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ing contained in Section 
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Dear Mr. Purdy: 

This opinion is in response to your question asking what 
me thod a local unit must follow to withdraw from a regional 
planning commission which has been created under the provisions 
of Se ctions 251.150, RSMo et seq. 

The section to which you particularly refer, Section 251.430, 
RSMo, provide s: 

"Within ninety days of the issuance by the 
governor of an order creating a regional 
planning commission, any local unit of gov­
ernment within the boundaries of such region 
may withdraw from the jurisdiction of such 
commission by a two-thirds vote of the mem­
bers of the governing body after a public 
hearing of which notice shall have been given 
not more than three nor less than two weeks 
prior thereto by registered mail to the com­
mission and to the public by publication in 
a newspaper of general circulation within 
the boundaries of such local unit of govern­
ment. A local unit may withdraw from a re­
gional planning commission at the end of any 
fiscal year by a two-thirds vote of the mem­
bers of the governing body." 



Honorable Dan K. Purdy 

You also indicate that the situation does not involve with­
drawal within ninety days of the issuance by the governor of an 
order creating the commission and that the question is whether 
the public hearing, publication and notice provisions contained 
in the first sentence of the s ection apply to withdrawal by a 
local unit at the end of a fiscal year . 

We note that Section 30 of Senate Bill No. 14 , 73rd General 
Assembly , Second Extraordinary Session , originally provided: 

"Within ninety days of the issuance by the 
governor of an order creating a regional 
planning commission, any local unit of gov­
ernment within the boundaries of such region 
may withdraw from the jurisdiction of such 
commission by a two-thirds vote of the mem­
bers of the governing body after a public 
hearing of which notice shall have been given 
not more than three nor less than two weeks 
prior thereto by registered mail to the com­
mission and to the public by publication in 
a newspaper of general circulation within 
the boundaries of such local unit of govern­
ment. A local unit may withdraw from a re­
gional planning commission at the end of any 
fiscal year by a two-thirds vote of the mem­
bers of the governing body taken at least six 
months prior to the effective date of such 
withdrawal. However, such unit shall be 
responsible for its allocated share of the 
contractual obligations of the regional plan­
ning commission continuing beyond the effec­
tive date of its withdrawal. (Emphasis added). 

It therefore appears from the above underscored matter which 
was deleted before final passage that the bill as originally 
drafted would have required the vote at least six months prior 
to the effective date of withdrawal and that such a notice would 
have been sufficient to apprise all concerned in ample time of 
the withdrawal of the unit . When the legislature deleted this 
provision it did not undertake to provide any other requirements 
with respect to public hearing , notice and publication , and , 
in view of the plain language of the statute we do not believe 
that we have the authority to supply such requirements. 

There is admittedly some question as to why the legislature 
did not expressly require some public hearing, notice or publica­
tion as it did with respect to the ninety day provision. Although 
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such a deficiency may appear to be logically questionable, it 
does not create an absurd situation or competely unworkable 
results and therefore we conclude that the language in question 
must be read to allow the withdrawal of a local unit at the end 
of any fiscal year by a two-thirds vote of the members of the 
governing body and that the public hearing , notice and publication 
requirements contained in the first sentence of such section are 
not applicable to such withdrawals. 

The further question arises as to whether the fiscal year 
referred to in the statute is the fiscal year of the local unit 
or of the regional planning commission. We note that Section 
251.400, RSMo , refers to the fiscal year of the regional planning 
commission and provides, in part, as follows: 

" . The budget as prepared by the regional 
planning commission shall show the propor­
tionate share of each local governmental unit 
participating in such commission and shall 
be submitted to each participating local gov­
ernmental unit at least sixty days prior to 
the end of the regional plannin~ commission ' s 
fiscal year . II 

Further, since the context of Section 251 . 430 appears to 
focus on the creation and functioning of the regional planning 
commission we conclude that "fiscal year " as used therein with 
respect to withdrawal by a local unit means the fiscal year of 
the commission . 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the requirements of 
notice , publication and public hearing contained in Section 
251 .430 , RSMo , do not apply to the withdrawal . at the end of a 
fiscal year of a regional planning commission by a l ocal unit 
of such regional planning commission when the commission has 
been in existence more than ninety days . 

The foregoing opinion , which I hereby approve , was prepared 
by my assistant , John C. Klaffenbach. 

Very truly yours , 

~.;:)~~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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