
RETIREMENT: 
COUNTY HEALTH CENTERS: 
STATE EMPLOYEES' RETIREMENT SYSTEM: 

Employees of county health 
centers established under 
the provisions of Chapter 
205, RSMo, are not eligible 
for membership in the Mis­
souri State Employees' Re­
tirement System. 

OPINION NO. 32 

December 18, 1974 

Honorable R. L. "Scoop" Usher 
Representative, District 12 
% House Post Office 
State Capitol Buildinq 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Usher: 

Fl LED 
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This is to acknowledge receipt of your request for a formal 
opinion from this office which reads as follows: 

"Are employees of County Health Centers 
established under Chapter 205; State em­
ployees under Section 104.310 R.S.Mo 1969, 
and thus covered by the Missouri State Em­
ployees Retirement System?" 

In connection with the above, in the case of Hawkins v. Mis ­
souri State Employees' Retirement System, 487 S.W.2d 580 (Mo.Ct. 
App. at K.C. 1972), the issue was whether or not a circuit court 
reporter was entitled to membership and prior membership credit 
in the Retirement System. In this regard, Section 485.060, RSMo 
1969, provides that a court reporter shall receive an annual sal­
ary of twelve thousand dollars and Section 485.065, RSMo 1969, 
provides of that salary six thousand five hundred dollars is to 
be paid out of the state treasury. In reaching its decision, the 
court determined whether or not an individual court reporter came 
within the definitions of "employee" and "department" as those 
terms are defined in subsections (11) and {15) of Section 104.310, 
RSMo 1969. 

"(11) 'Department', any department, insti­
tution, board, commission, officer, court 
or any agency of the state government re­
ceiving state appropriations including al­
located funds from the federal government 



Honorable R. L. "Scoop" Usher 

and having power to certify payrolls autho­
rizing payments of salary or wages against 
appropriations made by the federal govern­
ment or the state legislature from any state 
fund, or against trusts or allocated funds 
held by the state treasurer; 

* * * 
"(15) ' Employee', any elective or appoin­
tive officer or employee of the state who 
is employed by a department and earns a 
salary or wage in a position normally re­
quiring the actual performance by him of 
duties during not less than one thousand 
five hundred hours per year, including 
each member of ehe general assembly, but 
not including any employee who is covered 
under some other retirement or benefit 
fund to which the state is a contributor; 
except this definition shall not exclude 
any employee as defined herein who is co­
vered only under the Federal Old Age and 
Survivors' Insurance Act, as amended. As 
used in sections 104.310 to 104.550, the 
term 'employee' shall include civilian em­
ployees of the Army National Guard or Air 
National Guard of this state who are em­
ployed pursuant to section 709 of title 32 
o'f the United States Code and paid from 
federal appropriated funds;" 

The Kansas City Court of Appeals conc luded that a court re­
porter was entitled to membership and prior membership credit in 
the Missouri State Employees' Retirement System. The reasoning 
of the court was that a court reporter was an "employee" of the 
state as defined in subsection (15) of Section 104.310, RSMo 1969, 
and was employed by a "department" which receives state appropria­
tions as defined in subsection (11) of Section 104.310, RSMo 1969. 

In regard to employees of county health centers, Section 205 . 
010, RSMo 1969, provides that any county, subject to the provisions 
of the Missouri Constitution, may, under certain conditions, estab­
lish, maintain, manage, and operate a public health center. Sec­
tion 205.100, RSMo 1969, indicates that the county court shall ap­
point the director of the public health center as county health 
officer and such county health officer shall exercise all of the 
rights and perform all of the duties pertaining to that office as 
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set forth under the health laws of the state and rules and reg­
ulations of the Division of Health. In addition, Section 205.110, 
RSMo 1969, reads as follows: 

"The qualifications of all persons employed 
in the operation of said health center shall 
be at least equal to the minimum standard of 
qualifications as set forward by the division 
of health or its suc cessors for positions of 
like importance and responsibilities." 

In regard to the payment of salaries of employees of county 
health centers , we have been informed by the deputy director of 
the Division of Health as follows: 

"You are correct in that the employees are 
paid by the various counties and cities and 
in turn are reimbursed by the Division of 
Health on a formula ranging from 6.6% to 
77% of personal services. The formula is 
based upon an inverse ratio of the assessed 
valuation of the counties. Section 205.042, 
Subsection 10, provides that counties can 
contract with state agencies and basically 
this refers to the State Division of Health. 

"The appropriation under which we reimburse 
counties is set forth in House Bill No. 1006, 
for the period beginning July 1 , 1974 and end­
ing June 30, 1975. Section 6.060 , of the above 
bill states , ' To the Department of Social Ser­
vices for the Division of Health for financial 
assistance to local health ager.cies including 
cities, counties, and regions f o r personal 
service expenditures in the operation of lo­
cal agencies, from General Revenue •....... 
$1,392,000 . I 

"In addition to the above General Revenue 
funds, we expend approximately $700,000 of 
Federal Funds for the same purpose." 

As a result of the above, it is our view that the situation 
of employees of county health centers is essentially different 
from that of court reporters. The reason being that such employ­
ees are in fact employed by the various counties , performing ser­
vices for the counties and are paid by the various counties and 
cities who in turn are only reimbursed by the Division of Health 
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on a formula ranging from 6.6 % to 77% of personal services. We 
therefore conclude that employees of county health centers as pro­
vided for in Chapter 205, RSMo 1969, are not eligible for parti ­
cipation in the Missouri State Employees' Retirement System for 
the reason that they are not an "employee" of the state as defined 
in subsection (15) of Section 104.310, RSMo 1969, and are not em­
ployed by a "department" which receives state appropriations as 
defined in subsection (11) of Section 104.310, RSMo 1969. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that employees of county 
health centers established under the provisions of Chapter 205 , 
RSMo, are not eligible for membership in the Missouri State Em­
ployees' Retirement System. 

The foregoing opinion, which I hereby approve , was prepared 
by my assistant , B. J. Jones. 

~:ry:;J, ~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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