­
ment of Mental Health, including the cost of transportation, is 
paid by the Department , which is reimbursed by the school district 
in which the parent or guardian resides in accordance with Section 
162.970, RSMo Supp. 1973. 

Handicapped Children Placed In Homes By Others 

Normally it is the school district in which the student lives 
that is responsible for providing public education. In Opinion No. 
26, Manford, April 8, 1971, we held that mentally retarded children 
sent by nonresident parents for treatment to a horne for the men­
tally retarded are residents of the school district in which the 
horne is located. As long as they have been sent to the horne for 
treatment or care--rather than for education--the cost of the·ir 
education must be paid by the school district in which the horne 
is located, regardless of whether or not their parents are support­
ing them . Section 167.151.2, RSUo 1969, which is analyzed in Opin­
ion No. 26, 1971, provides as follows: 

"Orphan children, children with only one 
parent living, and children whose parents 
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do not contribute to their support--if the 
children are between the ages of six and 
twenty years and are unable to pay tuition-­
may attend the schools of any district in 
the state in which they have a permanent or 
temporary home without paying a tuition fee. " 

As we pointed out in Opinion No. 26, 1971, Missouri courts have 
recognized a distinction between "domicile" and "residence" for 
school purposes. Even though a child's domicile remains with his 
parents , his residence for school purposes is where he actually 
resides. 

We later held in Opinion No. 27 , McDaniel, March 9 , 1973, 
that a child under the custody of the State Board of Training 
Schools [now the Missouri Department of Social Services, Division 
of Youth Services] , who has been placed in a home--whether his 
own, a relative's, a foster or a group home--is entitled to attend 
school in the school district in which the home is located without 
payment of tuition. See a lso Section 167.151.2, RSMo 1969, quoted 
above. 

If a school district is unable to provide special educational 
services to each handicapped child residing in such homes as required 
in Sections 162.670-162.995, RSMo Supp. 1973, the district must con­
tract with another district or a public or a private agency for the 
special educational services, as specified in Section 162.705 , RSMo 
Supp. 1973. The new law on special educational services further 
requires that transportation must be provided: 

"The district responsible for furnishing 
special educational services shall provide 
necessary transportation for all handicapped 
children residing within the district, includ­
ing transportation to and from contracted day 
classes, notwithstanding the provisions of 
sections 162.621 and 167.231, RSMo ." 
(Section 162.710, RSMo Supp. 1973) 

Thus, the cost of special educational services and of trans­
portation for a handicapped child placed in a home by a person or 
an agency other than the Missouri Department of Mental Health is 
paid by the school district in which the home is located . 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that: 
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(1) The cost of special educational services, including 
trans portation, for a handicapped child who has been placed in 
a home by the Missouri Department of Mental Health, regardless 
of where those services are provided , is paid by the Department 
(under the provisions of Section 162.970, RSMo Supp. 1973). The 
Department of Mental Health is then reimbursed by the school dis­
trict in which the parent or guardian resides or which would other­
wise be responsible for special educational services for the child 
in an amount not to exceed the average sum produced per child by 
the local tax effort of the parent's district. 

(2) The cost of special educational services and of trans ­
portation for a handicapped child not admitted to the programs or 
facilities of the Missouri Department of Mental Health who resides 
in a home that provides care or treatment--whether the child is an 
offender or troubled, abandoned, or neglected--is the responsibility 
of the school district in which the horne is located. If the respon­
sible district does not provide those services itself , it must con­
tract with another district or with a public or a private agency 
for those services and it must provide transportation to the place 
where the services are provided. 

The foregoing opinion , which I hereby approve, was prepared 
by my assistant , Hortense K. Snower . 

Enclosures: Op. No . 179 
9-18- 74, Mallory 

Op. No. 290 
12-6-74 , Robb 

Op. No. 26 
4-8-71 , Manford 

Op. No. 27 
3-9-73, McDaniel 

Yours very truly , 

~.J---r. zz 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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