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Dear Dr . Robb: 

This letter is in response to your question asking: 

"Does Section 202 . 905 V. A. M. S . set ou t b e lO\'l , 
req,.!i~~ ~~ li::::~=i~; cf l.=-~i -va.te ~.Luuac ::. u'-..t..-

11zed by the Vocational Rehabi litation Units 
at the State Schools and Hospitals for work 
placement which includes reside n t i a l place­
ment for the mentally retarded? 

Section 202 . 90 5 V. A . M. S . reads as follows : 

202 . 905 Licensing procedure to be esta blished-­
annual fees--exceptions 

Th e division [now Department of Mental 
Health) shall e stablish a procedure for the 
_licensing of all homes or institutions which 
accept mental l y retarded persons for care , 
treatment or custody, except those state 
institutions operated by it . Applications 
for a license shall be made to the division 
upon forms provided by it and each appli­
cation shall contain such information as the 
division requires, which may include affir­
mative evidence of ability to comply with 
the reasonable rules, regulations and stan­
dards adopted by the board . Each app lication 
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for a license, except applications from a 
governmental unit, shall be accompanied by 
an annual license fee of seventy-five dollars 
for establishmen·ts which accept less than 
ten patients, and one hundred fifty dollars 
from establishments which accept ten or more. 
All license fees shall be paid to the col­
lector of revenue for deposit in the general 
revenue fund of the State treasury." 

You further state that: 

"The Vocation Rehabilitation Units oper-
ated by the State Department of Education 
and the Division of Mental Health often find 
domestic work positions for retarded patients. 
The patients live in the private residence 
and earn their room and board and a small 
salary by performing domestic chores. It 
has been our position that these homes were 
not providing 'care, treatment, or custody' 
within the meaning of 202.905." 

It is our further understanding that your question concerns 
o~~:-z,. t.hs pl3.~·2::-~:::::::t of p~:!:ic.n.t.c in pri ... v ... at.c iarnily- l10J.lle-=> u.LH.:lc:.L L.~1c: 
provisions ot Section 202.831, RSMo Supp. 1973, which provides 
as follows: 

"1. The head of a state mental facility, with 
the consent of the person responsible for the 
commitment of the patient or of one of the 
parents, if living, having been first obtained, 
may place any patient, except those committed 
as criminally insane, in a licensed boarding, 
or licensed nursing home or family home upon 
such terms and conditions as he deems proper 
when he believes that such family care would 
benefit the patient. If the patient so placed 
is ineligible to receive public assistance 
benefits from the division of welfare, or such 
benefits are inadequate to meet the costs of 
such care, the monthly costs may be paid or 
supplemented out of funds appropriated for 
that purpose to the division of mental health; 
but the payment for such care shall not exceed 
the average per capita cost of maintenance for 
the prior fiscal year of patients in the state 
facility from which he is transferred. The 
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payment made by the parent or guardian for 
such care shall not exceed the amount paid 
the state hospital. 

"2. The division shall arrange for or make 
inspections and visits in the home in which 
the patient has been placed, provide adequate 
medical care, and may, with the consent of 
the person responsible for the commitment of 
the patient or of one of the parents, if liv­
ing, return the patient to the facility or 
place him in another home when deemed advis­
able. 

"3. The placement of a patient in a licensed 
boarding or licensed nursing home or family 
home shall be considered as a conditional 
release from the facility but shall not re­
lieve the county of the patient's residence 
or those responsible for the support of a 
private patient, as the 6ase may be, from the 
obligations imposed upon them by law for the 
support and maintenance of the patient if 
payments are made from funds appropriated to 
the dlvJsion o£ mental health fa~ such care. 

"4. The division of welfare through its county 
welfare offices shall cooperate with the state 
mental facilities and the division of mental 
health in locating licensed boarding or li­
censed nursing homes or family homes, making 
visits and inspections in such homes, and sub­
mitting reports regarding the homes and patients 
placed therein." 

We do not believe that the mere fact that a placement of a 
retarded person is made under Section 202.831 necessarily leads 
to the conclusion that private family homes must be licensed un­
der Sections 202.900, RSMo Supp. 1973 et seq. The primary ques­
tion with respect to whether or not licensure is required is 
whether or not such persons are accepted "for care, treatment or 
custody" within the meaning of Section 202.905, which you have 
quoted. The determination of whether or not such persons are ac­
cepted for care, treatment or custody is a question of fact which 
must be determined by the Department in each case. In making 
such determinations we believe that it is competent for the De­
partment to adopt such rules, regulations or guidelines as may be 
required. 
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. The additional question has been raised as to whether or 
not the fact that the Department may be making some patient sup­
port payments under Section 202.831 is determinative as to whether 
the placement comes within Section 202.905. It is our view that 
such payments are not determinative as to whether the placement 
is within the licensure provisions although the amount of payment 
may be factually indicative of the nature of the placement and 
relative to the determination of the question of whether care, 
treatment or custody is provided such patient so as to bring him 
within the provisions of Section 202.905. 

Very truly yours, 

~,J_e..-re 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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