
April 9, 1973 

Honorable Jewel Kennedy 
State Representative, District 42 
Room 202! Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear ~1rs • Kennedy : 

OPit iON LETTER NO. 164 
Answer by Letter - Klaffenbach 

F \LED 

16 J.j 

This letter is in answer to your opinion request in which 
you ask: 

"Though a board of aldermen, consisting 
of 10 members, is short a member due to 
resignation or death, is a constitutional 
majority of 6 votes required to pass an 
ordinance? " 

You also state that: 

" For a period of time in February, 1973 
the Raytown City Council was short a mem­
ber . Subsequently an appointment filled 
this vacancy. 

"The same problem now exists due to a coun­
cil member being elected mayor on April 3, 
1973. A special election will be held to 
fill this seat for a one year period. With 
a council of nin~ , is five a legal majority? " 

Your question involves an interpretation of the provisions 
of Section 79.130, RSMo, respecting the manner in which ordi­
nances are passed in fourth class cities. That section provides 
in part: 



Honorable Jewel Kennedy 

" ... No ordinance shall be passed except 
by bill, and no bill shall become an ordi­
nance unless on its final passage a majority 
of the members elected to the board of alder­
men shall vote for it, and • • . " 

In our Opinion No . 88, dated April 10, 1946, to Tindel, we 
held a state constitutional provision providing that a bill must 
be passed by a majority vote of all members elected to the House 
of Representatives and a majority of all members elected to the 
Senate, requires a majority vote of all members that have been 
elected to the Senate and House of Representatives and a subse­
quent vacancy does not affect the number that is required for 
the passage of such a bill. 

We believe that the same rule applies in the premises. 

See McQuillin, Municipal Corporations, §13.27b; McLean v. 
City of East St. Louis, 78 N.E . 815 (Ill. 1906); Pollasky v . 
Schmidt, 87 N.W . 1030 (Mich. 1901); 43 A.L.R.2d 702. 

Therefore, where the board of aldermen consists of ten 
members a majority for passage of a bill consists of six members 
even though there is a vacancy. 

Enclosure: Op. No. 88 
4/10/46, Tindel 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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