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No valid contract exi sted between a teacher 
and a board of education when the teacher 
failed to secure before the beginning of 

school the specific certificate that was an express condition of the 
contract. Since there was no valid contract between the teacher and 
the school board, the teacher's certificate of license to teach can­
not be revoked because no valid contract was annulled when the teach­
er failed and refused to teach in a position for which he did not 
have a valid certificate of license. 

OPINION .NO. 24 

May 12, 1975 

Charles J. McClain, President 
Northeast Missouri State University 
104 Baldwin Hall 
Kirksville, Missouri 63501 

Dear Mr. McClain: 

F l LED 

c5?i-

This official opinion is issued in response to your request for 
a ruling on the validity of a written contract entered into with a 
teacher holding only a certificate to teach physical education who 
agre~d to teach social studies in a Missouri public school on the 
express condition that he "must have a clear certificate in social 
studies by the time school begins," if the teacher fails to secure 
the certificate authorizing him to teach social studies. 

We assume, for purposes of this opinion, that no provisional 
or permanent certificate had been issued to the teacher. At the 
start of the school year, he began teaching social studies with­
out securing a certificate to teach social studies, although the 
board did not formally waive its condition of employment. After 
approximately three weeks of teaching he resigned. The board re­
fused to accept his resignation. The board has requested that 
Northeast Missouri State University, as the issuing institution, 
revoke the teacher ' s license for breach of contract. The foregoing 
facts will be used as the basis for this opinion. 

The following statutes are relevant to a determination of 
whether or not the teacher's license should be revoked. 

A license to teach is required: 

''No person shall be employed to teach 
in any position in a public school until he 
has received a valid certificate of license 
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entitling him to teach in that position." 
(Section 168 . 011, RSMo 1969) 

Several grounds exist for the revocation of a license to teach : 

"A certificate of license to teach may 
be revoked by the authority which issued the 
certificate upon satisfactory proof of in­
competency , cruelty, immorality, drunken­
ness, neglect of duty, or the annulling of 
a written contract with the local board of 
educat~on without the consent of the maJor­
it of the members of the board which is a 
party to the contract. . Emphasis 
added) (Section 168.071, RSMo Supp. 1973) 

A teacher without a license is subject to certain penalties: 

"Any teacher who enters a public school 
in this state to teach, govern and discipline 
the school who does not have a valid certifi­
cate of license entitling him to teach there­
in or who has not been legally employed by the 
school board of the district to teach therein, 
forfeits all right, title and claim to any com­
pensation therefor, and is guilty of a misde­
meanor and punishable by a fine not to exceed 
one hundred dollars. Any director who endorses 
or encourages the teacher in such unlawful con­
d uct is guilty of a misdemeanor and punishable 
by a like fine. " (Section 168.081, RSMo 1969) 

See also The School Administrators Handbook, Missouri State 
Board of Education Publication No. 20-H (1969): 

"A teacher ' s certificate is a license 
required by law to teach, govern and disci­
pline students in the public schools of Mis­
souri. A teacher ' s certificate indicates 
that one is trained as a teacher and is qual­
ified for a definite teaching and/or school 
administrator's position." Id. at 79. 

"A person without a teaching certifi­
cate may be employed, provided he becomes 
legally certificated prior to the date he 
starts to teach." Id. at 81. 
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A teacher ' s contract is similar to other contracts: 

"The general law of contracts applies 
in the construction of teachers' contracts . 
. . . . " Adamick v. Ferguson-Florissant 
School District, 483 S.W.2d 629, 631 {Mo. 
Ct . App. at St.L. 1972) 

" •.. There is no question but that in 
Missouri a teacher ' s contract must be in 
writing and authorized by the board. Sec­
tions 432 . 070 and 163 . 080 [now§ 168 . 101]; 
••. " Lynch v. Webb City School District 
No. 92, 418 S . W.2d 608 , 613 {Spr . Ct.App. 1967) 

An appellate court has interpreted an earlier version of Sec­
tions 168 . 011 and 168.081 , RSMo 1969: 

"We do not think, taking sections 8021 
and 8022 [now Sections 168 . 011 and 168.081], 
to be read together, they mean that the teach­
er must have a certificate of qualification at 
the time of making a contract to teach school 
in the future. The object of the statute is 
that the qualification may exist during the 
term of the employment. The language of the 
statute is that, ' no teacher shall be employed,' 
and has reference to the employment and not to 
the contract for employment. It means that 
he shall not be engaged in teach~ng w~thout 
the required cert ificate , a nd the following 
sect ion imposes a forfeiture and punishment 
if he does so." {Emphasis added) Crabb v. 
School District No. 1 , 93 Mo.App . 254, 260 
(K.C.Mo.App. l902) 

See also Opinion No. 57, Marr , May 11, 1938, in which we held 
that: 

"A teacher may be employed who before teach­
ing school under her contract will become le­
gally qualified by the proper certificate al­
though at time of employment was not legally 
qualified. " 

Based on the foregoing authorities , we conclude that a con­
tract to teach is subject to the conditi on imposed by law that the 
teacher must have a valid certificate. As previously noted , the 
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teacher in question prior to the beginning of school obtained ne i­
ther a valid temporary nor a permanent certificate. The condition 
to employment having faile~ there was no agreement which could be 
breached. Therefore, Section 168.071 , RSMo Supp. 1973, does not 
provide a means for revoking this teacher's license because no writ­
ten contract was annulled. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that no valid contract existed 
between a teacher and a board of educati on when the teacher failed 
to secure before the beginning of school the specific certificate 
that was an express condition of the contract. Since there was no 
valid contract between the teacher and the school board, the teach­
er's certificate of license to teach cannot be revoked because no 
valid contract was annulled when the teacher failed and refused to 
teach in a position for which he did not have a valid certificate of 
license . 

The foregoing op1n1on , whi ch I hereby approve , was prepared by 
my assistant , Hortense K. Snower. 

Enclosur e: Op. No . . 57 
Mar r, 5- 11-38 

Yours very truly, 

~ <- Je---(_.:ze 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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