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OPINION LETTER NO. 49 

Mr. Charles Shaffer, Director 
Division of Management Systems 
Office of Administration 
State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Shaffer: 

This letter is in reply to an official request for an Attor­
ney General's opinion submitted by the past director of the Admin­
istrative Services section of the Division of Budget and Comptroller, 
Mr. Richard Murphy. Mr. Murphy inquired whether equipment used pur­
suant to a lease-purchase agreement by one executive agency of the 
state of Missouri could be transferred to another executive agency· 
of the state of Missouri without said transfer being in conflict 
with Borne provision of state law, and, especially, the competitive 
bid requirements of Section 34.040, RSMo .. Specifically, the ques­
tion was whether the Division of Mental Diseases [Mental Health] 
could legally transfer an IBM 360/30 computer, which was the sub-

~ject of a lease-purchase agreement between that executive agency 
and International Business Machines Corporation, to the Division 
of Health, another executive agency of the state of Missouri. 

We have concluded that such a transfer is expressly autho­
rized by the provisions of Section 34.140, RSMo, which provides 
in part as follows: 

"The purchasing agent shall have the povv-er 
to transfer supplies from any department where 
they are not needed to any other department where 
they are needed and to direct that proper charges 
and credits be made on the inventories of the 
departments concerned. . " 



Mr. Charles Shaffer 

The term "supplies 11 is defined "to mean supplies, materials, 
equipment, contractual services and any and all articles or things, 
except as in this chapter other~1ise provided. 11 Section 34.010, 
RSMo. This broad definition of "supplies" would include the IBM 
360/30 computer which is the subject of the present inquiry. 

In order to perfect the transfer of equipment, which was the 
subject of the original opinion request, it would only be neces­
sary that the purchasing agent "direct that proper charges and 
credits be made on the inventories of the departments concerned." 
(You will please note that by operation of Section 26.300(3), RSMo 
Supp. 1971, Section 34.140, RSMo, when referring to the purchasing 
agent, shall be construed as referring to the Commissioner of Ad­
ministration.) 

Therefore, you are hereby advised that it is not contrary to 
any provision of state law for the Commissioner of Administration, 
acting in the role of purchasing agent, to transfer computer equip­
ment from the Division of Mental Health to the Division of Health. 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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