
OPINION LETTER NO. 290 
Answer by Letter - Klaffenbach 

December 4, 1972 
Mr. Gary G. Sprick 
Assistant Prosecuting Attorney 
Boone County, Courthouse 
Columbia, Missouri 65201 

Dear Mr. Sprick: 
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This letter is in response to your request for an opinion 
in which you ask: 

"Whether or not a county hospital organized 
under chapter 205 RSMo must advertise for new 
bids in order to build additional two floors 
on the hospital building or whether it can 
let this to contractor on the site by a change 
order under existing contract." 

You also state that: 

"A question has arisen in Boone County with 
respect to some construction work being under­
taken by the Boone County Hospital. Said hos­
pital is organized and governed under the pro­
visions of Chapter 205 of the Revised Statutes 
of Missouri. 

"In August, 1972, bids were taken and a con­
tract was subsequently let to t he John Epple 
Construction Company for the construction of 
the first three levels of the new nursing 
tower for Boone County Hospital. This tower 
is designed to eventually become seven levels 
high. The work now under contract provides 
for the middle floor to be completed inter­
nally and for the lower and upper floors to 
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be shelled in only. The base bid for the work 
now in progress was for two levels. An alter­
nate bid for a third level to be shelled in 
only was taken and accepted. The base bid 
which was accepted was for $1,558, 900.00 and 
the alternate bid which was accepted was for 
$222,000.00. 

"Part of the intent in getting the third level 
as an alternate bid was to determine what the 
cost of the shelled in level would be so that, 
if funds were available, additional shelled 
in levels might be built. However, this was 
not spelled out in the specifications nor were 
any other bids requested or accepted for ad­
ditional levels. 

"The hospital now has money available to make 
it possible to add two more shelled in levels 
which would become levels four and five of the 
expansion plan. The present contractor, John 
Epple Construction Company, has indicated a 
desire and willingness to build the addition­
al desired fourth and fifth shelled in floors 
on the same basis as he did on the alternate 
bid for the third floor which was accepted by 
the hospital. Attached hereto are certain 
statements and documents relating to this mat­
ter which give additional information concern­
ing it and also point out the advantages to 
the hospital and to the public interest to 
shell in two additional floors as an exten­
sion of the work already under contract. How­
ever, the question presented is whether the 
two additional floors can be built by this 
present contractor by a change order which 
would simply make a change in the contract 
adding these two floors at a cost of approx­
imately $~~~,000.00 or whether these two 
floors must be rebid in the normal manner?" 

Section 205.250, RSMo, which is applicable to such county 
hosptials, provides: 

"No hospital buildings shall be erected or 
constructed until the plans and specifica­
tions have been made therefor and adopted by 
the board of hospital trustees, and bids ad­
vertised for according to law for other county 
public buildings ." 
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Other procedures for contracts and bids for public buildings 
are found in Sections 50.660 and 49.420, RSMo. We find no stat­
utory or case authority for a change order of the nature contem­
plated. 

Section 205.250, which we quoted above, is strict in its 
requi rement that there be advertisment for bids. In construing 
similar provisions in what is now Section 50.660, RSMo, the United 
States Court of Appeals for the Eighth Circuit in Layne-Western 
Co. v. Buchanan County, Mo., 85 F.2d 343, 347 (1936) stated: 

" . . . The statute in the instant case, how­
ever, provides that 'all contracts and pur­
chases' shall be l et after competitive bid­
ding. It would be hard to imagine a more 
inclusive statute. • • • 11 

Accordingly, we are of the view that the work cannot be 
completed by the contractor on a mere change order and that if 
the boar d of trustees wishes to add additional floors there must 
be adver tisement for bids . 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 

- 3 -


