
March 11, 1975 

Honorable John w. Reid, II 
Prosecuting Attorney 
Madison County 
1 48 East Main Street 
Fredericktown, Missouri 63645 

Dear Mr. Reid: 

OPINION LETTER NO. 29 
Answer by letter-Wood 

FILED 
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This is in response to your request for our legal opinion 
on the following questions: 

"1. May the trustees of a County hospital 
e stablished under 1969 R.S. Mo. 205 .160 
contract with Doctors for Emergency 
Room duties for weekends, paying said 
Emergency Room doctors out of the Coun­
ty hospital funds on an hourly rate and 
providing for uniforms, meals, paid va­
cations. 

"2. If the answer to the first question is 
in the affirmative, then may the con­
tract limit the doctors practice to only 
Emergency Room duties and prohibit the 
Emergency Room doctors to admit patients 
to the hospital in the name of the Emer­
gency Room doctor. " 

The f.1adison f.Iemorial Hospital Administrator advises us that 
the hospital will bill patients for emergency room services, in­
cluding a charge for the physician's treatment, and that the phy­
sician will not bill the patient separately for such emergency 
room treatment. 

You state that the first question is prompted by a concern as 
to the constitutionality of the scheme, due to Article VI, Section 
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23, Constitution of Missouri, as well as whether there is statu­
tory authority for It. 

Article VI, Section 23, places the following restriction on 
local govermental entities : 

"No county, city or other political cor­
poration or subdivision of the state shall 
own or subscribe for stock in any corpora­
tion or association, or lend its credit or 
grant public money or thing of value to or 
i n aid of any corporation, association or 
individual , except as provided in this 
Constitution." 

Article VI, Section 25, is to the same effect. This restric­
tion on granting pUblic money or property, or lending public credit 
to any private person or corporation, is also placed on the General 
Assembly by Article III, Section 38(a) . It has been ruled under 
both constitutional provisions that appropriations of public funds 
for the support of the financially destitute are proper expenditures, 
Jas er Count Farm Bureau v. Jas er Count , 286 s.w. 381, 383 (Mo. 

92 There ore, we t 1nk t at a county may constitutionally ex-
pend its funds for medical treatment of indigent inhabitants of the 
county. 

The County Hospital Law , Sections 205 .160- 205.340 , RSMo (L.Mo. 
1917, p . 14 5) provides for the construction, maintenance, and gov­
e r nment of a county hospital by an e lected board o f trustees. The 
law stipulates the following powers that may be exercised by the 
board of trustees and their responsibilities in undertaking the 
operation of the county hospital: 

"4. The board of hospital trustees shall 
make and adopt such bylaws, rules and reg­
ulations for their own guidance and for the 
government of the hospital as may be deemed 
expedient for the economic and equitable 
conduct thereof, ••• 

"5. Said board of hospital trustee s shall 
have power to appoint a suitable superinten­
dent or matron, or both, and necessary as­
sistants and fix their compensation, and 
shall also have power to remove such appoin­
tees; and shall in general carry out the spir­
it and intent of [this law] ••. in estab­
lishing and maintaining a county public hos­
pital... (Section 205.190, RSMo) 
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"Every hospital established under [this law] 
• • • shall be for the benefit of the inhab­
itants of such county and of any person fall­
ing sick or being injured or maimed within its 
limits, but every such inhabitant or person 
who is not a pauper shall pay • . . for such 
county public hospital, a reasonable compen­
sation for occupancy, nursing, care, medicine, 
or attendants, according to the rules and reg­
ulations prescribed by said board, •.• " 
(Section 205.270, RSMo) 

"The board of hospital trustees shall have 
power to determine whether or not patients 
presented at said public hospital for treat­
ment are subjects for charity, and shall fix 
such price for compensation for patients, 
other than those unable to assist themselves, 
as the said board deems proper, ••• " 
(Section 205.330, RSMo) 

In our opinion, these statutes are adequate authority for the 
board of trustees of a county hospital to contract with physicians 
for the rendering of professional medical services to persons ad­
mitted to the hospital. We believe that the board of trustees must 
charge and attempt to collect for such services from all persons re­
ceiving the services and who are able to pay for the services. We 
also believe the board of trustees can properly expend its funds for 
professional medical services rendered in the hospital to persons 
unable to pay for the services. We further believe that the board 
of trustees may agree to compensate physicians for these services 
in the form of direct monetary payments and by providing uniforms, 
meals, paid vacations, or other benefits either alone or in conjunc­
tion with direct payments . 

In regard to your second question, consideration must be given 
to the following sections of the County Hospital Law: 

"1. In the management of such public hos­
pital no discrimination shall be made against 
practitioners of any school of medicine rec­
ognized by the laws of Missouri, and all such 
legal practitioners shall have equal privileges 
in treating patients in said hospital . 

"2. The patient shall have the absolute right 
to employ at his or her own expense his or her 
own physician, and when acting for any patient 
in such hospital the physician employed by such 
patient shall have exclusive charge of the care 
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and treatment of such patient, and nurses 
therein shall as to such patient be subject to 
the directions of such physician; subject al­
ways to such general rules and regulations as 
shall be established by the board of trustees 
under the provisions of [this law] •••• " 
{Section 205.300, RSMo, {L.Mo. 1917, p. 149)) 

"1. The board of hospital trustees shall in­
clude in its bylaws that every physician, a 
[sic] podiatrist and dentist requesting per-
mission to practice in its hospital shall sub­
mit an application for staff membership in 
writing to it upon forms approved by the board. 
In his application each applicant shall give 
specifically his training and qualifications , 
his willingness to accept t he board a s the su­
preme governing authority of the hospital, his 
willingness to abide by the bylaws of the board 
and the staff in all respects, and his deter­
mination to practice his profession in a manner 
which is legal, moral, and ethical. . • • 

"2. The professional staff of the hospital 
shall be an organized group which shall ini­
tiate and, with the approval of the board, 
adopt bylaws, rules, regulations, and poli­
c ies governing professional activities in the 
hospital. General practitioners may practice 
in the hospital in accordance with their com­
petence as recommended by the professional 
staff and as authorized by the board." 
{Section 205.195, RSMo Supp. 1973, {L.Mo. 
1971, p. 269)) 

In Attorney General's Opinions No . 51, J uly 19, 1961, Lauer 
and No. 210, June 5, 1962, Toohey, this office expre ssed the view 
that by virtue of Section 205.300, RSMo, any physician currently 
licensed by the State Board for the Registration of the Healing 
Arts under Chatter 334, RSMo, had the right to treat the physi­
cian's own pat ents in a public county hospital. It does not ap­
pear that the 1971 legislation, Section 205.195, RSMo Supp. 1973, 
withdrew this right. No facts are given in the r equest which al­
legedly justify the board of trustees in denying the doctor the 
right to treat patients in the hospital other than in the emer­
gency room. Consequently, we do not believe the board of trustee s 
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can through a contract with an emergency room physician abridge 
the right of such physician to treat patients in the hospital. 
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Yours very truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


