
TAXATION: Taxes may be levied by the govern-
FIRE PROTECTION DISTRICTS: ing body of a county on behalf of a 

fire protection district at the time 
required by law for levy of taxes for county purposes, whether or 
not the board of such district has certified its rate of levy to 
the county governing body by May 15. The tax may be imposed for 
a full year, although the distric~ in question was formed after 
January 1. 

OPINION NO. 101 

February 8, 1974 

Honorable Howard E. Hines 
Representative, District 40 
Room 311, Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Hines: 
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This official opinion is issued in response to your request 
for a ruling on the following question: 

"Are the CC'mmissioners or the board of the 
Salem Fire Di s trict in Jackson County, Mis­
souri required by law to certify a rate of 
levy to the County Court or an equivalent 
body by the fifteenth day of May of each 
year that taxes are assessed and collected? " 

Your question has arisen in the context of the following fac­
tual situation: The Salem Fire District was created by election 
July 17, 1973. The election was ordered on May 11, 1973. The 
board of a fire protection district is required by Sections 321. 
240-250, RSMo 1969, to fix its rate of levy by May 15 of each year 
and to certify such rate to the county governing body in order for 
the county court to levy the fire district tax "at the time re­
quired by law for levy of taxes for county purposes." Under the 
Jackson County Charter that latter date is August 31. The board, 
of course, did not exist and could not possibly have existed by 
May 15, 1973. In August, however, the newly elected board certi­
fied a rate of levy, and a tax was levied and collected for the 
full year 1973. 

The pertinent prov~s~ons of Missouri law, Sections 321.240 
and 321.250, RSMo 1969, provide as follows: 



Honorable Howard E. Hines 

on the one hundred dollars valuation, in addi­
tion to the rate which the board may levy un­
der this section, by s ubmitting the following 
ques tion to the v o teJ·s at any election in such 
dis t rict at which a me mber of the board of di­
rectors is to be elected: 

OFFICIAL BALLOT 

Instructions to voters: 
Place an (X) in one square. 
Shall the Board of Directors of 
Fire Protection District be author1zed to In­
crease the annual tax rate from cents 
to cents on the hundred dollars as­
sessed valuation? 

c=J AGAINST THE TAX INCREASE 

c=J FOR TAX INCREASE 

and in addition thereto, to fix a rate of levy 
which will enable it to promptly pay in full 
when due all interest on and principal of bonds 
and other obligations of the district, and to 
pay any indebtedness authorized by a vote of 
the people as provided in this chapter; and 
in the event of accruing defaults or defi­
ciencies in the bonded or contractual in­
debtedness, an additional levy may be made 
as provided in section 321.260." 
(Section 321.240) 

"On or before the fifteenth day of May 
of each year, the board shall certify to the 
county court of the county within which the 
district is located a rate of levy so fixed 
by the board as provided by law, with direc­
tions that at the time and in the manner re­
quired by law for levy of taxes for county 
purposes such county court shall levy a tax 
at the rate so fixed and determined upon the 
assessed valuation of all the taxable tangi­
ble property within the district, in addition 
to such other taxes as may be levied by such 
county court." (Section 321.250) 
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Your question actually raises two issues. The first is wheth­
er it was proper for the fire protection district to tax property 
within the district for a full year, a lthough the district did not 
exist as a political entity for the entire year. In Long v. City 
of Inde~endence, 229 S.W.2d 686 (Mo. 1950), the Supreme Court of 
Missour~ held that a city could apply property taxes to annexed 
property for a fulJ year even though the property was annexed to 
the city after the year had begun. That situation was analogous 
to the one presented here. We believe that a newly created po­
litical entity has the same right to tax its property for a full 
year (in the year of its creation) as an existing entity which 
gains new property during a year. This is true even though the 
assessment for that year ' s tax is to be based on the value of the 
property as of January 1. The tax itself is incurred as of the 
date of its levy, so that property which is located in the district 
on the date of levy can be taxed by the district. 

Therefore, we conclude that the tax at issue here would not 
be void as retrospective. The case of In re Armistead, 245 S.W.2d 
145 {Mo. 1952}, which dealt with the intangible tax and held that 
tax void as retrospective in the first year of its application, 
does not require a contrary result even though it was decided after 
the L9ng case. The Armistead case did not purport to overrule or 
quest~on fona, and the ~ntangible personal property tax which it 
involved ~s ifferent in nature from a tax on real property; the 
intangible personal property tax is based upon the yield of intan­
gible personal property during the entire year preceding the year 
of the tax. On the other hand, a real property tax is based upon 
the ~lue of the property rather than its yield. 

Tlte second, and more di fficult , issue here is whether the pro­
visionf: of Sections 3Jl.240 and 321.250 prohibit the imposition of 
the tax whose rate of levy was certified by the board of the Salem 
Fire District in August, 1973. These statutes do not specify any 
consequences or penalties for fire protection districts whose boards 
fail to certify their rate of levy by May 15 of any year. We be­
lieve that the May 15 deadline for certification of the rate of 
levy is merely directory and not mandatory. Its purpose seems to 
be only the encouragement of diligence on the part of the board 
of a fire protection district in certifying its rate of levy . 

Section 321.250 makes clear that the tax is only to be levied 
by the governing body of the county " ••. at the time and in the 
manner required by law for levy of taxes for county purposes ..• " 
In light of this provision, the mere failure of the fire protec­
tion district's board to certify the levy by May 15 would not pre­
judice any vested rights of the district's taxpayers, nor prevent 
the levy of the district's taxes on August 31. 
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CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this office that taxes may 
be levied by the governing body of a county on behalf of a fire 
protection district at the time required by law for levy of taxes 
for county purposes, whethe r or not the board of such district has 
certified its rate of levy to the county governing body by May 15. 
The tax may be imposed for a full year, although the district in 
question was formed after January 1. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Mark D. Mittleman. 

Yours very truly, 

~, .. ~-7-t 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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