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Honorable Zane White 
Prosecuting Attorney 
Phelps County Courthouse 
Rolla, Missouri 65401 

Dear Mr. White: 

1. A person whose name is written 
in on a ballot at the general elec­
tion for city assessor in a third 
class city who receives a majority 
of the votes cast is elected city 
assessor. 2. The county assessor 
in a county of the third class can 
also hold the office of city asses­
sor in a third class city. 

August 16, 1972 

OPINION NO. 192 

F \LED 
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This is in response to your request for an opinion from this 
office as follows: 

"I request an Attorney General Opinion as to 
whether or not the County Assessor in a County 
of a third class can also hold the office of 
City Assessor in a City of a third class? 

"Facts are that no one filed for the office 
of City Assessor of the City of Rolla. The 
County Assessor of Phelps County received the 
largest number of write-in votes and has re­
quested this opinion to see whether or not he 
may hold both offices." 

You state no candidate filed for the office of city assessor 
of Rolla and the county assessor received t il e lar gest number of 
write-in votes for city assessor. 

Section 77.370, RSMo, provides for the city assessor of a 
third class city to be elected. 

The first question is whether it is legal for a voter in an 
election for city assessor to write on the ballot the name of the 
person he chooses for such public office who is not a candidate and 
whether such vote should be counted for the person whose name is 
written on the ballot. 



Honorable Zane White 

In Kasten v. Guth, 375 S.W.2d 110 (Mo. 1964) the court held 
the person who received the most votes for county superintendent 
of schools, although his name was written in, was elected as county 
superintendent of schools. In discussing this question, the court 
stated, l .c . 115: 

"In 29 C.J.S. Elections § 180, pp. 263, 
265, it is stated that 'a candidate for public 
office is generally entitled to have his name 
written upon the official ballot by voters who 
desire to support him as their choice, although 
he has not been nominated by any convention, 
caucus, or meeting, and under most statutes, 
when an elector desires to vote for a person 
whose name is not on the ballot he may do so 
by writing his name on the ballot in an appro­
priate place, notwithstanding the person whose 
name is thus written in was not eligible to 
have his name printed on the ballot. * * *' 

" 
It is our opinion that, under the facts as submitted, the 

county assessor who received the largest number of votes for city 
assessor was elected as city assessor. 

The question now arises as to whether the county assessor of 
Phelps County, a third class county, can qualify for the office of 
city assessor of a third class city and thus hold both offices if 
otherwise qualified. 

We know of no specific statute or constitutional provision that 
would prohibit the simultaneously holding of the office of assessor 
of a third class county and the office of city assessor of a third 
class city; and, therefore, we must turn to the common law rule to 
determine this question. 

The common law rule was stated in the case of State ex rel. 
Walker v. Buss, 135 Mo. 325, 36 S.W. 636, 639-6 40 (1896) as follows: 

" ... At common law the only limit to the num­
ber of offices one person might hold was that 
they should be compatible and consistent. The 
incompatibility does not consist in a physical 
inability of one person to discharge the duties 
of the two offices, but there must be some in­
consistency in the functions of the two, --some 
conflict in the duties required of the officers, 
as where one has some supervision of the others, 
is required to deal with, control, or assist him. 
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Honorable Zane White 

It was said by Judge Folger (People v . Green, 
58 N. Y. 295): 'Where one office is not sub ­
ordinate to the other, nor the relations of the 
one to the other such as are inconsistent and 
repugnant, there is not that "incompatibility" 
from which the law declares that the acceptance 
of the one is the vacation of the other. The 
force of the word in its application to this 
matter is that, from the nature and relations 
to each other of the two places, they ought not 
to be held by the same person, from the con­
trariety and antagonism which would result in 
the attempt by one person to fa ithfully and im­
partially discharge the duties of one towards 
the incumbent of the other. Thus, a man may 
not be landlord and tenant of the same premises. 
He may be landlord of one farm, and tenant of 
another, though he may not at the same hour be 
able to do the duty of each relation . The of­
fices must subordinate , one the other, and they 
must per se have the right to interfere, one 
with the other, before they are incompatible 
at common law.' ..• " 

We must examine statutes relating to the duties of the two of­
fices in question to determine whether there is such an inconsis­
tency in the functions of the office as to render them incompatible . 
Section 53 . 010, RSMo, provides that in each county of this state, 
except those ·under township organization, shall elect a county 
assessor. 

Section 53.030, RSMo, provides that each assessor shall assess 
all of the real and tangible personal property in the county of 
which he assesses at what he believes to be the actual cash value. 

Section 94.010, RSMo, applies to the assessment of property 
in third class cities. It provides as follows: 

"1. Except as hereinafter provided, in assess­
ing property, both real and personal, in cities 
of the third class, the city assessor shall, 
jointly with the county or township assessor, 
assess all property in such city, and such as­
sessment , as made by the city assessor and 
county or township assessor jointly, and after 
the same has been passed upon by the board of 
equalization, as herein provided for, shall be 
taken as the basis from which the city council 
shall make the levy for city purposes; and for 
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Honorable Zane White 

the purpose of giving cities of the third class 
representation on the county board of equaliza­
tion, when said board is sitting for the pur­
pose of equalizing the assessment on such city 
property. the mayor and city assessor shall sit 
with the county board of equalization when the 
said board is passing upon the assessment of 
such city property, and shall each have a vote 
in said board, and they shall be paid for such 
service the same amount per day and out of the 
same fund as other members of such board of 
equalization. 

"2. The assessment of city property as made by 
the city and county assessor shall conform to 
each other, and after such board of equaliza­
tion has passed upon such assessment and equal­
ized the same, the city assessor's book shall 
be corrected in red ink in accordance with the 
changes made by the board of equalization, and 
so certified by said board, and then returned 
to the city council." 

Under this statute the city assessor in a third class city is 
required to, jointly with the county assessor, assess all the prop­
erty in such city, and such assessment, as made by the city assessor 
and county assessor jointly , and after the same has been passed upon 
by the board of equalization, be taken as the basis from which the 
city council ·shall make the levy for city purposes. It requires 
the assessment of city property as made by the city and county as­
sessors shall be the same. 

It is our view that there is no incompatibility existing be­
tween these two offices. Neither office is superior to the other 
nor does one office have supervision over the other. In fact, under 
this statute, the assessed value of the property for city purposes 
must be the same as the assessed value of property for county pur­
poses. Therefore, it is our view that the county assessor in a 
county of the third class can also hold the office of city assessor 
in a city of the third class. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that: 

1. A person whose name is written in on a ballot at the gen­
eral election for city assessor in a third class city who receives 
a majority of the votes cast is elected city assessor. 
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Honorable Zane White 

2 . The county assessor in a county of the third class can a l so 
hol d t he office of city assessor in a thir d class city . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Moody Mansur. 

~e:y~~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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