
REORGANIZATION ACT: Under the provisions of Senate Bill 
No. 1, 77th General Assembly, First 

Extraordinary Session , where a division is created by statute 
and an existing agency is transferred to it by "Type I" transfer, 
the department head has the power that he would if the agency 
were transferred by "Type I" transfer to the department except 
he may not abolish the division and he may not assign the func­
tion of the previously existing agency to another division in 
the department. 

OPINION NO. 221 

June 18 , 1974 

Honorable Christopher s. Bond 
Governor of Missouri 
Executive Suite 
State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Governor Bond: 

This is in response to your question, as stated: 

"In several sections of Senate Bill No. 1 
(the Omnibus State Reorganization Act} the 
legislature has created a new division 
within a department, and has transferred 
an existing agency, or portion thereof, to 
this new division by "Type I " transfer. 
What authority do the relevant department 
heads have over divisions within depart­
ments, created by this fashion? " 
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Initially, our review of Senate Bill No. 1 (C.C . S.H.C.S.S. 
C.S.S.B. No. 1, First Extraordinary Session, 77th General Assem­
bly} reveals several sections which expressly create divisions 
to which your general question is applicable. They are: 

l. Sections 4.11 and 4.12 - Division of Commerce and 
Industrial Development, 

2. Sections 8.5 and 8.6 - Division of Industrial Inspection, 

3. Sections 9.5, 9.6 and 9.7- Division of Mental Retarda­
tion and Developmental Disabilities, 
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4. Section 11.11 - Division of Water Safety, 

5. Section 13.7- Division of Family Services, 

6. Section 13.8 - Division of Veterans Affairs, and 

7. Section 13.16 - Division of Youth Services. 

In each of the above-listed sections of Senate Bill No. 1, 
the General Assembly has created a new division within a depart­
ment and has transferred a former agency to the division by 
"Type I" transfer. There has not been included in these sections 
any expression concerning the relationship between the department 
head and the specific division (except, in most cases, the power 
to appoint the division head). 

Section 1.7 (1) (a) of Senate Bill No. 1 defines a "Type I" 
transfer as follows: 

"(a) Under this act a type I transfer is 
the transfer to the new department or divi­
sion of all the authority, powers, duties, 
functions, records, personnel, property, 
matters pending and all other pertinent ves­
tiges of the existing department, division, 
agency, board, commission, unit, or program 
to the director of the designated department 
or division for assimilation and assignment 
within the department or division as he 
shall determine, to provide maximum effi­
ciency, economy of operation and optimum 
service. All rules, orders and related mat­
ter of s uch transferred operations shall be 
made under direction of the director of the 
new department." 

Section 1.6 (2) states, in part: 

"(2) Unless otherwise provided by this act, 
the head of each department is authorized 
to establish the internal organization of 
the department and allocate and reallocate 
duties and functions to promote economic 
and efficient administration and operation 
of the department. • " 

The provisions of Section 1.7 (1) (a) do provide for a "Type 
I" transfer of an agency to a division. (The prevalent apJ?roach 

- 2 -



Honorable Christopher s. Bond 

in the bill is to transfer an agency by "Type I" to a department). 
However, the provision states that: 

" .. All rules, orders and related matter 
of such transferred operations shall be 
made under direction of the director of the 
new department." 

This section, considered with Section 1.6 (2), shows that 
the legislature intended that the department head should have the 
same powers relating to these divisions, created by statute, as 
he would to a previously existing agency transferred by "Type I" 
to his department directly. However, we believe the legislature 
intended that the enumerated divisions be created and that they 
contain the functions of the previously existing agencies trans­
ferred to them. This would be one restriction on the normal 
exercise of power by a department head in assimilating an agency, 
or division, by a "Type I" transfer. 

Therefore, we believe that while the relevant department 
head cannot abolish the specified division and may not assign 
the function of the specified agency to another division in the 
department he may otherwise consider that division as he would 
a division transferred to his department by a "Type I" transfer. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that under the prov1s1ons 
of Senate Bill No. 1, 77th General Assembly, First Extraordinary 
Session, where a division is created by statute and an existing 
agency is transferred to it by "Type I" transfer, the department 
head has the power that he would if the agency were transferred 
by "Type I" transfer to the department except he may not abolish 
the division and he may not assign the function of the previously 
existing agency to another division in the department. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Andrew Rothschild. 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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