
Mr. G. L. Donahoe 
Executive 8ecretary 

December l, 1972 

The Public School Retiremen t 
System of Missouri 

Post Office Box 263 
Jefferson Ci ty , ~issouri 65101 

Dear Mr. Donahoe: 

OPINION LETTER NO. 2 31 
Answer by letter- Jones 

FILE 0 
d, $I 

This l e tter is to acknowled~e receirt of your request for an . 
opinion from this office which r eads as fo llows : 

"~ve need your on inion and ad vice i n r esponse 
to t he followin~ procedural questions which , 
it appears, must be answered before we can im­
p l ement t he provi s ions of CCS HB613 as enacted 
by the 76th General AsseMbly and a pproved by 
t he Governor . 

" 1. I s t he Board of Trustees obl i p:ated 
t o infor m all eli ~ib le r etired me~bers 
of their eli~ibility and t o p rovide each 
an a pplication for employment? 

"2. After an anplica tion for employme nt 
has been r eceived, will it be necessar y 
for t he Board of Trustees to have a com­
pleted contract of employment si~ned by 
t he applicant ? 

"3 . a . If a r etired ~enb er ~lected to 
r e ceive a red uced benefit under either 
Option 1 or Option 2, how will t he deter­
min a tion of eli~ibilit y be de t e r mined; 
i.e . • on t he basis of t he amount which 
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the retired member would have received 
if he had requested Revular Retirement, 
or on t he basis of t he amount which he 
is receivin~ with the election of an op­
tion? 

b. Will the r esponse t o (a) be ap­
plicable in t he case of an individual who 
retired prior to the attainment of normal 
r etirement a~e and received a reduced 
benefit? 

"4. l!o,o~ will the determination of eligi­
bility be made for r etired members who 
l ast served , before retirement, in posi­
tions in which the members contributed 
only two-thir ds of the contribution r a t e 
and r eceived only two-thirds of t he bene­
fit s as provided f or i n Section 169 .07 0 .10? 

"5 . Will the payments made to the r e­
tired members be considered as compensa­
tion for services render ed or as gratui­
ties (th js would appear to be a decision 
necessary t o a determination of t he with­
holdin~s which shoul d be made from the 
i ndivi dual payMents)? 

~6. If t he pay~ents are considered as 
compensation, wi ll the following retired 
members be eli~ible t o f ile an applica­
tion for employment: 

a . One who has been adjud~ed lep;ally 
i ncompetent . 

b. On e who has been retired with a 
disability ret irement allowance. 

c . One who i s livin~ out of ~issouri . " 

Section 1 of Conference Committee Substitute for House Bill 
No. 613, as enacted by the 76th Gene ral Assembly and approved by 
the Governor, reads as follows: 

"1. Any retired tea cher now r eceiving 
retirement benefits, who served five years or 
more as a teacher in the public schools of 
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this state and who retired after June 30, 1957, 
and prior to January 1 , 1971, under th e provi­
s ions or chapter 169, RSMo, shall, upon appli­
cation t o the retirement sys t em from which he 
is re ceivin~ retirenent benefits be employed 
by t hat retirement system as a special school 
advisor and supervisor. Any person so employed 
shall perform such duties as t he board of trus­
t ees of the retirement system of which he be­
comes an employee d irects, and shall r ece ive 
a salRry of five dollars per Month for each 
year of teaching service not to exceed seventy­
five dollars per month, payable by the r e t ire­
ment system as part of it s administrative costs, 
but the nay~ent to the retired person for such 
services, to~ether with t he retirement bene­
fits he receives under chant~r 169, RSMo, shall 
not exceed one hundred fiftv dollars per mont h . 
The employ~ent provided for by this act shall 
i n no way affect any person ' s eligibility for 
r etire"''ent benefits under ch;;tpter 169 . " 

In r esponse to your f irst question , while there is no speci­
fic r equirement in Sect i on 1 of Conference Committee Substitute 
for House Bi ll ~o. 613, it is our view th~t t here i s an i mplied r e­
quir ement t hat t he systen notjfy eli~1blo menbers ror the reason 
t hat the system has access to ~11 of the addresses of ret i red mem­
bers based uoon the records in its offi ce and a member may not 
otherwise know of his el1~ibility. In addition, ~ection 1 of the 
bill provides th~t a ne r son shall upon aEplication be employed b y 
the r etirement syste~ and paid for such employ"'!ent . It is, there­
fore, our view t hat such clear statutory lan~ua~e means t hat such 
persons are to be employed onlv uoon ~oolication and t hat the em­
p loyment should commence only when such aoplication f or employment 
is received by t he system . However, it shoul d also be not ed t hat 
if any eligible i ndividual s have pr evious l y sent l etter s to the 
system askin~ t hat t hey be emploved , t hen it i s our view t hat this 
is sufficient f or t hem to be considered to have been employed as 
of the date the letters were r eceived by t he system . 

In regard to your second question, it is our view that it will 
not be necessary for th e board of trus tees to ha ve a contract of 
emp loyment si ~ned by the aoplicant. The basic rule of statutory 
construction i s t o seek t he intention of t he l awmakers and , if pos­
sible, to effectuate t hat intention, and the court should ascer­
t a in the legis l a tive intent from t he words used , if possible, and 
should ascribe to t he lan~ua~e used, its p l ain and rationa l meaninr,. 
State ex r e l. Clay Equi pment Cor~a~ion v. Jensen, 363 S . ~ .2 d 666 
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( Mo. Bane 1966 ) . Under such circumstances , Section 1 provides tha t 
a qualified retired teacher" .. . shall, upon app lication to the 
retirement system from which he is receivin~ retirement benefits 
be employed by that retirement system as a special school advisor 
and supervisor ... • " However, there is no express requirement 
that a retired teacher comnlete a contract of employment . There­
fore, after an application for emnloyment has been received, it is 
our opinion that it will not be necessary for t he board of trustees 
to have a contract of employment si~ned by the applicant. 

