
ELECTIONS: 
PRECINCTS: 
COUNTY CLERK: 

With respect to cities and counties which are 
required to maintain a system of voter regis­
tration under Sections 114.011-114.146 , RSMo 
Supp. 1973: 1. Absent a specific statutory 

provision to the contrary, a political subdivision conducting an 
election may have a polling place outside the boundaries of the 
political subdivision, provided that there is one polling place 
in each precinct in the political subdivision . 2 . Any time twv 
or more political subdivisions overlap within the same precinct 
and conduct elections on the same day, they must select a common 
polling place within the precinct, and the county clerk must pro­
vide the precinct registration records at the place so designated. 
If the political subdivisions involved cannot agree on a common 
polling place, the county clerk shall designate the polling place 
for the political subdivisions. 3. If two or more political sub­
divisions within an established precinct have an election on the 
same day and the districts do not overlap, the common polling 
place may, if necessary, be located beyond the political bvund­
aries of one or more of the subdivisions ; and to the extent that 
Section 162.371 or any other similar statute is to the contrary, 
it is deemed to have been implicitly repealed by Sections 114.011-
114.146. If the political subdivisions involved cannot agree on 
a common polling place, the county clerk shall designate the poll­
ing place for the political subdivisions. 

March 13 , 1974 

Honorable James C. Kirkpatrick 
Secretary of State 
Room 209, Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Kirkpatrick: 

OPINION NO . 114 

F I L·E D 
I I Lf 

This official opinion is issued in response to your request 
for a ruling on the following questions relating to the effect of 
SSHCSHB No. 20, 77th General Assembly, First Regular Session (Sec­
tions 114.011-114.146, RSMo Supp. 1973), on the election laws of 
Missouri. 

We will confine our discussion to those cities and counties 
where elections are governed by Sections 114.011-114.146, that is, 
those counties and cities which do not have boards of election com­
missioners. With this qualification, we answer your questions as 
follows, in the order in which you asked them. 

Your first question is as follows: 
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" 1. May a political subdivision conducting 
an election have a polling place outside t he 
boundaries of the political subdivision so 
long as there is one polling place within 
each precinct of the political subdivision?" 

Secti on 114 . 116 directs how election districts or pre cincts 
a r e to be established in all counties and cities of the s tat e, ex­
cept t hose which have boards of election commissioner s . Tha t sec­
tion provides: 

"1. Election districts or precincts for 
that part of the county outside the corporat e 
limits of any city, town or village, which fo r 
municipal election purposes is subject to the 
provisions of sections 114.011 to 114 . 1 4 6 s ha l l 
be set by the county court. The election p r e ­
cincts for that part of the county within any 
city, town or village, which for municipal 
election purposes is subject to the provisions 
of sections 114.011 to 114.146 shall be set 
by the governing body of the city, town or 
village or by the municipal election author­
ity , whichever the case may be. 

" 2. No election precinct established 
in any city, town or village, which for mu­
nicipal election purposes is subject to t he 
p rovisions of sections 114 . 011 to 114 . 146 , 
shall encompass territory outside the cor­
porate limits of the city, town or village , 
nor shall such precinct encompass territor y 
in more than one county." 

Thus, although paragraph (2) of Section 114.11 6 p r ohibits a 
precinct in any city, town or village from encompassing t e rritory 
b e yond the corporate limits of that city, town or village , o r from 
e n compassing territory in more than one county, it does not p ro­
h ibit a precinct from overlapping other types of politica l subdi­
visions (such as fire protection d1stricts, school districts, etc.) . 

It is, of course, necessary that one polling place be e stab­
l ished within each precinct. As this office pointed our i n our 
Opi nion No. 116, 1974, issued to the Honorable James C . Ki rkpatrick, 
t hat conclusion is required by the very definition of t he word "pre­
cinct. " See Opinion No. 116, page 4. 

It is our opinion, then, that nothing contained i n Section 
114.116 , or any other section of SSHCSHB No. 20 ordinarily would 
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prevent a political subdivision from having a polling place out­
side its boundaries, provided one polling place is located within 
each precinct established pursuant to Section 114.116. In other 
words, a voter mai be required to cast his ballot at a polling 
place outside the boundaries of the political subdivision in which 
he resides, but not outside the boundaries of his precinct. 

However, certain statutes require that polling places be des­
ignated within the particular political subdivision . For example, 
Section 162.371, RSMo 1969, which deals with school district elec­
tions, provides in pertinent part: 

" ... Convenient polling places within the 
district shall be designated by the board for 
all elections. If there is more than one in­
corporated city or town within the school dis­
trict, there shall be at least one polling 
place in each city or town. When a district 
includes any city, incorporated town or other 
political subdivision which holds an election 
on the same day o~ which the school election 
is held, the county clerk, board of election 
commissioners or other official having author­
ity over general elections in the city, town, 
political subdivision and school district 
shall designate one polling place for both 
the school district and the city, town or 
political subdivision election in each pre­
cinct or district within the city, town or 
political subdivision and shall designate 
the election officials in each precinct who 
shall conduct the election for all subdivi­
sions involved. The board of education shall 
designate polling places for voters who re­
side outside the corporate limits of cities , 
towns or other political subdivisions which 
hold elections at the same time as school 
elections." (Emphasis added) . 

