
March 22, 1973 

Honorable Donald L. Manford 
Missouri Senate, District 8 
Room 425 State Capitol Building 
Jefferson City , Missouri 65101 

Dear Senator Manford: 

OPINION LETTER NO. 97 
Answer by Letter - Boicourt 

FlLED 

~ 

This letter is in response to your request for an official 
opinion from the Office of the Attorney General concerning the 
questions (1) whether Section 66.250 is applicable to uniformed 
and non-uniformed personnel of police departments in fourth class 
cities within a first class county having a charter form of gov­
ernment ; (2) whether a county sheriff in a first class county 
having a charter form of government is within the classification 
of a county police department within the meaning of Section 66. 
250 ; (3) whether, if the sheriff does not fall within such class­
ification, some other person is the chief law enforcement officer 
of such a county ; and , (4) who has authority to prescribe hours 
and schedule the training for police officers pursuant to Sec­
tion 66.250 in first class counties having charter forms of 
government. 

Section 66 . 250, (Senate Bill No . 389, 76th General Assembly, 
Second Regular Session) provides : 

''1. Any person appointed after September 28, 
1971, to serve as a police officer in any 
police department in any county of the first 
class having a charter form of government 
shall , if he has not heretofore completed 
the training required by this subsection, 
within six months from the date of the ap­
pointment, cause to be filed with the prose­
cuting attorney of the county proof that he 
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has satisfactorily completed a law enforce­
ment officer training course conducted by 
the Federal Bureau of Investigation National 
Academy or the Southern Police Institute of 
Louisville, Kentucky, or a training course 
with a minimum of six hundred hours of in­
struction conducted by the county police 
department alone or in cooperation with any 
municipal police department authorized by 
law to operate police training courses, the 
state highway patrol, or any accredited course 
for police officers approved by such county 
police department; provided that any person 
who has successfully completed a basic police 
recruit training course conducted by the St. 
Louis County and Municipal Police Training 
Academy, the City of St. Louis Police Aca­
demy or the Kansas City Police Academy, or 
who has eight continuous years' of service 
and experience as a full-time police offi­
cer, shall have fulfilled the requirements 
of this law. 

"2. Any person so appointed who fails to com­
ply with the provisions of this section with­
in the six months' period shall not thereafter 
receive any compensation nor shall he be au­
thorized to act as a police officer until he 
has complied. 

"3. The chief executive officer of each po­
lice department shall be responsible for the 
enforcement of this section, and shall notify 
the prosecuting attorney of the county of the 
appointment of any new officer not later than 
five days after the date of the appointment . 

"14. Any person who willfully violates any of 
the provisions of this section is guilty of 
a misdemeanor and, upon conviction, shall be 
punished as provided by law." 

You have inquired whether this section applies to the personnel 
of municipal police departments in Jackson County. Jackson County 
is a first class county and, effective January 1, 1973, became a 
first class county with a charter form of government. 

You will note that language of Section 66.250 requires "[a]ny 
person appointed . . . to serve as a police officer in any police 
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department in any county of the first class having a charter form 
of government shall • • . cause to be filed • . . proof that he 
has satisfactorily completed a law enforcement officer training 
course •. . " We have concluded that the uniform and non-uniform 
personnel of police departments of cities of the fourth class 
within Jackson County fall within the language of Section 66 .250 
because that language broadly specifies that the training pro­
visions thereof applies to "any police department in any county 
of the first class having a charter form of government •.. " 

In response to the second portion of your opinion request 
inquiring whether t he sheriff's department of Jackson County falls 
under the statutory classification of a "county police department" 
within the language of Section 66 .2 50, you will find enclosed 
Attorney General's Opinion No. 126, addressed to Senator Jack E . 
Gant on October 11, 1972. We specifically refer you to the fol­
lowing language located at pages 2-3 of that opinion: 

"St. Louis County has its own police depart­
ment which fulfills the police requirement 
for St. Louis County, State on Inf. Dalton ex 
rel. Shepley v . Gamble, 280 S.W.2d 656 (Mo. 
1955 ) whereas the police function for Jackson 
County will be provided by the sheriff's of­
fice under Article VII of the Constitutional 
Home Rule Charter which authorizes the elec­
tion of a sheriff and the appointment of of­
ficers by him . Thus, whether such police 
function is fulfilled by the sheriff's of­
fice or by the county police department makes 
no difference in the premises since both are 
'police departments' in our view within the 
language of present Section 66.250 which 
broadly includes 'any police department in 
any county of the first class having a char­
ter form of government. ' " 

The final inquiry included in your opinion request concerns 
who has authority to prescribe the hours and schedule the train­
ing necessary to satisfy t he requirements of Section 66.250. The 
statute require s completion of 

" ... a l aw enforcement officer training 
course conducted by the Federal Bureau of 
Investigation National Academy or the South­
ern Police Institute of Louisville, Ken­
tucky, or a training course with a minimum 
of six hundred hours of instruction con­
ducted by the county police department alone 
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or in cooperation with any municipal police 
department authorized by law to operate po­
lice training courses, the state highway 
patrol, or any accredited course for police 
officers approved by such county police de­
partment; provided that any person who has 
successfully completed a basic police recruit 
training course conducted by the St. Louis 
County and Munici pal Police Training Academy, 
the City of St . Louis Police Academy or the 
Kansas City Police Academy, or who has eight 
continuous years' of service and experience 
as a full-time police officer, shall have 
fulfilled the r equirements of this law. " 

The hours of attendance and schedules of an appointed police 
officer in a first c l ass charter county are set by the person in 
charge of such police f orce in each governmental entity which 
itself conducts a police training course authorized by law if t he 
officer attends such course. The hours of attendance and sched­
ules of such an officer taking a course not conducted by such 
governmenta l entity are determined by t he person i n charge of 
the training course. 

Enclosure: Op. No. 126 
10/11/72, Gant 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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February 15, 1973 

Mr. Ralph Martin 
Prosecuting Attorney 
Jackson County Courthouse 
Kansas City, Missouri 64106 

Dear Ralph: 

Please find enclosed a recent Attorney General's 
Opinion concerning the application of Section 66.250, 
RSMo, to Jackson County. At present, this office is 
in the process of drafting an opinion relating to other 
aspects of Section 66 .250 to Jackson County. This opin­
ion is being prepared upon t he request of t he Honorable 
Donald Hanford. I have requested that a copy of this 
opinion be directed to you upon Its issuance. 

Best personal regards . 

Very truly yours, 

G. Michael O'Neal 
Chief Counsel, Criminal Division 

dl 

bee: Marge McGrath/ 

Enclosure 


