
JOHN C. DANFORTH• 

ATTORNEY GENERAL 

December 13, 1973 

OPINION LE'rTER NO. 4li 

Honorable C. E. Hamllton, Jr. 
Prosecutlng Attorney 
Callaway County Courthouse 
FUlton, Missouri 65251 

Dear Mr. Hamilton: 

This is in response to your request for an opinion from this 
office in part as follows: 

"Under the Missouri Statutes, and specifically 
Section 445.030 Revised Statutes of Missouri, 
1969, what requirements have to be met before 
a County Recorder of Deeds should accept a plat 
on land outside the incorporated limits of the 
City for recording? Specifically, should the 
map or plat, as presented to the County Recorder 
of Deeds, not only contain an acknowledgement 
by a registered land surveyor and his seal, as 
provided in Section 327.391 Revised Statutes of 
Missouri, 1969, but also a certificate properly 
acknowledged, by the proprietor or owner of the 
property, and also a certificate that all taxes 
on the property have been paid? 

11 The Callaviay County Recorder of Deeds has in­
formed me that, in the past, he has believed 
that he should not accept any plat for record­
ing in the County Plat Book unless the plat was 
accompanied by an owner's certificate and a cer­
tificate that all taxes have been paid on the 
property. I have attached to this request a 
copy of a plat, along with the normal owner's 
certificate and tax certification, as Exhlbit 
A. The County Recorder of Deeds has required 
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the accompanying documents regardless of wheth­
er the plat to be recorded was of land.inside 
or outside the incorporated limits of any town 
or city. An individual who 'has now ~ubdivided 
land, has come to the County Recorder of Deeds 
with simply a plat and survey signed by a reg­
istered land surveyor and bearing his seal. 
The subdivider does not have the owner's cer­
tificate attached, and he does not have a cer­
tificate that all taxes on the property ha~e 
been paid, The County Recorder of Deeds has 
refused to record the instrument until the 
owner's certificate and the certificate that 
all taxes have been paid is attached." 

You refer to Section 445.030, RSMo. This section is part of 
Chapter 445, RSMo, concerning the preparatiori of maps or plats of 
real estate and the filing thereof in the recorder's office. 

Section 445.010, RSMo, provides in part: 

"1. vJhenever any city, town or village, 
or any addition to any city, town or village, 
shall be laid out, the proprietor of such city, 
town or village, or addition, shall cause tci 
be made out an accurate map or plat thereof, 
particularly setting forth and describing: 

• I 

(1) All parcels of ground within such 
town, village or addition reserved fop pub­
lic purposes by their boundaries, course and 

·extent, whether they be intended for avenues, 
streets, lanes, alleys, commons or other pub­
lic uses; and 

(2) All lots for sale, by numbers, and 
their precise length and width." 

Section 445.030, RSMo, to which you refer, provides as follows: 

"Such map or plat shall be acknowledged 
by the proprietor before some official autho­
rized by law to take acknowledgments of convey­
ances of real estate, and recorded in the of­
fice of the recorder of deeds of the county in 
which the land platted is situated; provided, 
however, that if such map or plat be of land 
situated within the corporate limits of any 
incorporated city, town or village, it shall 
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not.be placed of record until it shall have 
been submitted to and approved by the common 
council of such city, town or village, by or­
dinance, duly passed and approved by the mayor, 
~nd such approval endorsed upon such map or 
plat under the h~nd of the clerk and the seal 
of such city, town, or village; nor until all 
taxes against the same shall have been paid; 
and before approving such plat, the common 
council may, in its discretion, requir~ such 
changes or alterations thereon as ~ay be found 
necessary to make such map or plat conform to 
any zoning or street development plan which 

·may have been adopted or appear desirable; and 
to the requirements of the duly enacted ordi­
nances of such city, town or village, apper­
taining to the laying out and platting of sub­
divisions of land within their corporate limits." 

We understand that the facts under consideration. concern a plat 
of land not within the limits of any incorporated or unincorporated 
city, town, or village and does not constitute an addition thereto 
and does not purport to establish a city, town or village, and your 
question is whether the recorder of deeds has authority under Sec­
tion 445.030, supra, to refuse to file the plat of record without 
its being acknowledged by the proprietor anp a certificate of the 
proprietor filed showing that all taxes have been paid. 

We assume for the purpose of this opinion that all other le­
gal requirements concerning the preparation of the plat have been 
complied with. 

It is our oplnlon that Section 445.030, RSMo, does not apply 
to maps or plats of real estate outside the limits of any city, 
town, or village or any addition thereto. Weakley v. State High­
way Commission, 364 S.W.2d 608 (Mo. 1963). 

It is our view that a county recorder of deeds has no author­
ity under Section 445.030, RSMo, to refuse to file or record a plat 
of real estate outside the limits of a city, town, or village or 
addition thereto and which plat does not purport to establish an 
unincorporated city, town or village even though such plat is not 
certified and properly acknowledged by the proprietor or owner of 
the property and even though no certificate is filed stating that 
all taxes on the property have been paid. 

)

Yours ver~ruly, 

~.e~~_JJ{ 
OHN C. DANFORTH 

Attorney General 
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