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A county clerk can publ ish notices 
of primary and ~eneral elections 
under Sections 120.400 and 120.580, 

RSMo 1969 , in any two newspapers published in the county when the 
newspapers published in the county do not represent both of the 
two major political parties. 

Honorable A. J . Seier 
Prosecuting Attorney 
Cape Girardeau Countv 
721 North Sunset 

October 17, 1972 

Cape Girardeau, Missouri 63701 

Dear Mr. Seier: 

OPINION NO . 254 

The following opinion is issued in response to your request 
for an opinion as to whether a county clerk violates Missouri law 
if he publishes notices of the primary and ~eneral election in two 
independent newspapers in a county which does not have a newspaper 
representing the Republican party and another representing the 
Democratic party. In dealin~ with this auestion, we can only as­
sume that the facts stated in your renuest are true, i. e . , four 
newspapers are published in your countv, two of which are indepen­
dent and two of which are Republican in nature. 

The applicable law in this matter is contained in Sections 
120 . 400 and 120.)80, RSMo 1969 . Section 120.400 provides : 

"Every publication rea.1ired in connection with 
the conduct of a primary election shall be made 
in two newspapers which are published within 
the county, each of which represents one of 
the two major political parties, if there are 
two such newspapers, and if not, then in any 
two newspapers oublished within the county, 
or if there is only one newspaper published 
within the county then in that newspaper, or 
if there is no newspaper published within the 
county then in some newspaper having general 
circulation within the count .v." 

Section 120.580 provides: 

"At least seven days before an election to fill 
any nublic office, the clerk of the county court 
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of each county shall cause to be published in 
two newspapers representin~ each of the two ma­
jor political parties, if such there be, and if 
not, then in two newspapers, or if there be 
only one newspaper published within t he county 
then in such newspaper, the nominations to of­
fice certified to him by the secretary of state 
and also those filed in his office . He shall 
make two such publications in each of such news­
papers before the election, one of which pub­
lications in each newspaper shall be upon the 
last day upon which such newspaper is issued 
before the election; provided, that no higher 
rates shall be paid per inch than is provided 
by section 493 .030, RSMo." 

These sections clearly place a duty upon the county clerk to 
publish his notices in two newspapers representing the views of the 
two major political parties when there are two such newspapers in 
his county. In our opinion, it is eoually clear that the county 
clerk is under no duty to publish in any particular paper when the 
newspapers published in his county do not renresent both of the two 
major political parties . 

Therefore, in the factual situation mentioned in your request, 
the county clerk did not violate the provisions of Sections 120. 
400 or 120.580, RSMo 1969, by publishinR the notice of the primary 
and general elections in two independent newspapers in the county. 
In the absence of a Democratic newspaper published in the county, 
he was free to publish the notices in any two of the four county 
newspapers. 

CONCLUSION 

It is, therefore, the opinion of this office that a county 
clerk can publish notices of primary and general elections under 
Sections 120.400 and 120.580, RSMo 1969, in any two newspapers · 
published in the county when the newspapers published in the county 
do not represent both of the two major political parties. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Richard L. Wieler. 

~~r~~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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