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This opinion is in response to your request in which you 
ask: 

"Can a Notary Public or other officer assist 
or aid an illiterate or blind person in read­
ing and marking an absentee ballot under the 
provisions of Section 112.050, Revised Stat­
utes of Missouri? 

"Can a Notary Public or other officer autho­
rized to accept absentee ballots under Sec­
tion 112 . 050, Revised Statutes of Missouri, 
accept a fee from a candidate or political 
committee or organization for going from 
house to house to persons who have applied 
for an absentee ballot and Notarizing these 
ballots?" 

Section 112.050 to which you refer as amended by the 76th 
General Assembly, Second Regular Session, Senate Bill No. 461, 
provides: 

"The absentee voter shall make and subscribe 
to the affidavits provided for on the return 
envelope before any officer authorized by law 
to administer oaths. The voter shall exhibit 
the ballot to the officer unmarked, and shall 
in the presence of the officer and of no oth­
er person mark the ballot in such manner that 
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the officer cannot see or know how it is marked. 
The ballot shall then in the presence of the 
officer be deposited in the envelope and the 
envelope securely sealed. The officer shall 
then write or print upon the envelope the fol­
lowing: 'Absentee ballot of (insert name of 
voter) marked and sealed in my presence ', 
which certificate shall be signed by the of­
ficer and his official title noted thereon. 
The envelope shall be sent by mail by the 
voter, postage prepaid, to the election au­
thority, or may be delivered in person by the 
voter to the issuing official , who shall give 
his receipt therefor. For the ballot to be 
elig ible to be counted the envelope contain-
ing it shall be received by the election au­
thority not later than four p.m. of the day 
before the election with the exception of 
absentee ballots for president and vice presi­
dent which shall be received not later than 
the time for closing of the polls. No charge 
shall be made by any officer in this state 
for the acknowledgment of affidavits pre­
scribed in this chapter." (Emphasis added) 

The affidavits r e ferred to in Section 112.050, now set out 
in Section 112.0LIO, as amended by the 76th General Assembly, House 
Bill No. 1167, provide in part: 

"I further s~,o1ear that I marked the enclos­
ed ballot in secret, ... 

"Subscribed and sworn to before me, an of­
ficer duly authorized under the laws of this 
state to administer oaths, this day of 
--~~~~--~~' A.D. , and I hereby 
certify that the affiant has exhibited the 
enclosed ballot to me unmarked, and that he 
then in my presence, and in the presence of 
no other person and in such manner t hat I 
could not see his vote, marked such ballot 
and enclosed and sealed same in this envel­
ope without my seeing or knowing his vote, 
and that the affiant was not solicited or 
advised by me to vote for or against any 
candidate or proposition." (Emphasis added) 

In answer to your first question which asks whether the notary 
public or other officer can assist the absentee voter in marking 
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his ballot, we enclose our Opinion No. 283, 1972 to Beckerle 
which holds that the notary or other officer cannot mark the bal­
lot for the voter or know how such vote was cast. Such opinion 
also states our view respecting how such voters who need assis­
tance may be helped in marking the ballot. 

In answer to your second question respecting whether a notary 
public or other officer authorized to acknowledge such affidavits 
may receive a fee from a candidate or political committee or 
organization for going from house to house and acknowledging such 
ballot affidavits, we call your attention to the last sentence 
in Section 112.050, to wit: 

"· .. No charge shall be made by any officer 
in this state for the acknowledgment of affi­
davits pres cribed in this chapter." 

In New v. Corrough, 370 S.W.2d 323 (1963) the Supreme Court 
of Missouri held that one reason for this provision was to pro­
tect the voter against being charged a fee for the privilege of 
casting his ballot and that, in that instance, the vote would 
be counted despite the fact that the evidence showed that the 
notary accepted a fee from a third party after the services were 
rendered. We find no other cases respecting this provision and 
we do not view the Corrough case as limiting the prohibition to 
cases where the voter is charged or makes the payment. That 
is, the language of the statute is strict and concise. No 
charge shall be made by such officer. In the situation you 
set out the notary is hired by certain persons to acknowledge 
such affidavits. In our view this is a violation of the pro­
visions of Section 112.050 which prohibits such an officer 
from charging for such services. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a notary public or 
other officer acknowledging absentee ballot affidavits is pro­
hibited from assisting persons in marking absentee ballots and 
from receiving compensation for acknowledging absentee ballot 
affidavits. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, John C. Klaffenbach. 

Very_ tru!y y~s ~ . ~ 
;e____ '- l _. c:_- ~ 

7>- ~ 

JOHN C. DANFORTH . 
Attorney General 

Enclosure: Op. No. 283-1972, Beckerle 
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