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No merit status can be lost 
by the transfer or realignment 
of a unit or position under 
the Reorganization Act where 

the essential identity of the position or unit is retained and 
the position or unit was within merit coverage on the effective 
date of the Act. A position which was subject to the provisions 
of the merit system law on the effective date of the Reorganiza­
tion Act cannot be named as one of three "exempt" positions by 
a division director under Section 13.1 of that Act. 
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Dear Mr. Edelman: 

This is in response to your questions as stated: 

"(a) Can merit status be lost by transfer 
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of a unit or position from one depart­
ment to another or realignment with a 
department under reorganization as long 
as the position or unit retains its 
identity (functions, duties, respon­
sibilities, etc.) to a substantial 
degree. 

"(b) ·In the Department of Social Services, 
where three exempt positions can be 
named in each 'division ', can a posi­
tion which is identified as one which 
was previously subject to the provi­
sions of the Merit System Law be named 
as one of the three exempt positions 
and the incumbent thereof removed from 
merit coverage? Or, does the continu­
ity of merit coverage provision (Sec­
tion 1.6(8) of the Reorganization Act) 
apply?" 



Mr. Mark L. Edelman 

I 

The purpose of the Omnibus State Reorganization Act of 1974, 
c . c . s.H.c.s . s.c.s . s . B. No. 1 , First Extraordinary Session, 77th 
General Assembly (hereinafter referred to as Reorganization Act) , 
as stated in Section 1. 4 of that law , was to: 

" .. provide for the improved accountability 
in performance of service to the citizens of 
the state and for the most efficient and eco­
nomical operations poss i ble i n the adminis­
tration of the execu tive branch of state 
government .• • . " 

The Reorganization Act was not enacted to alter or terminate 
any merit coverage provided state employees, as was clearly ex­
pressed in Section 1.6(8), as follows: 

"Nothing in this act shall be construed 
so as to remove any state agency or unit 
thereof or any position of employment from 
coverage under the provisions of the merit 
system law if the agency or position was 
covered by that law on the effective date 
of this act. " 

In answer to your f i rst question, it is submitted that the 
language of Section 1 .6(8 ) , quoted above, controls the status of 
any position or unit transferred or realigned to a new organiza­
tional entity if such position or unit was previously within the 
coverage of the merit sys t em and retains its essential identity . 
Any holding to the contrary would be in direct contravention to 
the p l ain intent of the l egislature when it included Section 
1 . 6(8) within the language setting forth the scope of this Act . 

Because of this, it is the opinion of this office that no 
merit status can be lost by the transfer or realignment of a 
position or unit under the Reorganization Act where the essen­
tial identity of the position or unit is retained and the posi­
tion or unit was within mer it coverage on the effective date of 
the Act. 

II 

Section 13.1 of the Reorganization Act provides as follows: 

" • Al l employees of the department of 
social services shall be covered by the p r o­
visions of chapter 36, RSMo , except the direc­
tor of the depar tment and his secretary, a l l 
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division directors and their secretaries, 
and no more than three additional positions 
in each division which may be designated 
by the division director." 

Your second question asks whether, under Section 13.1, quoted 
above, a position which was previously within the merit system 
can be named as one of three "exempt" ones by a division director, 
therein removing the incumbent from merit coverage in apparent 
conflict with Section 1.6(8) of the Reorganization Act, quoted 
above. 

It is the view of this office that Sections 1.6(8) and 13.1 
are entirely reconcilable if the latter section is construed to 
mean that a division director can name a position as an "exempt" 
one only if it was not within the merit system on the effective 
date of the Reorganization Act. This interpretation would be in 
conformity with the preferred rule of construction that various 
provisions of a statute are to be read to avoid conflict when 
possible (See,~- , State ex rel. Dean v. Daues, 14 S.W.2d 990 
(Mo. 1928) and would also be in agreement with a prior opinion 
of this office in which we held that the legislature, in enacting 
Section 1.6(8) of the Reorganization Act, intended that positions 
which had merit status on the effective date of the Act remain 
under the merit system. (Addendum to Opinion of Attorney Gen­
eral, No. 220, Bond, 1974). 

Further, it should be noted that this interpretation would 
not render the exemption privilege meaningless since it has been 
previously held by this office that the Director of the Depart­
ment of Social Services could create new divisions and staffing 
positions under a departmental plan, and the language of Section 
13.1 would be applicable to the new divisions created thereunder. 
(Attorney General Opinion Letter No. 80, Graham, 1975). By 
clear implication then, the exemption privilege would have effect 
in staffing such new positions, as they would not have been with­
in the merit system on the effective date of the Reorganization 
Act. 

Therefore, in answer to your second question, it seems 
apparent that the three positions in each division of the Depart­
ment of Social Services authorized to be exempted from the merit 
system by Section 13.1 of the Reorganization Act do not include 
those positions which were within merit coverage on the effec­
tive date of the Act and such positions retain their merit status. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that no merit status can 
be lost by the transfer or realignment of a unit or position under 
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the Reorganization Act where the essential identity of the posi­
tion or unit is retained and the position or unit was within 
merit coverage on the effective date of the Act. 

It is the further opinion of this office that a position 
which was subject to the provisions of the merit system law on 
the effective date of the Reorganization Act cannot be named as 
one of three "exempt" positions by a division director under 
Section 13.1 of that Act. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Timothy Verhagen. 

Enclosures: Op. No. 220 
6-11-74, Bond 

Op. Ltr. No . 80 
2-6-75, Graham 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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