
June 26, 1974 

OPI NI ON LETTER NO. 246 
Answer by letter- Nowotny 

Honorable Christopher s . Bond 
Governor of Missouri 
Executive Suite 
State Capitol rluilding 
Jefferson City, Itissouri 65101 

Dear Governor Bond : 

F I L F D 
4¥t 

This is i n reply to your request for an opinion concerning 
the question o f whet her action must be t aken concerning nunencum­
bered appropriation balances " pur suant to Section 1 .7( 2) of Sen­
ate Bill No . 1, Firs t Extraordinary Session , 77th General Assem­
bly, in order to process the necessar y paperwork to make payments 
for expenses incurred prior to July 1, 1974. Your question is 
predicated upon t he example of an ~~ployee of an existing agency 
who incurs trave l expenses whil e on official business of that 
a gency ~rior t o the effective date of transfer of that agency to 
a new department under state reorganization, but who is unabl e to 
submit his expense account until after the effective date of trans­
fer of that agency to a new department. 

The appropriate language of Section 1.7(2) of t he "Omnibus 
State Reorganization Act of 1974" (Senate bill No . 1) provides as 
follows: 

" ••• Unencumbered appropriation balances 
in whole or in part may be transferr ed on 
approval of the governor and t he state fis­
cal affairs corr~ittee •••• " 

In determining this que stion and the meaning of t his quoted 
language , it is also i mportant to know when the transfers are go­
ing to take place. We are advised that the transfers involved 
will take place no sooner t h an June 28 and no later than June 30. 
We are also advised that t he new departments, a lthough corning 
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into existence one or two days before July 1, 1974, will not ba­
sically need funds until the new fiscal year starts on July 1, 
1974. The importance of this, of course, is that the appropria­
tion bills just passed are for the period of July 1, 1974, through 
June 30, 1975, and are appropriations to the new departments as 
provided for in state reorganization. 

However, the present appropriations are to the presently 
existing agencies and departments for the period of July 1, 1973, 
through June 30, 1974. Therefore, if a new department under state 
reorganization was to come into existence for some considerable 
length of time prior to July 1, 1974, that new department would 
then not have any appropriations until July 1, 1974, under which 
it could operate. The obvious purpose, therefore , of the provi­
sion quoted above is to allow the balances that are unencumbered 
by the old departments and agencies to be transferred to the new 
departments for their use during this fiscal year of J uly 1, 1973, 
t hrough June 30 , 1974. 

Note, however, that the only t hing t hat is allowed for trans­
fer is "unencumbered balances," which, of course, means those sums 
for which obligations have not been incurred by the existing agen­
c y on those appropriations. In answer to your question, there­
fore, it is quite apparent that the expenses incurred in your ex­
amp l e would constitute obligations on the appropriations of the 
old agency prior to t he dat e of transfer. Ther efor e , those would 
be moneys t hat woul d not be "unencumbered" and t her efor e could not 
be transferred . 

It would be our view that it would not be necessary to trans­
fer "unencumbered appropriation balances" in order to allow these 
expenses to be paid. In fact, it would not have any bearing on 
that question. We add that, unless it is expected that the new 
departments will incur obligations in the last day or two of June, 
there would not appear to be any reason to transfer the "unencum­
bered appropriation balances." The only purpose , as we stated, 
for this provision was in case the ne,., depar tment came into ex­
istence at some appreciable time prior to July 1, 1974. 

Having detennined the above question, you then ask how the 
necessary paperwork should be processed. In other words, prior 
to state reorganization, the existing agency would initiate and 
sign vouchers to be presented to t he Comptroller, but now, those 
agencies may not exist or if they do will b e in a new depart­
ment, and your q uestion is who should sign the vouchers and pre­
sent them to the Comptroller. This is a practical question for 
t here appears to be no doubt t hat t he obligations are ~roperly 
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incurred and should be paid. It is our view, therefore, that the 
new department to which an agency is transferred woul d prepare and 
sign t he vouchers for pr esentation to t he Cowptroller after state 
r eorganization has been accomplished . For this purpose , t he new 
department is in effect a caretaker of t he business of t he old 
agencies and has been given the authority to carry on t he busi­
ness of the old agencies. 

Yours ve ry truly, 

JOHN C. DM~FORTH 
Attorney General 
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