
December 6, 1973 

OPINION LETTER NO. 361 
Answer by letter-Klaffenbach 

Honorable Max Bacon 
Representative, District 148 
1447 East Kearney 
Springfield, Missouri 

Honorable George J. Donegan 
Representative, District 146 
1714 East Meadowmere 
Springfield, Missouri 

Gentlemen: 

Fl LED 

3~1 

This letter is in response to your opinion request in which 
you ask whether volunteer fire fighters have bona fide police du­
ties enabling them to receive deputy sheriffs' commissions. It 
is also our understanding that such volunteer firemen are members 
of a purely private association not connected with any political 
subdivision of this state. 

You also stated: 

"Greene County volunteer fire fighters 
are called on to fight fires in the county 
and to assist civil defense personnel in 
dealing with other emergencies. They are 
dispatched out of the Greene County Sher­
iff's office. Most often these fires occur 
on private property. This necessitates en­
try onto private property, including entry 
into buildings and areas enclosed by fences, 
often without permission of the owner. There 
are times during fires that it is necessary 
for the fire fighters to control crowds and 
traffic in the vicinity of the fire. It is 
often necessary to go through private prop­
erty other than that on which the fire is 
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located to get to the location of the fire, 
and on occasions permission to do so has been 
denied by the owner. In connection with their 
duties they are at times subject to being phys­
ically accosted . " 

We find no statutes giving such volunteer associations any 
police powers except for Section 307.175, RSMo, which authorizes 
volunteer firemen to use special vehicle sirens and warning lights 
under certain circumstances. 

Sheriff's deputies in second class counties are appointed un­
der the authority of Section 57.220, RSMo, which provides: 

"The sheriff, in a county of the second 
class, shall be entitled to such a number of 
deputies as the judges of the circuit court 
shall deem necessary for the prompt and prop­
er discharge of the duties of his office, pro­
vided however, such number of deputies appoint­
ed by the sheriff shall not be less than one 
chief deputy sheriff and one additional dep­
uty for each five thousand inhabitants of the 
county according to the last decennial census. 
Such deputies shall be appointed by the sher­
iff, but no appointment shall become effective 
until approved by the judges of the circuit 
court of the county. The judges of the circuit 
court, by agreement with the sheriff, shall 
fix the salaries of such deputies. A state­
ment of the number of deputies allowed the 
sheriff, and their compensation, together 
with the approval of any appointment by the 
judges of t he circuit court shall be in writ­
ing and signed by them and filed by the sher­
iff with the county court." 

Further Section 57.270, RSMo, provides : 

" Every deputy sheriff shall possess all 
the powers and may perform any of the duties 
prescribed by law to be performed by t he 
sheriff." 

In our Opinion No. 97, 1968, to Burlison, this office held 
that there is no distinction between part-time deputies and full­
time deputies if t he appointments are made pursuant to Section 
57.220. However, we also held in Opinion No. 299, 1972, to 
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Wampler, that special or emergency deputy sheriffs may be appoint­
ed for a period not exceeding thirty days under the provisions of 
Section 57.119, RSMo, and "honorary deputy sheriffs' commissions" 
are not authorized under either section. We also noted in Opinion 
No. 169, 1973, to White, that appointments as peace officers can­
not be used as a subterfuge for the purpose of permitting the car­
rying of concealed weapons. 

Further, in Opinion No. 373, 1969, to Weier, we held that sal­
aries of all deputies appointed under Section 57.220, RSMo, should 
be at least in a nominal amount to comply with the provisions of 
that section. 

Thus, it appears that voluntary firemen may be appointed part­
time deputy sheriffs under the provisions of Section 57.220 if the 
appointments comply with the provisions of that section and after 
being so appointed, possess the powers of the sheriff under whom 
they hold office. 

For your complete information we are enclosing copies of the 
opinions cited. 

Enclosures: Op. No. 97 
2-6-68, Burlison 

Op. No. 299 
11-21-72, \'/ampler 

Op. No. 169 
6-11-73, White 

Op. Ltr. No. 373 
9-11-69, Weier 

Yours very truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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