
ELECTIONS: 
ABSENTEE VOTING: 

When votes are cast both for a 
deceased candidate and for his 
officially-designated successor in 

an election, the opposing candidate shall be declared elected if 
he receives more votes than were cast for both the deceased candi­
date and the successor candidate; the successor candidate shall 
be deemed elected if, not crediting him with votes for the de­
ceased candidate, he receives more votes than were cast for the 
opposing candidate; and the election shall be declared void, if 
the opposing candidate receives more votes than the successor 
candidate but fewer votes than the total cast for the deceased 
candidate and the successor candidate. Straight party ticket 
votes for the party ticket which included the name of the deceased 
candidate shall be credited to the successor candidate as if the 
name of the successor had appeared thereon. 

OPINION NO. 294 

November 6 , 1972 

Honorable Donald E. Parker 
Prosecuting Attorney 
Buchanan County, Courthouse 
St. Joseph, Missouri 64501 

Dear Mr. Parker: 

FILED 
~w 

This official opinion is in response to your request for a 
ruling on a question arising from the following situation: 

Eleven days prior to a general election, a candidate for 
county office died. The following day, the party committee of 
that candidate's party designated another person to fill the va­
cancy caused by the original candidate's death and to become the 
party's new candidate for that office, under procedures provided 
by Section 120.550, RSMo 1969. Prior to the death of the orig­
inal candidate, however, absentee and war ballots had been issued 
and cast. You request a ruling on the following question: 

How shall the clerk count those absentee ballots cast prior 
to the death of the original candidate? 

Missouri election statutes give very little guidance in 
resolving the question presented by this opinion. Chapter 112, 
RSMo 1969, establishes the regulations governing absentee voting, 
and it requires, in Section 112.020, that each person who quali­
fies to vote an absentee ballot shall receive "an official ballot 
for the election district or precinct in which he resides." At 
the time the absentee ballots here involved were sent or given 
to the voters involved, the original candidate was the official 
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nominee of his party and was properly placed on the ballot; t here­
f or e, the absentee voters did receive "an official ballot." Fur­
thermore, absentee ballots are required to be prepared for d i s­
tribution thirty days prior to an election (Sect ion 112 . 020, RSMo 
1969), and war ballots must be prepared within thirty days a f ter 
the primary election, or approximately sixty days prior to a 
gener al election (Section 112.330( 1 ), RSMo 1969). Section 120 . 550 
pr ovides a procedure for making substit ute nominations i n the case 
of a candidate ' s death, but provides no procedur e f or handling 
absentee ballots which have been previously issued. 

Sec t ion 112.020 allows a voter to destr oy his absentee ballot 
pr ior t o 9:00 a. m. on the Friday before the e l e ction , if he will 
i n fac t be able to cast a vote in person on elect ion day. However, 
the s t atutes make no provision at all for t he counting of votes 
under a sit uat ion such as is found in the present case . 

In appr oaching a question of election l aws, it i s i mportant 
to keep in mind the opinion of the Supreme Court of Missouri i n 
the case of Nance v. Kearbey, 251 Mo. 37~, 158 S.W . 629 ( 1913). 
In that case the court stated, 158 S.W. l.c. 631 : 

" two main settled and uniform rules of 
interpretation, thus: 

"First . Election laws must be liber ally 
construed in aid of the right of suffr age . 
. . . The whole tendency of Amer ican author­
ity is towards liberality to the end of 
sustaining the honest choice of e l ector s. 
. . . The choice of electors must be j udi­
cially respected, unless their voice is 
made to speak a lie, or a result radically 
vicious, because of a disregard of manda­
tory statutory safeguards. 

"Second. The uppermost question in applying 
statutory regulation to determine the legal­
ity of votes cast and counted is whether or 
not the statute itself makes a specified i r­
regularity fatal. If so, courts enforce i t 
to the letter. If not, courts will not be 
astute to make it fatal by judicial constr uc­
tion." ( Citations omitted). 

With this principle in mind, and with the guidance of deci s ions 
rendered by courts in this and other states, we turn now t o r esolv­
ing the question at hand. 
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The question in this opinion is how those absentee votes 
cast while the now-dead candidate was on the ballot and not sub­
sequently recast shall be tabulated. (For purposes of this opin­
ion the death of a candidate shall also include any disqualifi­
cation). In particular, there are three classes of votes which 
must be considered: first, those cast by voting a straight party 
ticket (i.e., placing an "X" in the Republican or Democratic col­
umn); second, those votes cast by marking an "X" to the name of 
the now deceased candidate; and third, those votes cast by mark­
ing an "X" next to the name of the candidate of the opposing 
party. 

