
May 28, 1974 

OPINION LETTER NO. 195 
Answer by letter- Wieler 

Honorable Phil Snowden 
Representative , District 20 
6317 North Antioch Road 
Gladstone, Missouri 64119 

Dear Representative Snowden: 
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This is in response to your request for an opinion as to the 
necessity of certain individuals possessing chauffeur's licenses. 
Specifically, you set forth three examples: 

.. 1. ' A' railroad wants to move a train crew 
fro1u its yard in Northeast I<.ansas City to its 
yard at Ninth Street using a company vehicle 
and which the driver is a regular driver of 
the company vehicle. Would this driver be re­
quired to have a chauffeur license as set out 
in Section 302.010 rtSl-to? 

"2. 'B' railroad wants to move a train crew 
from Chaffee , Missouri to Neeley, Missouri in 
a company vehicle using a member of the train 
crew as its driver, who does not regularly 
drive such vehicle, but is paid to operate the 
train and not the vehicle, does this driver 
have to have a chauffeurs license as set out 
in Section 302 . 010 RSMo? 

"3. A railroad wants to move such train crew 
as stated in the first and second examples but 
the Superintendent or Trainmaster is the driver 
of the company vehicle, ttould the Superintendent 
or Trainmaster have to have a chauffeurs license 
as set out in Section 302.010 RSMo?" 



Honorable Phil Snowden 

In addition, you have informed us that the movement of train 
crews takes place on a dail y basis and that the movements could be 
as many as four or five times per hour, or once a day, depending 
upon the arrival of trains. Also, you have indicated that a crew 
usually consists of five people and they are moved about in pas­
senger vehicles, trucks, or carryalls . 

Section 302.010(1), RSMo 1969, defines "chauffeur" as follows: 

"(1) 'Chauffeur', an operator who oper­
ates a motor vehicle in the transportation of 
persons or property, and who receives compen­
sation for such services in wages, salary, 
commission or fare; or who as owner or em­
ployee operates a motor vehicle carrying pas­
sengers or property for hire; or who regu­
larly operates a commercial motor vehicle of 
another person in the course of or as an in­
cident to his employment, but whose principal 
occupation is not the operating of such mo­
tor vehicle;" 

In your first example, it is our op~n~on that an individual 
who functions as a regular driver of a company vehicle for the pur­
pose of hauling train crews to and from various points is a "chauf­
feur" within the meaning of the statute . Such a person is clearly 
operating a motor vehicle in the transportation of persons and, in­
asmuch as it is part of his regular duties for the company, it can­
not be argued that he does not receive compensation in the form of 
wages for performing these duties . 

With respect to your second example, it is our opinion that 
an individual who drives a company vehicle to move a train crew 
fro1n one point to another only occasionally or on an infrequent 
basis and who i s paid by the company for operating a train and not 
driving a crew vehicle, as reflected in his employment contract, 
is not a "chauffeur" as defined by statute. See Opinion No . 227 
issued August 5 , 1 964 , to Bill D. Burlison (copy attached). 

However, your statements indicate that the movement of train 
crews in example No. 2 is on a regular basis . Presumably, the 
members of such crews take turns in driving through some sort of 
arrangement among themselves. This being so, it must be argued 
that such operation takes place on a regular basis. In keeping 
with the final clause of Section 3 02 .010(1), every member of a 
train crew who operates a company vehicle for the purpose of mov­
ing t hat crew from one point to another on a regular basis would 
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Honorable Phil Snowden 

need to be licensed as a chauffeur if such vehicle were licensed 
as a commercial motor vehicle, even though he received no compen­
sation for this service. 

The answer to your third question depends upon the extent and 
nature of the duties of a superintendent or a trainmaster. In re­
sponse to our questioning, you indicate that the duty of the super­
intendent or trainmaster is to oversee the entire operation of his 
assigned territory. This being so, the movement of a train crew 
by company vehicle from one point to another by the superintendent 
or trainmaster is part of his regular duties and, presumably, he 
receives part of his compensation for performing such duties. Ac­
cordingly, it is our opinion that such an individual would require 
a chauffeur's license in order to move train crews from one point 
to another in a company vehicle. 

Enclosure: Op. No . 22 7 
8-5-64, Burlison 

Yours very truly, 

JOliN C. DANFORTH 
Attorney General 
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