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This is in response to your request for an official opinion 
on the following questions: 

"Do dentists licensed under the Dental 
Practice Act, Chapter 332, RSMo, have the 
authority under that license to perform 
complete physical evaluation of their 
patient and sign death certificates." 

In dealing with these questions, it must be recognized 
that a license to practice dentistry is a limited authoriza­
tion as opposed to the general authorization to practice 
medicine. This is indicated by Section 334.155, RSMo 1969, 
which provides that the chapter on physicians and surgeons 
shall not apply to dentists licensed and lawfully practicing 
within the provisions of Chapter 332. Thus, any practice in 
the way of the healing arts, not specifically authorized by 
Chapter 332 falls within the purview of Chapter 334 and would 
require licensure thereunder. 

It appears from the facts set forth in your request that 
the Joint Commission on Accreditation of Hospitals requires a 
complete physical appraisal of dental patients upon admittance 
to a hospital and that hospitals have been requiring these to 
be performed by physicians. In this context, we understand 
your question to be whether, if allowed by the individual 
hospital, a dentist is authorized to perform such an evaluation. 
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The Oxford English Dictionary defines diagnosis as "determina­
tion of the nature· of a diseased condition; identification of 
a disease by careful investigation of its symptoms and history; 
also, the opinion (formally stated) resulting from such in­
vestigation." In light of this definition, it appears to us 
that a medical appraisal based upon physical examination and 
medical history would constitute a general diagnosis of a 
patient's condition. Section 332.071 (2), RSMo 1969, defines 
the practice of dentistry to include diagnosis of any disease, 
pain, deformity, deficiency, injury or physical condition of 
human teeth or adjacent structures or treatment of any disease 
or disorder or lesion of the oral regions. In view of this 
limited scope of diagnosis and treatment, it is our opinion 
that a dentist is not authorized under Chapter 332 to perform 
a general evaluation of a patient's physical condition. 

The States of Pennsylvania and California do allow den­
tists to perform general physical evaluations of patients. It 
must be noted, however, that these states have specific statu­
tory provisions authorizing this. 63 P.S., Sl21, cummulative 
pocket part 1974; West ' s Ann. Cal . Bus. and Prof. Code, §1625. 

As to the question of whether dentists can sign death 
certificates, this office has previously answered this ques­
tion in the negative in Opinion No. 37, Hardwicke, August 1, 
1957. This opinion involved a construction of Section 193.140, 
RSMo 1969, which provides for the certification of cause of 
death by the physician last in attendance. The opinion con­
cluded that a dentist was not a physician within the meaning 
of this statute. It should also be noted that Section 193.020 
(6), RSMo 1969, defines a physician as one legally authorized 
to practice medicine in this state. Section 334.021, RSMo 
1969, provides that: 

"Where other statutes of this state use 
the terms 'physician ', ••• 'practition­
er of medicine', •• • or similar terms, 
they shall be construed to mean physicians 
and surgeons licensed under this chapter. 

" 
A dentist, not being licensed under Chapter 334, is not a 
physician within the meaning of Chapter 193. 

Oklahoma does allow a dentist to sign a death certifi­
cate. However, the Oklahoma vital statistics statute defines 
a physician as a person licensed to practice any of the healing 
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arts under the laws of that state. 63 Okla. St. Ann., §l-301 
( i) • 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office . that (1) dentists are 
not authorized to conduct a complete physical evaluation of a 
patient and (2) dentists are not physicians within the meaning 
of Section 193.140 authorizing physicians to certify cause of 
death on a death certificate. 

This opinion, which I hereby approve, was prepared by my 
assistant, Robert Presson. 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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