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This official opinion is issued in response to your request 
for a ruling on the following question: 

"Arc organizations such as, for exampl e , 
neighborhood festivaln, dr~~a clubs , symphony 
orchestras, art clubs, kenne l clubs , riding 
clubs and model train clubs r equired to r e ­
mit Missouri sales tax on the gross r eceipts 
col lected from activities which t hey sponsor?'' 

You have stated the following facts in connection with this 
question: 

.. Although sales t ax is collected in many 
instances on the gross r e ceipts of ne ighbor­
hood festivals, drama club productions, s ym­
phony orchestra presentations, etc., the Di­
rector of Revenue has found a widespr ead un­
certainty on the part of taxpayers as to the 
a pplicability of l-1iss ouri Sal es Tax to these 
events. This uncertainty is based on more 
t han a mere ingrained suspicion of tax laws. 
l4any taxpayers, being generally aware of the 
charitable exemption granted in Missouri sales 
tax law, expect that the non-profit status of 
a festival, artistic organization, or hobby 
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club brings these groups within the charitable 
exemption. The usually extended lengths of 
time between events sponsored by these orga­
nizations misleads some taxpayers into think­
ing that the receipts from these events are 
not subject to sales tax under the theory of 
the 'occasional sale'." 

In answer to your question, we note that the exemption from 
the Missouri sales tax accorded to "occasional sales" would not 
ordinarily be available to the organizations which you describe, 
if these organizations exist on a continuing basis and engage in 
activities which fall within the scope of the sales tax law in the 
regular course of their operation. The exemption for isolated or 
occasional sales has its source in Section 144.010.1(2), RSMo 1969, 
which defines the term "business" in the sales tax law as follows: 

" ••• any activity engaged in by any person, 
or caused to be engaged in by hirn, with the 
object of gain, benefit or advantage, either 
direct or indirect, and the classification of 
which business is of such character as to be 
subject to the terms of sections 144.010 to 
144.510. The isolated or occasional sale of 
tangible personal property, service, substance, 
or thing, by a person not engaged in such busi­
ness does not constitute engag ing in business, 
within the meaning ol sections 144.010 to 144. 
510." (Emphasis added.) 

We believe that the infrequency of sales transactions is not 
necessarily determinative of whether sales are isolated or occa­
sional within the meaning of this statutory provision. A more ap­
propriate test is the regularity with which such sales activities 
take place among the functions of the organization which engages 
in them. See our Opinion No. 31, Burns, May 5, 1971, copy of which 
is attached hereto. 

The principal issue raised by your question is whether the 
activities of the above-mentioned organizations qualify for sales 
tax exemptions under Section 144.040.1, RSMo 1973 Supp., as amended 
by House Bill No. 1593, 77th General Assembly (1974), signed by the 
Governor and effective by virtue of its emergency clause on May 7, 
1974. This section provides as follows: 

"In addition to the exemptions under sec­
tion 144.030, there shall also be exempted from 
the provisions of sections 144.010 to 144.510 
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all sales made b~ or to religious and charitable 
organizations an Institutions In their religious, 
charitable or educational functions and activ­
Ities and all sales made by or to all elemen-
tary and secondary schools operated at public 
expense in their educational functions and ac­
tivities." (Emphasis added.) 

The recent opinion of the Supreme Court of Missouri in the 
case of St. John's Medical Center v. Spradling, No. 58191 (Mo. 
June 10, 1974) has Interpreted this statute by focusing its anal­
ysis on the nature of the charitable organization and the purposes 
to which its income is devoted, rather than the character of its 
specific sales activities. If the organization itself is chari­
table and the income from its sales activities is devoted to its 
charitable purposes, those activities will be exempt from sales 
taxation. 

