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This opinion is in response to your question asking whether 
the exemption from the merit system provisions relating to heads 
of divisions of service includes heads of divisions of service es­
tablished by department directors , or only applies to heads of di­
visions of service that are explicitly provided for by statute . 

Subsection 1(1) of Section 36 . 030 (H . C.S . H.B . No. 8 , Fir st 
Ex traordinary Session , 77th General Assembly) , which contains ex­
emptions from the state merit system, provides in part as follows: 

" ... the following offices and positions 
. .. are not subject to this law [merit 
system] and may be filled without regard to 
its provisions : 

(l) Other provisions of the law to the 
contrary notwithstanding , members of boards 
and commissions and heads of d i visions of 
service having specified terms of office or 
required by law to be appointed by the gov­
e r nor or by the director of a department of 
the executive branch of government , except 
the personnel director ; " (Emphasis added) 



Mr. Ma r k Edelman 

Your question is simply t h e mean i ng of the provision in Sec -
t ion 36.030 e xcepting " . he ads o f divisions of s e rvice . 
r e quire d by law to be appoin ted . . . by the director of a d eport­
me nt ... " It is obvious, of cour se , that i f there i s a statute 
whic h c r e ates a division within a department and directs that the 
divi s ion he ad be appointed by the dire ctor of the departme nt, s uch 
appointment i s exempt from the operation of the merit system law . 
Your q uestion is whether this also applies to directors o f divi­
sions which a re created by heads of de partments as authorize d by 
Section 1.6(2) of the "Omnibus Sta t e Re organization Act of 1974 ," 
C.C.S . H.C.S . S.C . S . S . B. No. 1, First Extraordinary Session, 77th 
Ge ne ral Assembly, known hereafter as S .B. No. 1. In such provi­
sion, the head of each department is authorized to establish the 
inte rnal organization of the department and in doing so shall de­
velop a departmental plan to be approved by the Governor in accor­
dance with the transfer by type provided in S.B . No. 1. This plan 
as approved is then filed with the Secretary of State and with the 
Commissioner of Administration and the Revisor of Statutes. Au­
thority is given for the organization of the department into divi­
sions, and therefore for the creation of divisions within the de­
partment. 

In s uc h s ituations, Section 1.6(6) of S.B. No . 1 provides 
i n part: 

" .. Subject to the provisions of chap­
t e r 36 , . RSMo, where they apply , the de­
partment director shall appoint all divi­
s i o n heads unless otherwise provided in 
thi s act and such division heads and the 
deputy director of the department shall 
serve at the pleasure of the director of 
the department or unless otherwise pro­
vided by this act." 

It is our opinion that al l division heads provided either 
by statute or in the departmental plan are then to be appointed 
by the director of the department, unl ess specific provisions in 
S.B. No. 1 provide for a different manner of appointment for any 
specific division head. Accordingly, it is our view that such 
division directors are those directors " • .. required by law to 
be appointed ... by the director of a department ... " under 
subsection 1(1) of Section 36 . 030 . In other words, the only re­
quirement of this provision is that if there is a position of di­
vision head, and if it is required by law that such appointment be 
made by the Governor or the director of the department , such posi­
tion is then exempt from the merit system. Finally, we note that 
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Mr . Hark Edelman 

such general exemption provisions are, of course, subject to the 
provisions of Article IV , Section 19 , Constitution of Mi ssouri . 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that division heads who are 
provide d for in departmental plans pursuant to Section 1.6(2) of 
S . B. No. 1, First Extraordinary Session, 77th General Assembly , 
are division heads who are to be appointed by the department di­
rector under Section 1.6(6) of S . B. No. 1 , and therefore such a p ­
pointments come under the exemption of subsection 1(1) of Se ction 
36.030, H.B. No . 8, First Extraordinary Sess i on , 77th General As­
sembly , and are not covered by provisions of the merit system law, 
subject, of course, to Article IV , Sect ion 19 , Constitution of 
Missouri. 

The foregoing opini on , wh ich I hereby approve, was prepared 
by my assistant , Wal ter W. Nowotny , Jr. 

~o;s ver~ly, 

~ ~ *' J--<.,_re 
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JOHN C. DANFORTH 
Attorney Genera l 


