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of the Police Department of the City 
of St . Louis nor the r eserve officers 
of such city appointed under the pro­
visions of Section 84.175, RSMo (House 

Bill No. 1144 , 76th General Assembly, Second Regular Session) are 
under the provisions of Section 66.250, RSMo (Senate Bill No . 389, 
76th General Assembly, Second Regular Session) requiring certain 
training or experience of police officers in police departments 
in any county of the first class having a charter form of government. 

OPINION NO. 271 

October 6 , 1972 

Mr . Richard M. Miller, Secretary 
Board of Police Commissioners 
City of St. Louis 
1200 Clark Avenue 
St. Louis, Missouri 63130 

Dear Mr. Miller: 

F l LED 
c?JI 

This opi~ion is in answer to your question in which you ask: 

"Are members of the police reserve force, as 
authorized by Section 84.175 RSMo., subject 
to the minimum training provisions of Sec­
tion 66.250.?" 

Section 84 .175, as newly enacted by House Bill No. 1144 of 
the 76th General Assembly, Second Regular Session, provides: 

"1. Upon recommendation of the chief of po-
lice, the board may authorize and provide for 
the organization of a police reserve force 
composed of residents of the cit~ who qualify 
under the provisions of section 84 .120. Such 
reserve force shall be under the command of 
the chief of police and shall be provided 
training, equipment, uniforms, and arms as 
the chief shall direct with the approval of 
the board; and when assigned to active duty 
the members of the reserve force shall pos-
sess all of the powers of regular police of­
ficers and shall be subject to all laws and 
regulations applicable to police officers; 
provided, however, that the city council or 
other governing body of any such city may in 
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its discretion fix a total in number which 
the reserve force may not exceed. 

"2. In event of riot or other emergencies 
as declared and defined by the mayor, in con­
currence with the board, the board, upon rec­
ommendation of the chief, may appoint special 
officers or patrolmen for temporary service 
in addition to the police reserve force here­
in provided for, but the length of time for 
which such officers or patrolmen shall be em­
ployed shall be limited to the time during 
which such emergency shall exist." 

Section 66.250, RSMo, to which you refer, as amended by 
Senate Bill No. 389, 76th General Assembly, Second Regular Ses­
sion, provides: 

"1. Any person appointed after September 28, 
1971, to serve as a police officer in any po­
lice department in any county of the first 
class having a charter form of government 
shall, if he has not heretofore completed the 
training required by this subsection, within 
six months from the date of the appointment, 
cause to be filed with the prosecuting attor­
ney of the county proof that he has satisfac­
torily completed a law enforcement officer 
training course conducted by the Federal Bu­
reau of Investigation National Academy or the 
Southern Police Institute of Louisville, Ken­
tucky, or a training course with a minimum 
of six hundred hours of instruction conduct­
ed by the county police department alone or 
in cooperation with any municipal police de­
partment authorized by law to operate police 
training courses, the state highway patrol, 
or any accredited course for police officers 
approved by such county police department; 
provided that any person who has successfully 
completed a basic police recruit training 
course conducted by the St. Louis County and 
Municipal Police Training Academy, the City 
of St. Louis Police Academy or the Kansas 
City Police Academy, or who has eight con­
tinuous years' of service and experience as 
a full-time police officer, shall have ful­
filled the requirements of this law. 
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"2. Any person so appointed who fails to com­
ply with the provisions of this section with­
in the six months' period shall not thereafter 
receive any compensation nor shall he be au­
thorized to act as a police officer until he 
has complied. 

"3. The chief executive officer of each po­
lice department shall be responsible for the 
enforcement of this section, and shall notify 
the prosecuting attorney of the county of the 
appointment of any new officer not later than 
five days after the date of the appointment. 

"~. Any person who willfully violates any of 
the provisions of this section is guilty of a 
misdemeanor and, upon conviction, shall be 
punished as provided by law." 

In our view the question can be resolved simply by determin­
ing whether the Police Department of the City of St. Louis falls 
within the provisions of Section 66.250 because if Section 66.250 
does not apply to the regular police officers of the city it fol­
lows that it does not apply to such reserve officers. 

In this respect we note that such section refers to "any 
police department in any county of the first class having a char­
ter form of government." The City of St. Louis is recognized as 
a county under section 31 of Article VI of the Missouri Consti­
tution and Section 1.080, RSMo 1969 provides that the word 
"county" in any law general in its character to the whole state 
includes the City of St. Louis unless the construction is incon­
sistent with the intent of the law. 

However the usual procedure that the legislature follows in 
including the City of St. Louis in the provisions of a law is to 
refer to "constitutional charter cities in this state not situated 
within a county", Section 137.~85, RSMo 1969, or "to cities of 
this state now having, or which hereafter have, six hundred thou­
sand inhabitants, or more", Section 118.020, RSMo 1969, or "all 
cities of this state that now have, or may hereafter attain, a 
population of seven hundred thousand inhabitants or over", Sec­
tion 8~.010, RSMo 1969, or "a city not located in a county'', 
Section 1.100, RSMo Supp. 1971. 

Further in this respect it has been held that the City of 
St. Louis is not legislatively classified as a county but as a 
city and that the provisions in the Missouri Constitution appli­
c~ble to a county charter form of government do not apply to the 
City of St. Louis. Stemmler v. Einstein, 297 S.W.2d 467, ~69, 
474 (Mo. 1957). 
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We conclude t hat the City of St. Louis is not a charter 
county within Section 66.250 and that the police force of the 
city is not within t he training or experience requirements of 
such section. 

CONCLUSION 

It i s the opinion of this office that neither the regular 
police offi cers of the Police Department of the City of St. Louis 
nor t he res erve officers of such city appointed under the provi­
sions of Section 84.175, RSMo (House Bill No. 1144, 76th General 
Ass embly, Second Regular Session) are under the provisions of Sec­
tion 66 .250, RSMo (Senate Bill No. 389, 76th General Assembly, 
Second Regular Session) requiring certain training or experience 
of police officers in police departments in any county of the 
fi rs t class having a charter form of government. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, John C. Klaffenbach. 

Very truly yours , 

~,8--t'...P 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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