
November 7, 1973 

OP I NION LETTER NO. 273 
Answer by letter-Wood 

Harold P. Robb , M. D., Director 
Division of ~ fental Health 
722 Jefferson Street 
Jefferson City, ilissouri 65101 

Dear .ur. ~obb: 
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This letter opinion is in r esponse to your question stated as 
follows: 

". whether a person holding both a board-
ing home license under House Bill .'o. 1165, 
76th General Assemb ly and a license under Sec­
tion 202 . 831 V. A. II . S. may keep patients under 
bot h licens ing statutes together in t he sane 
facil ity . 

"'fhc problem arises f rom t he provisions of Sec­
tion 7 of House Bill No. 1165, supra. Is t he 
provision above mutually exclusive? 

"Thus, can a qualified and duly licensed home 
under both 'statutes' keep r esidents under 
House Bill No. 1165 and mentally r etarded pa­
tienl:s from Fulton under Section 202 . 831 V. A. :l . S . 
in t he sane facility." 

House Bill No. 1165, 76th General As semb l y, Second Regular 
Session (approved June 22, 1972) t·roviucs for t he licensing by 
t he Division of Health of boarding houses for t he aged. Sections 
1-7, Jlouse Bill No. 204, 76t h Gener al Assemb ly, Second Regular 
Session (approved .1ay 9 , 1972) provides for t he licensing by t he 
Division of Hental Ilealth of holiles and institutions for t he men­
tally retarded. 



Harold P. Robb, M.D. 

Section 1, House Bill No. 1165, defines a boarding house for 
the aged licensable under the act as: 

" ••• a private home, .•. providing care 
• • • to three or more persons who are sixty 
years of age or over, all of l'rhom are able 
to care for themselves, ••• " (emphasis 
added) 

Section 7, Ilouse Bill No. 1165, prohibits a licensed board­
ing house from admitting or caring fo r persons \tho have been de­
clared as mentally incompetent or who are mentally retarded. 

We think it clear that a facility licensed as a boarding 
house for the aged cannot be licensed as a home or institution 
for mentally retarded persons and may not accept and care for 
persons who are mentally retarded or declared mentally incompe­
tent. Conversely, we believe that a facility licensed as a home 
or institution for mentally retarded persons is t her eby disqua­
lified fron obtaining or holding a boarding house for the aged 
license. 

Although Section 202.831, RSHo (as amended by Section A 1-4, 
llouse Bill No. 204) authorizes the heads of t he state mental health 
facilities to place certain of t he ir patients in a "licensed board­
ing, or licensed nursing or family home," we do not believe this 
can override the explicit prohibition of House Bill No. 1165 so as 
to permit such placement of mentally retarded or declared mentally 
incompetent persons in licensed boarding houses for t he aged. 

Yours very truly, 

J OHN C. DANFORTH 
Attorney Genearl 
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