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.JOHN C . DA N F"ORTH 
ATTORNEY GENI:RA L 

OFFICES OF 'l' JiF; 

ATTOJRNEY GEEJE:UAL OF ~ .. h§SO UJRI 

JEFJ.'E.R s ox CIT Y 

August 23, 1974 

OP INION LETTER NO . 230 

Mr. James L. Wi1son , Director 
Department of Natural Resources 
Jefferson State Office Building 
Jefferson City , Missouri 65101 

Dear Mr . Wilson: 

This letter is in reply to your request for an opinion on the questions stated below : 

"1. Is the attached Boone County Ord inance 
resi...rie;i...L.H~j i:he use of septic tanks a 
valid exercise of power by Boone County? 
[The ordinances attached with your opin­
ion r equest are the Boone County Zoning 
Regulations and Subdivision Regulations 
adopted December 27 , 1973 . ] 

"2. Can Boone County Zoning Regulations val­
idly require that all individual sewer 
s ystems be approved by the Missouri Clean 
Water Commission? 

"3. Does the Missouri Clean Water Commission 
presently have authority to regulate in­
dividual sewage disposal systems to pre­
vent pollution of waters of the state? 

" 4. In t he event the Missouri Clean Water 
commission does not have the authority 
to regulate, what governmental body has 
such authority? · 

"5 . What authority determines whether an ap­
proved and adequate sanitary ~ewer system 
i s reasonably accessible within the mean­
ing of Artic.le VII , §§ 2 (c) (1) (2) and (3 ) 
of the Boone Coun~y Zoning Regulations? 
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"6. Does Article VII, Section 2(c)(2) of the 
Boone County Zoning Regulations allow per­
sons to install septic tanks on a temporary 
basis if there are provisions which would 
require them to eventually connect to a 
sanitary sewer?" -

The specific sections of the Boone County Subdivision Regula­
tions mentioned in your opinion request are as follows: 

"ARTICLE VII - REQUIRED IMPROVEMENTS 

* * * 
"2. Minimum Requirements 

* * * 
"(c) Sewage Disposal 

"(l) Where an approved and adequate 
public or privately owned sanitary sewer 
system is reasonably accessible, that 
meets the' requirements of. the Missouri 
Clean Hater Commission and standards of 
Boone County, the developer shall con­
nect with such sanitary sewer and pro­
vide adequate sewer lines with individ­
ual connections to each lot subject to 
the approval of the sewer district having 
jurisdiction. 

"(2) Where an approved public or pri­
vately owned sanitary sewer is not reason­
ably accessible, but where plans for in­
stallations of sanitary sewers in the vi­
cinity of the subdivision have been ap­
proved by the Clean \·Jater Commission, the 
developer shall install sewers in confor­
mity with such plans, although a connec­
tion. to an existing main may not be im­
mediately practicable. In such cases, 
and until a connection is made with an 
approved public or privately owned sewage 
system, the use of a temporary sewage treat­
ment facility will be permitted, provided 
such disposal facilities are constructed 
in accordance with the regulations and re­
quirements of the Clean Water Commission. 
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"(3) Where no sewers are accessible 
and no plans for same have been prepared, 
the developer shall install sewer lines 
and a disposal system in accordance with 
the requirements of the preceding para­
graph. If the subdivided lots have a 
minimum width of two-hundred fifty (250) 
feet and contain a minimum area of three 
acres or more, he may instead install an 
individual sewage disposal system for each 
lot, but each such individual disposal sew­
age system shall comply with such guide­
lines adopted as regulations by Boone County 
Cqurt, and additional regulations of Boone 
County Court regarding individual sewage 
disposal facilities and be constructed un­
der the observation and inspection of, and 
approved by Boone County Public Works De­
partment." 

Boone County is a county of the second class. With regard to 
your first question concerning the power of a second class county, 
namely, Boone County, to establish regulations concerning sewage 
d;spos~l, the subject of regulation of sewage dispos~l f~cili~i23 
with relation to building codes was treated in Opinion No. 317, 
1967, previously issued by this office, determining that through 
the medium of building codes, a second class county does have such 
authority. In addition to the authority cited in that earlier opin­
ion, Section 64.825, RSMo 1969, provides inter alia that with re­
lation to second class counties: 

"The county planning commission may also pre­
pare, with the approval of the county court, 
• • . sets of regulations governing subdivi­
sions of land in unincorporated areas, ••• 
Such regulations may . . . include the extent 
to which . . . sewer and other utility ser­
vices shall be provided, to protect public 
health and general welfare.·. " 

Substantially the same language is found in Section 64.580, 
RSMo 1969, and a county is free to proceed under the alternative 
provisions of either of these sections. The Boone County Sub­
division Regulation states that it was adopted pursuant to the 
provisions of Section 64.825 (and 64.840), RSMo 1969, so this opin­
ion will deal with that section and sections related to that al­
ternative statutory scheme, Sections 64.800 to 64.880, RSMb i969. 