The first of these classes may be resolved simply. In the 
case of Bradley v. Cox, 197 S.W. 88 (Mo. Bane 1917), certain 
voters had been given party ballots which contained a name of 
a person who was not a candidate for the particular office his 
name was listed for. The court held that straight party ballots 
voted for the incorrect candidate should properly be counted as 
votes for the real candidate and, therefore, the official candi­
date was declared the winner. The court based its opinion on 
the premise that a voter who votes a straight party ticket 
intends thereby to cast a vote for all officially designated 
candidates of that party, and that an error in the printing of 
the ballots should not negate his oppportunity to do so. More 
r ecently , . this office followed that case in an opinion holding 
that "all straight party ballots of that particular party are 
to be counted as if the ballots contained the correct name of 

· the candidate." Opinion No. 52, to Honorable Buddy Kay, 
March 2, 1971. 

The logic of the Supreme Court decision requires the conclu­
sion in this case that all votes cast for a straight party ticket 
should be counted as having been cast for those candidates who 
appear on the ballot on election day. Such a conclusion is most 
in keeping with the objective of attempting to giving effect to 
an elector's vote whenever possible. 

The tabulation of votes cast for a particular person, as 
opposed to votes cast for a party, is more difficult. Here, 
the voter was expressing his preference as between two individ­
uals, one of whom is no longer a candidate. Several possibil­
ities for counting these ballots exist: They could be credited 
to the successor candidate, they could be credited to the de­
ceased candidate (making it in effect a three way race), or 
they could be declared nullities. A consideration of relevant 
legal authority, however, indicates that a combination of these 
approaches is required. The general rule in American elections 
is that "votes cast for a deceased, disqualified or ineligible 
person, although ineffective to elect such person to office, 
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are not to be treated as void or thrown away, but are to be 
counted in determining the results of the election as regards 
the other candidates." Anno. 133 A.L.R. 319. Most cases deal­
ing with dead candidates have arisen under circumstances in which, 
although the candidate died prior to the election, his name re­
mained on the ballot, and he received the highest number of votes. 
Where this was the case, the election was generally voided and a 
vacancy declared in the office, rather than deeming the votes 
for the dead man nullities and declaring the person with the next 
highest number of votes elected. See State ex Inf . McKittrick v. 
Cameron, 342 Mo. 830, 117 S.W.2d 1078 (1938) (ineligible candidate) 
and other cases cited in Anno., supra. 

The reasoning behind this result is that the people who voted 
cast legal ballots, and in choosing candidate A, they, at the 
same time, rejected candidate B. The fortuity of A's death should 
not be allowed to frustrate the will of the people and cause B 
to be elected. 

Although there is a split of authority on this point, the 
Missouri (and majority) rule is that even votes knowingly cast 
for a dead or ineligible candidate shall be counted, as they are 
a measure of the voter's intent that a vacancy in office is pre­
ferred to the election of the opposing candidate. State ex r el. 
Herget v •. Walsh, 7 Mo.App. 142 (1879), cited with approval in 
Sheridan v. St. Louis, 183 Mo. 25, 81 S.W. 1082 (1904). 

It does not necessarily follow, however, that votes cast 
for candidate A should be credited to his officially designated 
successor. People who voted for candidate A may have done so 
for any one of several reasons, and there is no legally required 
presumption that they would have voted for his successor candi­
date as well. See American Veterans Party v. Heffernan, 59 
N.Y.S.2d 216, 186 Misc. 224 (N.Y.S.C.Sp.T. 1945). 

Finally, votes cast for the candidate of the opposing party 
should still be credited to that candidate despite the death of 
his original adversary, since the opposing party candidat.e was 
the choice of those voters who voted for him to fill the office 
involved. 

In conclusion, therefore, votes cast for the opposing candi­
date should be credited to him, while votes cast for the now­
deceased candidate should be counted against the opposing candi­
date but not for the successor candidate. This may be done in 
the following fashion: 

1. If the opposing candidate receives more votes than the 
total cast for the deceased candidate and the successor candi­
date, then the opposing candidate should be declared elected. 
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2. If the successor candidate (not crediting him with any 
votes cast for the deceased candidate) should receive more votes 
than the opposing candidate, then the successor candidate should 
be declared elected. 

3. If the opposing candidate should receive more votes than 
the successor candidate, but fewer votes than the total cast for 
the successor candidate and the deceased candidate, then the 
election should be declared void and a nullity. 

CONCLUSION 

It is therefore the opinion of this office that: 

When votes are cast both for a deceased candidate and for 
his officially-designated successor in an election, the opposing 
candidate shall be declared elected if he receives more votes 
than were cast for both the deceased candidate and the successor 
candidate; the successor candidate shall be deemed elected if, 
not crediting him with votes for the deceased candidate he 
receives more votes than were cast for the opposing candidate; 
and the election shall be declared void if the opposing candi­
date receives more votes than the successor candidate but fewer 
votes than the total cast for the deceased candidate and the 
successor .candidate. Straight party ticket votes for the party 
ticket which included the name of the deceased candidate shall 
be credited to the successor candidate as if the name of the 

· successor had appeared thereon. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Richard E. Vedra. 

Enclosure: Op. No. 52 
3/2/71, Kay 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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