Where such a provision exists, it will normally be control­
ling if no other political subdivision within the precinct is con­
ducting an election on the same day . A different situation, how­
ever, may result where two or more political subdivisions within 
one precinct are holding an election on the same day. This brings 
us to your second and third questions. You ask : 

"2. If two political subdivisions within an 
established precinct have an election on the 
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same day, and the districts do not overlap , 
may the county clerk assist the subdivisions 
in choosing a mutually agreed upon polling 
place, and provide the precinct binder to 
both subdivisions at that polling place , even 
if it is outside the political boundaries of 
one or more of the districts? 

"3. How does a county clerk comply with the 
provisions of SSHCSHB 20 requiring him to pro­
vide binders to political subdivisions if two 
or more subdivisi ons are having elections on 
the same day and encompass the same territory? 

" Does a county clerk comply with statutory re­
quirements if he furnishes both subdivisions 
with the precinct books at a common polling 
place decided upon by the subdivisions?" 

The statutory scheme outlined by Sections 114.011-114.146 
clearly contemplates and requires that there be only one polling 
place per p r ecinct . See Opinion No . 116 , pages 6- 7 . Therefore , 
whenever two political subdivisions overlap within the same pre­
cinct and conduct an e l ection on the same day , the subdivisions 
must choose a common polli ng place within the precinct ; and the 
county clerk may assist the subdivisions in making this selection. 
In the event the various subdivisions within the precinct are un­
able to agree upon a common polling place , the county clerk must 
designate a polling place as the single location to which he will 
send the regist ration records for each precinct , as required by 
Section 1 14 . 051(2). 

Furt her more, if two or more political subdivisions conduct an 
election on the same day and their boundaries do not overlap , it 
is clear that to prohibit t he establishment of polling places be­
yond the boundaries of the respective political subdivisions would 
necessitate the establishment of more than one polling place within 
the same precinct. This, as we have already pointed out, is neither 
feasible nor permissible in view of the requirements of Sections 
114 . 011- 114.146 . Therefore, it is our view that Section 162 . 371 , 
or any similar statutory provisions requiring voting within the 
boundaries of particular subdivisions, are impliedly repealed to 
the extent that they conf l ict with Sections 114.011- 11 4.146. 1 See 
Opinion No. 116. 

1 In some cases there may be no conflict. For example, assume 
a school district and another political subdivision located within 
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In reaching this conclusion, we are aware that repeal by im­
plication is not favored in the law. See Opinion No. 116, page 4. 
Nor are we ignoring the disclaimer contained in Section 114.136, 
which provid~s that a ll provisions regulating elections shall re­
main in effect " .•• except as modified by the provisions of sec­
tions 114.011 to 114.146." (emphasis added). However, it seems to 
us that the use of the phrase "except as modified" clearly indi­
cates a legislative recognition that certain previously existing 
laws pertaining to elections would, in fact, be altered or amended 
by Sections 114.011-114.146. 

In the event the various subdivisions within the precinct are 
unable to agree upon a common polling place, the county clerk must 
designate a polling place as the single location to which he will 
send the registration records for each precinct, as required by 
Section 114.051(2). 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this office that, with re­
spect to cities and counties which are required to maintain a sys­
tem of voter registration under Sections 114.011-114.146, RSMo 
Supp. 1973: 

1. Absent a specific statutory provision to th~ contrary, 
a political subdivision conducting an election may have a polling 
place outside the boundaries of the political subdivision, pro­
vided that there is one polling place in each precinct in the po­
litical subdivision. 

2. Any time two or more political subdivisions overlap with­
in the same precinct and conduct elections on the same day, they 
must select a common polling place within the precinct, and the 
county clerk must provide the precinct registration records at the 
place so designated. If the political subdivisions involved can­
not agree on a common polling place, the county clerk shall des­
ignate the polling place for the political subdivisions. 

3. If two or more political subdivisions within an estab­
lished precinct have an election on the same day and the districts 

the same precinct conduct elections on the same day and assume their 
boundaries do not overlap. Assume, no special statute exists which 
would prevent the other political subdivision from having a polling 
place outside its territory. Under those circumstances, the require­
ments of Sections 114.011-114.146 and Section 162.371 will be com­
plied with by locating the polling place in that part of the school 
district's territory which is located within the precinct. 
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do not overlap, the common polling place may, if necessary, be lo­
cated beyond the political boundaries of one or more of the subdi­
visions; and to the extent that Section 162.371 or any other simi­
lar statute is to the contrary, it is deemed to have been implic­
itly repealed by Sections 114.011-114.146. If the political sub­
divisions involved cannot agree on a common polling place, the 
county clerk shall designate the polling place for the political 
subdivisions. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Philip M. Koppe. 

Yours very truly, 

~I" ;:}_f?__,L( 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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