As pointed out in the earlier 1967 opinion: 
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"It is the op1.n1.on of this office that un­
der Sections 64.170, RSMo Cum. Supp. 1965, and 
64.180, RSMo 1959, counties of the first and 
second class may adopt building codes which in­
clude provisions for the regulation of plumbing 
installation and sewage disposal." 

That earlier opinion remains in effect and pursuant to it and the 
provisions of Section 64.825, RSMo (and 64.580), we conclude that 
the county has authority to regulate the use of septic tanks in 
Boone County. Whether the specific Boone County regulation is a 
valid exercise of that power, however, is a question which must be 
addressed to the Boone County Prosecuting Attorney. 

There are certain other sections of the Boone County Zoning 
and Subdivision Regulations (which are separate regulations) which 
should be noted for the purposes of this opinion. 

Article III, paragraph 31 of the Subdivision Regulations de­
fines subdivision as follows: 

"The term 'subdivision' means the division of 
a parcel of land into two or more lots or par­
cels for development or, if a new street is 
involved, any division of a parcel of land; 
provided that a division of land for agricul­
tural purposes and not involving a new street 
shall not be deemed a subdivision and, when 
appropriate to the context, shall relate to 
the process of subdividing or to the land sub­
divided. The term 'subdivision' shall also in­
clude all resubdivision of land or lots. The 
division of a lot one time into two parcels, 
each of which is ten acres or more, shall not 
be considered a subdivision." 

In Section 8 of the Zoning Regulations on page 19, the county 
provides for minimum lot areas and widths. Then the following ap­
pears: 

"Where public or community sewers are not 
available, suitable sewage disposal systems 
shall be designed in accordance with the Clean 
water Commission Requirements and plans pre­
pared by a registered professional engineer. 

"Septic tanks shall be prohibited for any 
individual sewage qisposal system in areas 
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bounded as follows: Rl2 twn 47 North half of 
the Northwest quarter of Section 18, Northeast 
quarter of Section 18, Northwest quarter of 
Section 17, North half of Northeast quarter of 
Section 17, Southeast quarter of Section 8, 
Southwest quarter of Section 8, Southeast quar­
ter of Section 7, Southwest quarter of Section 
7, East half of Southeast quarter of Section 12." 

Considering your second question whether Boone County, a 
second class county, can adopt regulations which require that all 
individual sewer. systems be approved by the Clean \vater Cornmis-

·sion, the point is somewhat obscure but there appears to be no 
improper delegation of authority in requiring approval or compli­
ance with state standards, since such a regulation does not pur­
port to give the Clean Water Commission any powers it does not 
already possess. Schnider v. State, 38 Cal.2d 439, 241 P.2d 1, 
43 A.L.R.2d 1068 (Cal. Bank 1952). . 

However, there does appear to be a problem whenever such 
regulations require approval beyond that which the Missouri Clean 
Water Commission would normally undertake to give. Although the 
statutory power of the Clean Water Commission to regulate to 
prevent water pollution ex.te!'lds to any source in the state '<;vhich 
would cause pollution, Section ,204.026.8 and 16, RSMo Supp. 1973, 
and so would extend to subdivisions with fewer than ten lots or 
parcels, its policy as set forth in its regulations for the 
disposal of wastewater in subdivisions, CWC-R9, is to require 
prior approval only for subdivisions containing ten or more lots. 
Since the Boone County definition of subdivision applies to 
divisions of land into two or more lots, ·it appears that Boone 
County in many instances would require the Clean Water Commission 
to approve individual sewer systems in subdivisions for which it 
has made a policy determination not to require advance approval. 
This would be in effect a direction by Boone County to the Clean 
Water Commission for action in excess of the normal activity of 
the Commission, and therefore a direction beyond any authority of 
a second class county which this office has been able _to locate. 

Your third question inquires whether the Missouri Clean 
Water Commission presently has authority to regulate individual 
sewage disposal systems to prevent pollution of waters to the 
state. 

