
September 23, 1974 

Honorable Kenneth J. Rothman 
State Representative, District 77 
309 State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Rothman: 

OPUJIOH LE'l'TJ:;R li!O. 312 
Answer by Letter - Klaffenbach 

F l LED 
~~~ 

This l etter is in r esponse to your question asking: 

••whether under Revised Statutes of 1-1issouri, 
Section 260.200 to 260.245, a city or county 
may levy a ct1a r ge for the collection and dis­
posal of solid waste on a person or household 
which makes no use of the services provided 
for collection and disposal of solid wastes." 

You have also stated that some cities and counties take the 
position that service charges can be levied irrespective of whether 
or not the residents desire the service. \'le believe that the word­
ing of the solid waste disposal law indicates that such was the 
legislative intent. 

Since your question deals with all counties and all citios 
it is sorne\~hat difficult to give you a concise answer. 

It is our understanding of the leg islative intent respecting 
the solid waste disposal law, Sections 260.200, RSMo Supp. 1973 
et seq . , that, among other things, the law was intended to elimi­
nate the practice of numerous individuals of using unorthodox 
and unsightly as well as unsanitary means of disposal of refuse. 
The prevalence of such practices had become quite visible to 
all concerned. 

The legislature provided the following exception in Section 
260.220.2(6), with respect to disposal plans: 
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"Every plan shall: 

* * * 
(6) Allow private solid waste disposal 

services to continue to operate in unincor­
porated area (sic) of counties so long as 
such services are operated in a manner con­
sistent with the policies and standards es­
tablished under sections 260.220 to 260.245;" 

Our previous interpretation with respect to this latter provi­
sion, as well as other features of the act in question, is set 
forth in our Opinion No. 42-1974, copy enclosed . 

In addition, in Section 260.215.3, the legislature provided: 

"Any city or county may adopt ordinances, 
rules, regulations, or standards for the 
storage, collection, transportation, pro­
cessing of disposal of solid wastes which 
shall be in conformity with the rules and 
regulations adopted by the board for solid 
waste management systems. However, nothing 
in sections 260.200 to 260.245 shall usurp 
the legal right of a city or county from 
adopting and enforcing local ordinances, 
rules, regulations, or standards for the 
storage, collection, transportation, pro­
cessing or disposal of solid wastes equal 
to or more stringent than the rules or regu­
lations adopted by the board pursuant to 
sections 260.200 to 260.245." 

Obviously, cities had the power prior to the enactment of 
Sections 260.200 et seq., to provide for mandatory refuse collection. 

Clearly, where a tax is levied for such service as provided 
for in Section 260.215 there is no more reason for distinction 
between taxpayers on the grounds that such taxpayers do not desire 
service than there is in other areas of public concern where taxes 
form the basis for the support of the services and where payment 
is not optional with the taxpayer although the use of the service 
in a particular case may be optional. Your question deals with 
service charges as opposed to taxes. However, the conclusion we 
reach would be reached generally on the same principles as respects 
taxation. That is, that in order to carry out the intent of the 
legislature with respect to mandatory refuse collection the cities 
and the counties were intended to have the authority to levy 
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charges on residents within their jurisdiction irrespective of 
whether or not such residents desired or required the service. 

The only exception to this is where the service is provided 
by a private disposal service in unincorporated areas of the 
counties within the meaning of Section 260.220.2(6), above , in 
which case duplicate charges should not be levied by the county. 

we also enclose Opinion Letter No . 63-1973, in which we held 
that a city could disconnect water services as a means of collect­
int a bill owed the city for refuse collection , and Opinion No. 
12-1970, in which we noted that such collection service is for 
the public welfare and that it is not necessary that an individual 
use the service before he can be required to pay. 

AMENDED November 18, 1977. : 

The reference in the first sentence to Opinion 63-1973 , 
in the preceding paragraph , is no longer the law in view of the 
enactment of subsection 5 of Section 260.215, RSMo Supp. 1975, 
which provides that no city or county shall withhold or author­
ize the withholding of any other utility service for failure 
to collect the separately stated service charge. 

Enclosures: Op . No . 42-1974 
Op . No . 12-1970 

Very truly yours , 

JOHN C . DANFORTH 
Attorney General 