We next consider your third and fourth questions . Subsection 
1 of Section 169 . 070, RSMo 1969, provides that a member may retire 
whose are at retirement is sixty years or more and whose creditable 
service is five years or more, or whose creditable service is forty 
years or more. ~ubsection 2 of ~ection 169 . 070, FS~o 1969, pro­
vides that a member whose a~e at retirement is sixty years or more 
or whose creditable service is fortv ye~rs or mor e ~ay elect to re­
ceive a reduce~ allow~nce under an option and t hereby provide an 
allowance for a desi~nated beneficiary who may survive a t his death . 
Under Opt ion 1 , the payment to t he member and t o th e des i Rnated 
beneficiary will be in the same amount . Under Option 2, the pay­
ment to the desi~nated beneficiary will be one-half the amount of 
the payment t o the member. The election of the ontion must be made 
in the app lication for r etireMent which must be fil~d with the re­
tirement office prior t o the date on which r etirement of the member 
is to become e f~ective . Subsection 3 of Section 16Q . 070, qsMo 1969, 
also provides that a nember rnav r etire if l ess th~n six t y years of 
a~e and whose creditable service is thirty years or more and receive 
the actuaria l e~uivalent of t he a llowance t0 which his creditable 
service would entitle hin if his a~e were sixty. Lastly, subsec­
tion 10 of Section 169 . 070 provides t hat the contribution rate for 
a member of the system for whom FederAl Ol d A~e and Survivors In­
surance Tax is paid from state and l ocal funds on nccount of em­
ployment entitlin~ him to membership in the syst~m, is two-thirds 
of the rate for the other members o~ the system. The benefits for 
such a member are two-thirds of the benefits providPd for the other 
members of the system because of services after July 1, 1961 . Also, 
if a member made retroactive contributions because of salaries re­
ceived from employment entitlin~ hin to membership in the system 
and from Federal Old Age and Survivors Insurance Tax was paid from 
state or local tax funds durin~ the period July 1, 1957 to July 1, 
1961, the benefits for the entire period of creditable servi ce is 
two-thi rds of the benefits for other members of the system. If a 
member did not elect to nake retroactive contributions, the bene­
fits because of services prior to Julv 1, 1961, are determined in 
accordance with the provisions of t hP law in effect nrior to that 
date. 
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In conne ction with the a bove, Section 1 of House Bill No . 613 
provides that "Any r et ired t eacher now receivinr; retirement bene­
fits, .. • shall, upon application to t he r et irement sys tem from 
which he is receiving retirement benefits be employed by that re­
tirement system .... " (emphasis ours):- In this regard, it should 
be pointed out that Section 1 of House Bill No. 613 does not speci­
fically orovide that a member must be receivin~ a regular retire­
ment allowance to be e ligi bl e for employment, but only that he is 
receiving retirement benefits, consequently, t here is authority for 
the proposition that where statutes are pl ain , unambiguous, and 
s i mple, there is no room for construction and t hey mus t be applied 
by court s as they are written by the le~islature . United Air Lines, 
Inc . v. State Tax Commission, 377 S . \1 . 2d 1144 (Mo . Bane 1964 ) . '!'here­
fore, in response to questions 3 and ll, it is our oninion that a 
member's el i~ibility for employment under House Bill No . 613 is 
deter mi ned on the basis of the amount which t he member is a ctua lly 
recei~~~ and not on the basis of the amount which t he retired mem­
ber would have received if he had requested a re~ul ar retirement 
allowance. However, it should also be noted that House Sill No . 
613 applies only to retired teachers and does not apply to s urvi­
vors of a teacher if t he memb~r e l ects one of the opti ons under 
subsection 2 of Se ction 169 . 070 , RSMo 1969 . 

1,/e next consider your fifth question in rep;ard to whether or 
not payments to retired meMbers under House Bill No . 613 a re sub­
ject to wlthholdin~ for social security and federal income tax 
pur poses . In this re~ard, it is our view that any questions as to 
whether such amounts are subject to federa l i ncome tax and social 
security withhol di ngs should be directed to Mr. Hiram For d , Dis­
trict ManaRer, Soc i al Securi ty Administration , 113 West Miller 
Street, Jefferson City, Missou~i . and the Di strict Director of 
Internal Revenue, 1114 Mar ket Street, St. Loui s , Missouri, How­
ever, in order to expedite t he i mp l ementation of House Bill No . 613, 
it is our view t hat t he retirement system should be~in makin~ pay­
ments, and notify eli~ible members that it is doinv, so , without 
making deductions for social securit y or federal income tax with­
holdings, pending a fina l decision from the federal authorities . 

Las tly, we consider your s ixth question . In this re~ard, it 
is our view that it was t he intent of t he l eRis l ature that any re­
tired teacher now receiving retirement benefits, and who meets t he 
other qua lifications of Section 1 of House Bill ~o. 613 is eliv,ible 
to file an application for emp loyment. Therefore, it is our opin­
ion that the guardian of one who has been adj udged l egally incom­
petent, or one retired with a di9ability r e tirement a llowance, or 
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one who is living out of Missouri, is eligible to file an applica­
tion for employment . 

Yours very truly , 

JOHN C. DA~T<'ORTH 
Attorne y General 
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