The term "water contaminant" is defined in Section 204.016(12) 
of the Missouri Clean Water Law as: 
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" •.. any particulate matter or solid matter 
or liquid or any gas or vapor or any combina­
tion thereof, or any temperature change which 
is in or enters any waters of the state either 
directly or indirectly by surface runoff, by 
sewer, by subsurface seepage or otherwise, 
which causes or would cause pollution upon en­
tering waters of the state, or which violates 
or exceeds any of the standards, regulations 
or limitations set forth in sections 204.006 
to 204.141 or any federal water pollution con­
trol act, or is included in the definition of 
pollutant in such federal act;" 

A discharge ·from sewage systems would fit within that defini­
tion as matter or liquid which would cause pollution upon entering 
any waters of the state, or, as specifically included within the 
definition of pollutant in the Federal Water Pollution Control Act. 
The federal act definition of pollutant reads as follows: 

"The term 'pollutant' means dredged spoil, sol­
id waste, incinerator residue, sewage, garbage, 
sewage sludge, munitions, chemical wastes, bi­
ological materials, radioactive materials, heat, 
wrecked or discharded equipment, rock, sand, 
cellar dirt and industrial, municipal, and ag­
ricultural waste discharged into water .... " 
Section 502(6), Federal Water Pollution Control 
Act Amendments of 1972, Public'Law 92-500, 92 
Congress, 2nd Session. · 

Section 204.051.1, RSMo Supp. 1973, provides that it is un­
lawful for any person: 

"(1) To cause pollution of any waters of 
the state or to place or cause or permit to 
be placed any water contaminant in a location 
where it is reasonably certain to cause pol­
lution of any waters of the state;" 

Section 204.076.1, RSMo Supp. 1973, provides that: 

"It is unlawful for any person to cause 
or permit any discharge o.f water contaminants 
from any water contaminant or point source lo­
cated in Missouri in violation of sections 
204.006 to 204.141, or any standard, rule or 
regulation promulgated by the commission. 
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In the event the commission or its executive 
secretary determines that any provision of 
sections 204.006 to 204,141 or standard, 
rules, limitations or regulations promulgated 
pursuant thereto, or permits issued by, or 
any final abatement order, other order, or 
determination made by the commission or the 
executive secretary, or any filing require­
ment under sections 204.006 to 204.141 or 
any other provision which this state is re­
quired to enforce under any federal water pol­
lution control act, is being, was, or is in 
imminent danger of being violated, the commis­
sion or executive secretary may cause to have 
instituted a civil action in any court of com­
petent jurisdiction for the injunctive relief 
to prevent any such violation or further vio­
lation or for the assessment of a penalty. 

Section 204.026 provides that the Commission shall: 

"(8) Adopt, amend, promulgate, or repeal 
after due notice and hearing, rules. and regu­
lations to enforce, implement, and effectuate 
the powers and duties uf sections 204.006 to 
204.141 and any required of this state by any 
federal water pollution control act, and as 
the commission may deem necessary to prevent, 
control and abate existing or potential pollu­
tion; 

* ..... 
" * 

"(16) Establish effluent and pretreatment 
and toxic material control regulations to fur­
ther the purposes of sections 204.006 to 204. 
141 and as required to insure compliance with 
all effluent limitations, water quality re­
lated effluent limitations, national standards 
of performance and toxic and pretreatment ef­
fluent standards, and all requirements and any 
time schedules thereunder, as established by 
any federal water pollution control act for 
point sources in this state, and where neces­
sary to prevent violation of water quality 
standards of this state;" 
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Pursuant to these prov~s~ons, the Clean Hater Commission has 
authority to regulate individual sewage disposal systems, includ­
ing septic tanks, to prevent pollution of and the discharge of wa­
ter contaminants to waters of the state, and in fact has adopted 
the subdivision regulations referred to above which do restrict or 
regulate the use of individual sewage disposal systems in subdivi­
sions. Therefore, the Commission has the authority to regulate 
such systems, and violation of its regulations would be subject to 
the provisions of Section 204.076, RSMo Supp. 1973, quoted above. 
In addition, Section 204.051.1(1), RSMo Supp. 1973, set forth above, 
declares it to be unlawful to use any water contaminant source, 
which would include an individual sewage treatment system, which 
would cause or be reasonably certain to cause pollution of any wa­
ters of the state, hence. such system posing such a threat would be 
subject to the authority of the Clean Water Commission. 

Your·question four asks: 

"In the event the Missouri Clean Water 
Commission does not have the authority to 
regulate, what governmental body has such 
authority?" · 

As stated above, it' is our opinion that the Missouri Clean Ha­
Lec Cun@iBsion does have authority to regulate individual sewage 
disposal systems. 

With regard to questions five and six, it is the policy of 
this office to refer questions concerning the interpretation of 
local ordinances to the adopting governmental body. Therefore, 
these questions should be directed to the prosecuting attorney of 
Boone County for an answer. 

~e<r3~__;Q 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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