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RULES & REGULATIONS: 

A board of education may not require 
a teacher to have been employed two 
years or more by another school dis­
trict within ten years immediately 

prior to employment by the board of education as a condition for 
a waiver of one year toward tenure of a probationary period for 
a probationary teacher. 

OPINION NO. 43 

November 15, 1973 

Honorable Donald L. Manford 
Missouri Senate, 8th District 
9409 Oakland 
Kansas City, Missouri 64138 

Dear Senator Manford: 
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You have requested an opinion of the Attorney General 
whether: 

"A rule or regulation by a board of education 
be considered reasonable if it required that 
experience in another school district must 
be within ten years immediately prior to 
employment to enable the board of education 
to waive one year toward tenure of a proba­
tionary period for a probationary teacher?" 

Section 168.104(5), RSMo 1969, (Teacher Tenure Act) provides: 

"'Probationary teacher', any teacher as 
herein defined who has been employed full 
time in the same school district for five 
successive years or less. A teacher recog­
nized as a full-time teacher by a public 
school retirement system shall be recognized 
as a full-time teacher under sections 168.102 
to 168.130. In the case of any probationary 
teacher who has been employed in any other 
school system as a full-time teacher for two 
or more years, the board of education shall 
waive one year of his probationary period;" 
(Emphasis added) 

This section of the Teacher Tenure Act has previously been 
construed in an opinion of the Attorney General (Opinion No. 233, 
Holliday , 10-24-72 (copy enclosed)). In that opinion this office 
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determined that "the board of education, under Section 168.10'1(5), 
RSMo 1969, must waive one year or a teacher's probationary period 
if he has been employed in any other school system as a full-time 
teacher for two or more years." We reaffirm our position set 
forth in that opinion. The statutory language is mandatory and 
the power of the board of education to make such a rule must be 
found prior to a determination of the reasonableness of the rule. 
We find no such power. Accordingly, Section 168.045(5), RSMo, 
does not permit a school district to impose a more stringent role 
or regulation upon a teacher in the determination of his eligi- . 
bility for classification as a permanent teacher. See Wright v. 
Board of Education of St. Louis, 246 s.w. 43 (Mo. 1922). 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a board of education 
may not require a teacher to have been employed two years or more 
by another school district within ten years immediately prior 
to employment by the board of education as a condition for a 
waiver of one year toward tenure of a probationary period for 
a probationary teacher. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Donald R. Bird. 

Very truly yours, 
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Enclosure: Op. No. 233 
10-24-72, Holliday 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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