
January 27, 1975 

Harold P. Robb, M. D., Director 
Department of Mental Health 
Post Office Box 687 
J e fferson City, I>tissouri 65101 

Dear Dr. Robb : 

OPINION LETTER NO. 43 
Answer by letter- Klaffe nbach 

Fl LED 

ttl.-~ 

This letter is in response to your question asking : 

"Can the Department of Mental Health utilize 
appropriated funds to pay for the costs of 
care, treatment and education of its patients 
p laced in a nursing horne under Section 202. 
831 V. A. M.S., where the owner or operator 
of the nursing facility is a church or re­
ligious organization; ••• " 

Section 202.831, RSMo Supp. 1973, provides in pertinent 
part: 

"1. The head of a state mental facility, 
with the consent of the person responsible 
for the commitment of the patient or of one 
of the parents, if living, having been first 
obtained, may place any patient, except those 
committed as criminally insane, in a licensed 
boarding, or licensed nursing horne or family 
horne upon such terms and conditions as he 
deems proper when he believes that such fam­
ily care would benefit the patient •••. " 

we are aware that it has been administrative p ractice since 
the enactment of Section 202.831 to place patients in qualified 
nursing homes regard less of the fact that some such homes are 
owned or operated by religious organizations and that such prac­
tice has existed for a long period of time. Si milar practices 
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have existed in other areas, such as juvenile placements, and 
have been accepted without question. 

In analyzing the legal questions raised by your question , 
we have exhaustively examined the Missouri and Federal Consti­
tutions and statutes and court opinions. We have given sincere 
and in depth consideration to the various and myriad problems 
involved. 

We are of the view that the legislature, in enacting Sec-
tion 202 . 831 and related sections and in amending the same from 
time to time, must have been aware of the fact that a large num­
ber of such homes are connected in some way or another with reli­
gious groups and, in fact , that such services would not be so read­
ily available if the placement facilities of such organizations 
were not utilized by the state to full advantage. 

Further, in such premises, we do not believe that we are in 
a position to condemn the making of such placements as being un­
constitutional . The courts have consistently followed the rule 
that only when there is a clear conflict between a legislative 
enactment and the Constitution are the courts '~arranted in de­
claring the law to be void. In the matter of Burris, 66 Mo . 442, 
450 (1877); Borden Companl v. Thomason, 353 S. W.2d 735, 743 (Mo. 
Bane 1962) . we do not be !eve that the existing practices of the 
Department of Mental Health under Section 202.831 are so clearly 
in conflict with the Constitution as to warrant an opinion by 
this office that they are unlawful. 

It is reasonably anticipated that litigation will arise with 
regard to this question or with respect to the question raised by 
the Honorable Lawrence J. Lee and answered this date (copy enclosed) 
concerning similar placements under the provisions of House Bill No . 
474, First Regular Session, 77th General Assembly, relating to the 
education of the developmentally disabled and other handicapped 
children. In the event of such litigation, this office would have 
the obligation of defending the practices of state officials au­
thorized under existing Missouri law. 

Therefore, this office will presume that the answer to your 
question is in the affirmative unless and until a court of compe­
tent jurisdiction holds to the contrary. 

Yours very truly, 

JOliN C. DANFORTH 
Attorney General 

Enclosure: Opinion Letter No . 42 - 1975 
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