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When a second class county which 
has adopted a charter form of 
government becomes a first class 
county it continues as a charter 
county. 

OPINION NO. 205 

August 16, 1972 

Honorable Howard M. Garrett 
Representative, District 131 
1540 Westvale Drive 
Festus, Missouri 63028 

Dear Representative Garrett: 

This is in response to your request for an opinion from this 
office as follows: 

"If a county of the second class a dopts a char­
ter, then passes the $300,000,000 limit of as­
sessed valuation and becomes a county of the 
first class, does its status as a charter county 
carry over automatically? Would the matter 
have to be resolved by an election?" 

We have been unable to find any court decision in this state 
passing upon the question you have submitted. 

Article VI, Section 8, Constitution of Mi s souri, provides that 
provisions shall be made by general law for the organization and 
classification of counties into classes which shall not exceed four. 

The classification of counties is governed by Chapter 48, RSMo. 

Section 48. 0 20, RSMo, provides that all counties of this state 
are classified for the purpose of establishin~ organization and pow­
ers and in accordance with the provision of Article VI, Section 8, 
Constitution of Missouri, into four classes. It provides that all 
counties now having or which may hereafter have an assessed valua­
tion of three hundred million dollars and over shall be in the first 
class. 

Section 48.030, RSMo, provides that no county shall move from 
a lower class to a higher class or from a higher class to a lower 
class until the asse ssed valuation of t he county is such as to place 
it in the other class for five consecut i ve years. 



Honorable Howard M. Garrett 

It is our opinion that when a county has an assessed valuation 
of three hundred million dollars or more for five consecutive years 
it automatically becomes a class one county. Chaffin v. County of 
Christian, 359 S.W.2d 730 (Mo. bane 1962). 

Article VI, Section 18(a), Constitution of Missouri, provides 
any county having more than eighty-five thousand inhabitants may 
adopt a charter for its own government. This is true without re­
gard to the county classification. 

You inquire what effect, if any, a change in classification 
of a county has on the form of government the county has adopted. 

It is our opinion that a chan~e of classification of a county 
from a second class county to a first class county does not affect 
a form of government which the county has adopted. It is our view 
that any county that has a population in excess of eighty-five thou­
sand inhabitants as provided in Article VI, Section 18(a), supra, 
may adopt a charter form of government without regard to the classi­
fication of the county, and when the classification of the county 
is changed, the form of government it has adopted continues auto­
matically. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that when a second class 
county which has adopted a charter form of government becomes a 
first class county it continues as a charter county. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Moody Mansur. 

truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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