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The provision of Section 84.480, 
RSMo Supp. 1971, which prohibits 
the appointment of a person as 
chief of police of Kansas City 
who is "more than sixty years of 
age" applies to a person who has 
reached his sixtieth birthday. 
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Mr. John C. Craft 
Secretary-Attorney 
Board of Police Commissioners 
1125 Locust Street 
Kansas City, Missouri 64106 

Dear Mr. Craft: 
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This opinion is in answer to your request asking for an inter­
pretation of the provision in Section 84.480, RSMo Supp. 1971, rel­
ative to the office of police chief of Kansas City which provides 
in part that: 

" . At the time of the apoointment the chief 
shall not be more than sixty years of a~e, .•. 11 

There appears to be some conflict in the various decisions in 
the United States, 86 C.J.S. Time §8. However, we believe the cor­
rect rule to be that "when one reaches the age of 18 years he 'is 
over the age of 18.'" In the Matter of the A~plication of John 
Smith, Jr., 351 P.2d 1076 (Crim.App. Okla. 19 0). Notably, the 
Oklahoma Court of Criminal Appeals in that instance distinguished 
previous cases of the Supreme Court of Oklahoma construing insur­
ance contracts which held that a person is not over a specified 
age until he has passed his birthday next, beyond the age speci­
fied, as being cases based on contractual obligations. Id. at 
107 8. 

In Missouri, with respect to elections, the Missouri Supreme 
Court in Totton v. Murdock, 482 S.W.2d 65 (Mo. bane 1972) held 
that a person who celebrated his eighteenth birthday on August 9, 
1972, is eighteen on August 8, 1972, "under the accepted theory 
that a birthday is, in fact, the first day of another year." 

Another case in point is Green v. Patriotic Order Sons of 
America, Inc., 87 S.E.2d 14 (N.C. 1955) in which the Supreme Court 
of North Carolina held that when a person reaches his fiftieth 
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Mr. John C. Craft 

birthday he has lived fifty calendar years of twelve months each, 
and after his fiftieth birthday he is over fifty years of age. The 
Oklahoma and North Carolina cases both relied on Bay Trust Co. v. 
Agricultural Life Ins. Co., 271 N.W. 749 (Mich. 1937) in which the 
Supreme Court of Michigan held that a person two months and ten 
days past his sixtieth year was "over age of 60 years." 

We therefore conclude that, in the premises, a person who has 
passed his sixtieth birthday is "more than sixty years of age." 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the provision of Sec­
tion 84.480 , RSMo Supp. 1971, which prohibits the appointment of 
a person as chief of police of Kansas City who is "more than sixty 
years of age" applies to a person who has reached his sixtieth 
birthday. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, John C. Klaffenbach. 

~:·s~~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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