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A teacher is a pe~manent teacher, under 
the provisions of Section 168 . 104(5) 
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OPINION NO . 233 

Honorable J. William Holliday 
Clark County Prosecuting Attorney 
220 Nort h Morgan 
Kahoka, ~lissouri 63445 

Dear ~lr . Holliday: 
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This official op1n1on is issued in response to your request 
for a rul ing on whether a teacher is a permanent teacher , under 
the provisions of the Teacher Tenure Act (Sections 168 . 102 to 
168.130, RS~Io 1969), if he has been employed as a full- time tea­
cher in the same school district for five successive years after 
having been employed for four years by other Missouri school dis­
tricts . 

The following facts that you gave us are used as the basis 
for this opinion: The board of education of a six-director 
school district notified one of its teachers before Apri l 15, 
1972, that he would not be retained for the 197 2-1973 school 
year. The supe rintendent of the school district told the high 
school teacher that he was not a permanent teacher and that he 
would not be offered a contract for the forthcoming school year 
because the school district cou1d no longer afford to employ a 
guidance counselor at his salary level. The teacher was employed 
by tl1is school district for five successive years (the school 
years of 1967-1968 through 1971-1972). Prior to 1967, he was 
employed for two years by each of two other Missouri school dis­
tricts . 

A probationary teacher is defined in the Teacher Tenure Act 
(Sections 168 .102 to 168.130, RSMo 1969) as follows: 

" ' Probationary teacher,' any teacher as 
herein defined who has been emplo~ed full 
time in the same school district ·or five 
successive years or less . . . . In the 
case of any probationary teacher who has 
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in an 
as a ull - tlme teac or two or more 
years, the board of education shall wa ive 
one ~ear of his probationart period. " 
Sect1on 168 .104(5), RSMo 19 9. 
(Emphasis added . ) 

A permanent teacher , under the Teacher Tenure Act, is de­
fined as follows: 

"'Permanent teacher,' any teacher who 
has been employed or who is hereafterem-
Sloyed as a teacher in the same school 
istr1ct for five success1ve ears and 

In Opinion No. 371 , Mulvaney, October 2, 1970 , we held that 
a teacher who has served only five successive years in the same 
school district had not achieved "permanen t teacher" status, as 
defined in Section 168 . 104(4), RSMo 1969. As we indicated in 
that opinion , "the critical point in time for achieving permanent 
t eacher status is reem lo ment for the sixth successive ear by 
the same school distr1ct . 

The facts of the instant situation present a significant 
exception to this general requirement that a teacher must serve 
a probationary period of five successive years and be reemployed 
for the sixth to achieve permanent teacher status . The board 
of education, under Section 168.104(5), RSMo 1969, must waive 
one year of a teacher's probationary period if he has been em­
ployed in any other school system as a full-time teacher for 
two or more years. The teacher in question, after having taught 
two years in another school system , had been employed in this 
school district fo r four successive years (school years 1967-
1968 t hrough 1970-1971) prior to entering into a contract for 
the fifth successive school year (1971-1972) . Upon reemployment 
for the 1971-1972 school year, he became a permanent teacher , 
as define d by Sections 168.104(4) and 168.104 (5), RSMo 1969. 

CONCLUSION 

Therefore, it is the conclusion of this office that a teache r 
is a permanent teacher, under the provisions of Section 168.104(5) 
of the Teacher Tenure Act (Sections 168 . 102 to 168.130, RSMo 
1969), if he has been employed as a full-time teacher in the 
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same schoo l Jistrict for four successive years and reemployed 
for a fifth successive year after previously having been employed 
two years o r more by another school district . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, D. Brook Bartlett. 

Enclosure: 

Very truly yours, 

~ .. 8---f'~ 
JOl-IN C. DANFORTII 
Attorney General 

Opinion No . 371, Mulvaney, 10 -2-70 
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