We would point out that the term "charitable" is ordinarily 
interpreted liberally. See Cormnunit Memorial Hos ital v. Cit of 
Moberly, 422 s.w.2d 290, 295 (Mo. 1967 • In 4 c.J.s. 
Sl2, pp. 439-441, we find the following descript1ons: 

" ••• To constitute a charitable use or pur­
pose, it must be a public as distinguished 
from a private one; it must be for the pub­
lic use or benefit; and it must be for the 
benefit of the public at large, or of a por­
tion thereof, or for the benefit of an in­
definite number of persons •••• 

"Charitable uses take such varied forms 
that a specific enumeration of the classes or 
ob jects is necessarily defective, and they 
cannot be limited by any narrow and stated 
formula ••• A charitable use, where nei­
ther law nor public policy forbids, may be 
applied to almost anything that tends to 
promote the well-doing and well-being of 
social man. In its legal sense, charity com­
prises four principal divisions: (1) Trusts 
for the relief of poverty and distress; (2) 
trusts for the advancement of education; (3) 
trusts for the advancement of religion; and 
(4) trusts for other purposes beneficial to 
the community not falling under any of the 
preceding heads." 
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In Defenders' Townhouse, Inc. v. Kansas City, 441 S.W.2d 365, 
370 (Mo. 1969), It was also noted that: 

" ••• '(o)ne ground on which a statute ex­
empting charitable institutions from taxation 
can be justified in the constitutional sense 
is that these institutions administer to hu­
man and social needs, which the state itself 
might and does undertake to do, so that the 
ultimate obligation of the state is thus-afs­
charged hx the private charity.' ••• 

Under these tests we believe that, among the organizations you 
have tnentioned, drama clubs, s ymphony orchestras, and art clubs 
would ordinarily qualify as charitable organizations, from our un­
derstanding of their usual activities and purposes. We note that 
the activities of some such organizations have been supported by 
the Missouri State Council on the Arts. Section 185.040, RSMo, 
which describes t he duties of the State Council on the Arts, clearly 
indicates that it is the policy of tlle state of Missouri to encour­
age such activities. That section provides as follo,qs: 

"The duties of the council shall be: 

(1) To stimulate and encourage through­
out the state the study and p r esentation of 
the performing and fine arts and public in­
terest and participation therein; 

(2) To make such surveys as may be deemed 
advisable of public and private institutions 
engaged within the state in artistic and cul­
tural activities, including, but not limited 
to, music, theater, dance, painting, sculpture, 
architecture, and allied arts and crafts, and 
to make r ecommendations concerning appropriate 
methods to encourage participation in and ap­
preciation of the arts to meet the legitimat e 
needs and aspirations of persons in all parts 
of the state; 

(3) To take such steps as may be neces­
sary and appropriate to encourage public in­
terest in the cultural heritage of our state 
and to expand the state's cultural resources; 
and 

(4) To encourage and assist freedom of 
artistic expression essential for the well­
being of the arts." 
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An art museum has been held to constitute a charity in this 
state. Parsons v. Childs, 136 s.W.2d 327, 330 (Mo. 1939). 

It is di!f icult to see how kennel clubs, riding clubs, and 
model train clubs could be regarded as charitable organizations. 
These hobby and recreation organizations apparently are intended 
to serve primarily their own members rather than the public at 
large, and we have found no authority which would lead us to be­
lieve that their purposes are charitable, even within a liberal 
construction of that term. 

We express no opinion as to ~1e taxability of neighborhood 
festivals, in the absence of a more detailed description of their 
particular purposes and activities. 

Therefore, it is our view that drruna clubs, s ymphony orches­
tras, and art clubs ordinarily are exempted from the requirements 
of collecting and remitting Missouri sales tax on the gross re­
ceipts of the activities which they sponsor, if the income from 
t hese activities is devoted to the charitable purposes of such 
organizations . Kennel clubs, riding clubs, and model train clubs 
are not so exempted from the Missouri sales tax law. 

Enclosure: Op . No . 31 
5- 5-71, Burns 

Yours very truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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