
Mr. Charles O'Halloran 
State Librarian 
Missouri State Library 
308 East High Street 

July 12, 1974 

Jefferson City, Missouri 65101 

Dear ~~ . O'Halloran: 

OPINION LETTER NO. 52 
Answer by letter-Blackrnar 

This is in response to your request for an opinion on the 
following questions: 

"1. r-tus t an individual be a r esident of a 
city or a county lib rary district in 
order to be appointed to the boar d of 
trustees? 

"2. Should an individual , serving as a mem­
ber of a board of trustees, r emove his 
residence from the library district, may 
he continue to serve as a memLer of the 
board of trustees?" 

With respect to a city library district, Section 182.170, 
RSMo 1969, provides: 

" When any city estab lishes and maint ains 
a public lib rary under sections 182.14 0 to 
182.301, the mayor or other proper official 
of the city, with the approval of the legis­
lative branch of t he city government, shall 
proceed to appoint a libr ary board of nine 
trustees, chosen from the citizens at large , 
with reference to their fitness for the of­
fice. No member of the city government shall 
be a member of t he board ." 
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Section 182.190 , RSMo 1969, goes onto provide that vacancies 
on the board of trustees are to be filled in the s ame manner, ex­
cep t that when t he vacancy is an unexpired t erm , the appointment 
shall be made only for the unexpired portion of t he term. 

tie believe that the words "chosen from the citizens at large" 
in Section 1 82 .170 indicate a l egislative intent that the board 
members of a city library district are to be residents of the city. 
Ot he rwise , those words would have no meaning. 

The Uissouri courts have hel d that when r esi dency is a re­
quirement for e lection or appointment to a public position an of­
fice r who ceases to be a r esi dent forfeits his position. See 
State ex r e l. Johnston v. Donworth, 105 S . lq . 1055 (St.L.Ct.App. 
1907) and State ex rel. c itx of Republic v. Smith, 139 S.W.2d 929 
(iJLo. Bane 1940). 

\Vhen a member of the city library board ceases to be a resi­
dent of t he city, he forfeits his office and the vacancy may be 
filled by appointment as provided for by Section 182.190 . Until 
t he vacancy is filled, t he city librar y district board member 
would be a de facto boar d member and h is acts as a board member 
would be valid. See State v. Smith, supra, and Opinion No. 81, 
Gant, 1972. 

With respect to a board member of a county library district, 
there is no statutory or constitutional requirement t hat the board 
member be a r esident of the county libr ary district (although un­
der Article VII , Section 8 of the Constitution, the board member 
mus t be a resident of t he state). In particular, Section 182. 
050, RSMo 197 3 Supp., providing for t he appointment of county li­
brary district board members--a section similar to 182 .170, RSMo 
1969 , providing for the appointLtent for city boar d members--does 
not require county library district residency, nor are t here any 
words in t hat section f rom which such a r equir ement may be in­
ferred. lihile we find no Hi ssouri cases which have considered 
the precise question, the general rule i s wher e residence within 
the district or politica l unit is not made a condition of e ligi­
bility to holding office by ex~ress provision of law, r esi dence 
within t he district is not considered necessary, 63 Am.Jur.2d 
Public Officers and Employees §4 7. We believe tUssouri courts 
would follow t hi s general rule. Therefore, a county library dis­
trict boar d member need not be a r esi dent of the county library 
district. 

It is, t her efore , our view that a board member of a city li­
brary district must be a resident of the city, but t hat a board 
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member of a ~ounty library district need not be a resident of the 
county library district. In the event that a city library dis­
trict board member ceases to be a resident, a vacancy in office 
exists which may be filled as other vacancies, but until such va­
cancy is filled, the board member is a de facto member. 

Enclosure: Op. No. 81 
8-2-72, Gant 

Yours very truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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