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Honorable Christopher S. Bond 
Governor of Missouri 
Executive Office 
State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Governor Bond: 

This letter is in response to your question asking: 

"Article VIII of the Charter of the City of 
St. Louis establishes a civil service system. 
Can the State place the employees of the Col­
lector's Office of the City of St. Louis, a 
'county office', under that civil service sys­
tem by statutory provisions." 

The principal objection to such legislation would be the pro­
hibition of Article VI, Section 22, Missouri Constitution. It ap­
pears, however, that the Supreme Court of Missouri in its opinion 
of February 21, 1975, concerning the establishment of a City of St. 
Louis medical examiner, State ex rel. McClellan v. Godfrey, No. 
58894 (Mo.Banc February 21, 1975), has ruled on the point. The 
pertinent portion of that opinion follows: 

"A separate issue is whether § 58.760 
(4) is unconstitutional as imposing an un­
lawful responsibility on the mayor of the 
city of St. Louis. Art. 6, § 22, of this 
state's constitution declares that: 

No law shall be enacted creating 
or fixing the powers, duties or 
compensation of any municipal of­
fice or employment, for any city 
framing or adopting its own char­
ter under this or any previous " 
constitution .•• 



Honorable Christopher s. Bond 

"The constitutional vice urged by re­
spondent is that the statute in question here 
imposes on, or allows, the mayor the right 
not only to call the election but to appoint 
a medical examiner and to fix the latter's 
compensation. This is allegedly an uncon­
stitutional interference with the exercise 
of the duties of a municipal office in a 
charter city. 

"The key to the applicability of Art. 6, 
§ 22, is the distinction between municipal of­
fices .and county offices. The constitutional 
provision covers only 'municipal office .•. for 
any city.' The same question was resolved in 
Stemmler v. Einstein, supra, and Preisler v. 
Hayden, supra. Therein, it was decided that 
the status of a county office or officer was 
not subject to the restrictions found in § 22 
of Art. 6. Relators are correct in urging that: 
'[t]here can be no question that the office of 
Medical Examiner ••• is a county office; it re-
places the county office of coroner.' The ac­
tivity of the mayor, called for by the Act, cre­
ates no constitutional violation because such 
activity does not involve the city of St. Louis 
in its capacity as a city but as a county. In 
that capacity the mayor is subject to the gen­
eral laws of the state. State ex rel. Burke v. 
Cervantes, 423 S.W. 2d 791 (Mo. 1968), relied 
on heavily by respondent, is clearly distin­
guishable in that it dealt with city policemen 
and firemen in connection with city affairs. 
The point is ruled against respondent." 

Although we do not have the precise content of the legislation 
to which you refer, it is our view that the above holding appears to 
remove the objection of Article VI, Section 22; and, consequently, 
it is probable that the court would sustain such legislation under 
such holding. 
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