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Dear Dr. Robb: 

FI LE D 
~~~ 

This opinion is in response to your request in which you 
ask whether the Division of Mental Health has authority to charge 
for the care and treatment of a patient committed by a juvenile 
court where the patient is committed directly to the Division 
of Mental Health or where the patient is committed first to t he 
State Board of Training Schools and then transferred to the Di­
vision of Mental Health. 

Section 211.201, RSMo provides the authority by which juve­
nile court commitments are made directly to t he Division of Men­
tal Health and also the authorit y by which a child is transferred 
from the State Board of Training Schools to the Div i sion of Men­
tal Health. That section provides in full as follows: 

"1. When a child coming under the jurisdic­
tion of the juvenile court is found by the 
court to be epileptic, mentally deficient 
or otherwise mentally disordered, the j uve­
nile court may commit the child to t he di­
vision of mental disease s for care and treat­
ment in a state school and hospital or i n a 
state mental hospital and the order of com­
mitment is bi nding upon the division. If 
the child, after proper observation, exami­
nation and diagnosi s is found by t he divi­
sion of mental diseas es not to be epileptic, 
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mentally deficient or mentally disordered so 
as to require care and treatment by the divi­
sion of mental diseases, and if the juvenile 
court in its order committing the child to 
the division of mental diseases retains juris­
diction by the terms of its order of commit­
ment, then the director of the division of 
mental diseases may make application, accom­
panied by a diagnosis and report, to the court 
which committed the child for an order reliev­
ing the division of custody of the child. If 
the committing court does not make an order 
relieving the division of mental diseases of 
custody of the child within twenty days after 
the receipt of the application, the jurisdic­
tion of the committing court over the child 
terminates and the division of mental diseases 
is authorized to discharge the child from its 
custody or make such disposition as it deems 
necessary to promote the best welfare of the 
child. 

"2 . Whenever a child is committed to the 
state board of training schools and subse­
quently is found to be epileptic, mentally 
deficient or otherwise mentally disordered, 
the state board of training schools may order 
the transfer of the child to the division of 
mental diseases for care and treatment in an 
institution or hospital within the division 
subject to the jurisdiction of the board. 
The division shall without delay, accept the 
child for care and treatment for so long a 
period as is deemed necessary except that 

"(1) if upon proper observation, exami­
nation and diagnosis by the medical staff of 
the institution to which he has been trans­
ferred, the child is found not to be epilep­
tic, mentally deficient or mentally disturbed 
so as to require care and treatment in the 
institution or hospital, the director of the 
division of mental diseases shall so notify 
the state board of training schools and the 
child shall be returned to the custody of 
the state board of training schools; 

"(2) when a child for any reason ceases 
to come under the jurisdiction of the state 
board of training schools, he may be retained 
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in the institution or hospital only after 
proper proceedings have been instituted and 
held as otherwise provided by law." 

Further, Section 202.595, RSMo also provides that mentally 
retarded persons may be admitted to the Division of Mental Health 
on court order as provided in Section 211.201, RSMo. 

Clearly, there is no question that the juvenile courts have 
authority to commit mentally retarded and mentally ill children 
within their jurisdiction to the Division of Mental Health . 

Under Section 202 . 863, RSMo, the superintendents of the fa­
cilities of the Division of Mental Health are given authority 
to determine whether a person admitted to such a state facility 
is to be classified as a 11 private, state or county" patient. 

Under Section 202.330, RSMo , the director of the Division of 
Mental Health is given authority to establish rates to be charged 
for private patients. 

Further, Section 202 . 265 , RSMo provides that the Division 
of Mental Health has the authority to recover appropriations used 
for the support or treatment or other services rendered to pa­
tients of any of the facilities of the division from any person 
who is bound to provide for the support and maintenance of such 
person. 

Therefore, in answer to your first question, with respect 
to charges for persons committed directly to the Division of 
Mental Health by the juvenile court, it is clearly our view that 
the Division of Mental Health has the authority as well as the 
duty to make such charges in all instances where the person ad­
mitted to the institution is not indigent or the person or per­
sons responsible for the care of such person are not indigent. 

In answer to your second question, we see no reason why 
children transferred to the Division of Mental Health from the 
State Board of Training Schools under subsection 2 of Section 
211 . 201 should be treated any differently than any other pa­
tients with respect to charges for care and treatment. In such 
a situation the statutes that we have cited and quoted above 
and the general laws with respect to parental responsibility 
still apply . 

It should be borne in mind that the facilities of the Di­
vision of Mental Health exist essentially to provide care and 
treatment for such persons. They are by no means penal facil­
ities. Thus the benefit is for the individual and not solely 
for the public. See Department of Mental Health v. Pauling, 
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265 N.E.2d 159 (Ill.Sup. 1970); Schneider v. Department of 
Mental Health , 277 N. E. 2d 870 (Ill.Sup . 1971); State v. Kosiorek, 
259 A. 2d 151 (Conn.App.Div . 1969). 

Finally, it should be clear that the mere fact that a com­
mitment or t r ansfer is involuntary does not relieve the patient 
having the means, the persons responsible for the care of such 
patient, or the estate of such patient, from the responsibility 
of paying the charges as determined by the director in accor­
dance with the provisions of Section 202.330, RSMo. 

In reaching our conclusions we recognize that Section 211. 
241, RSMo provides that the juvenile court may make determinations 
generally with respect to the support of children under its juris­
diction and has the authority to order execution to issue, if 
necessary, to enforce such orders, or may approve payment of 
county funds for the support of a child depending upon ability 
to pay for such support . Section 211.241 is a general statute, 
however , in that it applies to support of children committed to 
various institutions, agencies and persons as contrasted with 
the sections which we have cited and quoted which apply speci­
fically to the payment of charges for persons committed to the 
Division of Mental Health. Therefore, to the extent of any con­
flict, the mental health statutes govern with respect to the 
determination of the amount of payment and the liability for 
care and treat ment. Cf ., State v . Siecke, 472 S.W.2d 367 (Mo. 
bane 1971). 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the Division of Mental 
Health has the authority and the duty to charge for the care and 
t r eatment of a juvenile committed to the Division of Mental 
Health by the juvenile court or transferred to the Division of 
Mental Health from the State Board of Training Schools pursuant 
to Section 211.201, RSMo , if such person is determined to be a 
private patient pursuant to the provisions of Section 202.863, 
RSMo. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, John C. Klaffenbach. 

~Very :ruly ~s, . 

. ~-t::__ ( {. '- -c--f ~~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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