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The City of St. Louis has no author­
ity to require that officers of the 
police force of such city hired after 
a specified date reside within the 
city. 
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5621 Chamberlain 
St. Louis, Missouri 63112 

Dear Representative Williams: 

This opinion is in response to your opinion request in 
which you inquire with respect to the recent controversy that 
has arisen in the City of St. Louis concerning the question 
whether the board of aldermen may by ordinance require that po­
lice officers of the city hired after a specified date be resi­
dents of such city. 

We understand that the board of police commissioners has 
promulgated a rule that police officers be residents of the City 
of St. Louis or of St. Louis County. 

The provisions respecting the police force of the City of 
St. Louis and the authority of the board of police commissioners 
are contained in Sections 8ij.Ol0 to 84.340, RSMo. Under Section 
8ij.Ol0, RSMo, the city is prohibited from passing any ordinances 
which in any manner conflict or interfere with the powers or the 
exercise of powers of the board of police commissioners. Under 
subsection 2 of Section 8ij.l70, RSMo, the board is "authorized 
to make all such rules and regulations, not inconsistent with 
sections 84.010 to 84.340, or other laws of the state, as [it ] 
may judge necessary, for the appointment, employment, uniforming , 
discipline, trial and government of t he police." Under Section 
84.100 (House Bill No. 1144, 76th General Assembly, Second Regu­
lar Session), the board is also given express authority and is 
required "to appoint, enroll and employ a permanent police force." 

Further, it is noteworthy that Section 84.220, RSMo makes 
it a crime for "[a]ny officer or servant of the mayor or common 
council or municipal assembly" to " hinder or obstruct the organi­
zation or maintenance of said board of police, or the police 
force" thereby indicating a clear leg islative intent to keep the 
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board and the force independent from municipal control. Later 
legislation, such as Section 84.150 (House Bill No. 1144, 76th 
General Assembly, Second Regular Session) expressly provides for 
approval of the municipal board of estimate and apportionment 
with respect to the numbers of such officers and although such 
section is not directly applicable in these premises it is at 
least one instance where the legislature has indicated that 
express statutory approval would have to be given the city to 
authorize interference with the operation of the police force. 

In addition we note that the Missouri Supreme Court has 
consistently held that municipal corporations are subordinate 
to the sovereign power of the state and that the police forc e 
of the City of St. Louis being a metropolitan police force 
created by statute is not solely a matter of local concern. 
State ex rel. Sanders v. Cervantes, 480 S . W.2d 888 (1972) . 

There should be no doubt that these statutes still apply 
to the City of St. Louis despite a change in population. Sec­
tion 1.100, RSMo Supp. 1971 . 

We also note that we find no constitutional or statutory 
provision requiring that such police officers be residents of 
the city. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the City of St. Louis 
has no authority to require that officers of the police force of 
such city hired after a specified date reside within the city. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, John C. Klaffenbach. 

Very truly yours, 

~ .. 8--e-_.ze 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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