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Honorable C . E. Hamilton , Jr . 
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Dear Mr . Hamilton: 

This opinion letter is ~~1ri tten in response to your request 
posed to the Office of the Attorney General in which the fol­
l owing question is asked : 

.. Is a County Recorder in a third class county 
required to accept for recording one Deed of­
Release which releases three separate Deeds 
of Trust?" 

Section 59 . 330, RSNo 1969·, provides it is the duty of county 
r ecorders to record: 

"All d eeds , mortgages , conveyances , deeds 
of trust , bonds , convenants, defeasances, 
or other instru.l'llents of v.rriting, of or con­
cerning any lands and tenements , or goods 
and chattels, which shall be proved or 
acknowledged according to law, and autho­
rized to be recorded in their officesi 

II 

Section 443 . 060, RSMo 1969, relating to mortgages and deeds 
of trust, provides in part that: 

"If any mortgagee , cestui que trust or assign­
ee , or administrator of the mortgagee , cestui 
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que trust or assignee, receive full satis~ 
fadtion of any mortgage or deed of trust, 
he shall, at the request and cost of the per­
son making the.same, acknowledge satisfac-
tion of the mortgage or deed of trust on the 
margin of the.record thereof, or deliver to 
such person a sufficient deed of release of 
the mortgage or deed of trust; but it shall 
not in any case be necessary for the trustee 
to join in such acknowledgment of satisfac-
tion or in such deed of release; and provided 
further 1 thatwhen any mortgage or deed of 
trust shall be satisfied by a deed of release, 
the recorder shall note on the margin of the 
record of such deed of trust the book and page 
where such deed of release is recorded. In 
case satisfaction be acknowledged by the payee 
or assignee, or in case a full deed of release 
is offered for record, the note or notes secured 
shall be produced and canceled in the presence 
of the recorder, who shall enter that fact on 
the margin of the record and attest the same 
with his official signature; and no full deed 
of release shall be admitted to record unless 
the noi:::e or notes are so produced and ci'l.ncP..I P.rl: 

and that fact entered on the margin of the 
record and attested as above provided ... 
(Emphasis added) . 

Clearly 1 from the statutory language in the above sections, it 
is the duty of the county recorder to record a deed of release 
releasing a mortgagor or trustor from obligation under a mort­
gage or deed of trust. Nothing in either Chapter 59 or Chapter 
443 qf the Revised Statutes of this state countermands that duty 
of the recorder to the extent that a deed, releasing more than 
one mortgage or deed of trust, is not required to be recorded. 
Therefore, we answer your in'quiry in the affirmative, i.e. , a 
county recorder 'in a third class county is required to accept 
for recording one deed of release which rele~ses three separate 
deeds of trust. 

Very truly vourrs, 

' d -----) . ~(~L-{2-~ 
JOHN C. DANFOR"ll'H 
Attorney Generiilll 
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